x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alesii chiulangii, bagati sub pres

Alesii chiulangii, bagati sub pres

30 Mai 2005   •   00:00

Desi vorbesc toata ziua de transparenta, parlamentarii gasesc motive sa nu faca un act elementar de sinceritate: sa-i "deconspire" pe chiulangii. Astfel, numele alesilor care absenteaza de la sedintele Senatului si Camerei Deputatilor raman bine ascunse de liderii grupurilor parlamentare.



  • de CARMEN VINTILA

  • SPOR. Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, motiveaza cu elan absentele colegilor
    Transparenta este unul din principalele si des folositele cuvinte de catre actuala guvernare, inclusiv la nivel de parlamentari. Pe langa multe alte lucruri, transparenta ar trebui sa reprezinte si activitatea parlamentarilor care sunt platiti din bani publici. Una din principalele obligatii ale parlamentarilor pentru care primesc aceasta indemnizatie este prezenta in plen si la comisii, or absenteismul a fost si este o problema care nu si-a gasit rezolvarea nici in legislatura trecuta si nici in actuala. Desi, spre exemplu, Regulamentul deputatilor prevede ca nici un parlamentar nu poate lipsi de la sedintele Camerei sau comisiei din care face parte decat in cazul in care a obtinut aprobarea unui concediu, se pare ca alesii nu prea tin sa respecte acest lucru.

    ABSENTEISM. Conducerea celor doua foruri legislative dintotdeauna s-a confruntat cu problema lipsei de cvorum la sedintele din plen, care nu a fost inlaturata nici in aceasta legislatura si care cu siguranta n-a lipsit nici din cele trecute. Daca la Senat se pare ca se practica schimbul de cartele pentru a marca prezenta celor care de fapt sunt absenti, la Camera Deputatilor se practica semnarea in tabel de catre altcineva a celui absent, lucru care nu poate fi nici verificat, nici dovedit si bineinteles nu poate fi nici sanctionat. In legislaturile anterioare erau facute de catre liderii de grup statistici lunare atat cu prezentele, cat si cu absentele inregistrate de catre deputati. Evidenta se tinea atat pentru lucrarile in comisii, cat si pentru cele din plen, iar aceasta evidenta intra in mapa Biroului Permanent. In dreptul absentelor se specifica daca acestea erau sau nu motivate, iar statisticile erau facute publice, lucru care acum nu se mai practica. Un exemplu despre cum se prezentau deputatii la lucrari, dar ca ele erau cunoscute o poate constitui statistica facuta in luna decembrie din 2001, cand in plen si in comisii cele mai multe absente le-au inregistrat deputatii PNL. Liderul liberal Valeriu Stoica a avut patru absente in plen si cinci pe comisii, iar colegii sai de grup parlamentar PNL Crin Antonescu, Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu au si ei cate cinci absente pe comisii. Si grupul PSD a avut chiulangiii sai - Neamtu Tiberiu Paul, cu cinci absente in plen, si Madalin Voicu - cu doua; iar pe comisii au absentat Iosif Armas, Dorin Lazar Maior, Calcan Gigel, cu cate doua absente. Ca si acum, pentru absentele nemotivate deputatilor li se retinea o suma de bani ce reprezinta a 21-a parte din indemnizatia lunara, la care se adauga diurna de deplasare.

    MOTIVATII. In aceasta legislatura, numarul absentelor deputatilor nu mai este facut public, desi, potrivit secretarului PD al Camerei, Gheorghe Albu, se tine si acum o evidenta a celor care sunt prezenti si a celor care absenteaza. Potrivit acestuia, situatia absentelor, ce este facuta lunar, se comunica liderilor de grup care pot motiva absentele celor care au lipsit in urma consultarii cu acestia. Liderul deputatilor PPRM a motivat, spre exemplu, in aceasta legislatura in jur de 10 absente la lucrarile in comisii, insa despre absentele la lucrarile din plen acesta nu-si aminteste ca ele "sa fi existat". In schimb, liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, sustine ca a motivat cam doua absente pe saptamana, ceea ce inseamna vreo 24 de absente in total la lucrarile de la comisii. Iar la sedintele in plen, Nicolaescu spune ca nu a fost nevoit sa motiveze decat vreo 10 absente.

    RECENT. In aceasta legislatura, cel mai "proaspat" chiul este cel de la sedinta de joi a plenului Senatului care s-a incheiat inainte de finalizarea ordinii de zi, din cauza numeroaselor absente, in sala fiind prezenti doar 40 din cei 137 de parlamentari. Dezbaterile au fost intrerupte cu o ora inainte de termenul stabilit, respectiv ora 13:00, dupa ce senatorii PSD au cerut verificarea cvorumului. Presedintele de sedinta, Teodor Melescanu, a propus suspendarea lucrarilor, dupa ce a constatat ca in Sala Omnia mai ramasesera doar 40 de senatori. La inceputul sedintei, si-au anuntat prezenta aproape 90 de senatori. Printre proiectele de pe ordinea de zi care nu au fost dezbatute se afla proiectul legii privind spalarea banilor si un proiect privind Curtea de Conturi.

    INDEMNIZATII DE LA 20 LA 40 DE MILIOANE
    INTARZIERE. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, isi asteapta uneori in zadar colegii la lucru
    Indemnizatia actuala a deputatilor si senatorilor este cuprinsa intre 20 si 40 de milioane de lei net lunar, in functie de rang (lider de grup, sef de comisie, membru in Biroul Permanent). Potrivit Regulamentului Camerei, pentru fiecare absenta nemotivata, deputatului i se retine a 21-a parte din indemnizatia lunara, ceea ce acum inseamna 4.200.000 lei. Avand in vedere ca din octombrie indemnizatia acestora va creste la 47.912.000 lei, si suma care li se va retine in caz de absenta va fi majorata la 10.061.520 lei. Tot din octombrie, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului vor avea o indemnizatie de 60.410.000 lei. Indemnizatia vicepresedintilor Senatului si Camerei Deputatilor va fi de 55.649.000 lei, iar aceea a secretarilor, chestorilor, presedintilor comisiilor permanente si presedintilor grupurilor parlamentare - de 52.375.000 lei. Vicepresedintii comisiilor permanente ale Senatului si Camerei vor fi indemnizati cu 49.103.000 lei, iar secretarii comisiilor permanente, cu 48.508.000 lei.

    Totodata, pe perioada exercitarii mandatului, Legea 53/1991 prevede ca senatorii si deputatii care participa la sedintele comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, ale fiecarei Camere, ale comisiilor parlamentare sau ale birourilor permanente beneficiaza de o diurna de sedinta ce reprezinta 2% din indemnizatia lunara a senatorului sau a deputatului. Totodata, senatorii si deputatii prezenti la lucrarile Parlamentului, care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti, primesc o diurna de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizatia lunara prevazuta pentru senator sau deputat.

    REGULAMENTUL NU ADMITE CHIULUL
    Potrivit articolului 132 din Regulament, deputatii sunt obligati sa fie prezenti la lucrarile Camerei si sa se inscrie pe lista de prezenta, tinuta de unul din secretari. Acelasi articol prevede ca deputatul care nu poate lua parte la sedinta din motive independente de vointa sa va trebui sa anunte din timp Biroul Permanent, mentionand cauzele care il impiedica sa participe. De asemenea, deputatului care nu poate sa-si motiveze absenta i se retine din indemnizatia lunara, pentru fiecare absenta, o suma de bani ce reprezinta a 21-a parte din indemnizatia lunara, la care se adauga diurna de deplasare. Legile, hotararile si motiunile simple se adopta la Camera Deputatilor, potrivit articolului 135 din Regulament, in prezenta majoritatii deputatilor. Aceasta prevedere se aplica insa numai la votul pentru adoptarea unei legi in ansamblul ei, precum si atunci cand, potrivit regulamentului, se supune la vot respingerea proiectului de lege sau a propunerii legislative. Verificarea intrunirii cvorumului se dispune numai la sedintele de vot final de catre presedinte, imediat inaintea votarii, din proprie initiativa ori la cererea liderului unui grup parlamentar. In cazul in care cvorumul nu este intrunit, sedinta se suspenda, iar presedintele va arata cand se reiau lucrarile. Regulamentul mai prevede insa ca deputatii nu sunt considerati absenti in situatia in care participa la alte actiuni parlamentare cu aprobarea Camerei sau a Biroului Permanent. De asemenea, potrivit aceluiasi Regulament, deputatii membri ai Guvernului sunt obligati sa fie prezenti la lucrarile in plen ale Camerei Deputatilor, la deschiderea si incheierea sesiunilor, precum si la dezbaterea si adoptarea proiectelor de legi si a propunerilor legislative din sfera lor de competenta, la desfasurarea orei ministeriale consacrate intrebarilor si raspunsurilor la intrebari, dar si la dezbaterea interpelarilor privind politica ministerului de care raspund, la prezentarea rapoartelor si declaratiilor politice ale primului-ministru. Spre deosebire de deputati, senatorii nu sunt sanctionati pentru absenteism. Lucrarile la Senat nu se pot desfasura potrivit Regulamentului decat cu implinirea cvorumului, care inseamna 50 la suta plus unul din numarul total al senatorilor.

    TRAFIC
    La Senat, pentru a acoperi absenteismul, se practica un veritabil trafic de cartele. Senatorii care nu vin la sedinte isi roaga colegii sa le foloseasca cartela nominala de vot. Astfel, numele acestora se inregistreaza automat pe lista de prezente, dar votul, Da sau NU, ramane la dispozitia celui care foloseste cartela. Practica nu este interzisa de Regulamentul Senatului, drept pentru care este intens folosita, devenind o cutuma. Cat priveste optiunea de vot, colegul nu prea are cum sa greseasca, pentru ca tot grupul parlamentar respectiv voteaza de obicei in bloc. Grave sunt cazurile cand votul este pe muchie, iar voturile chiulangiilor sunt descoperite de grupul "inamic" sau cand un coleg generos voteaza cu toate cartelele aflate la dispozitie dupa cum il taie capul, nu duca cum dicteaza conducerea grupului.
    ×