x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aleşii europeni ţin la imunitate

Aleşii europeni ţin la imunitate

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    21 Aug 2008   •   00:00
Aleşii europeni ţin la imunitate

MODEL ● Anchete numai cu acordul Parlamentului
Majoritatea ţărilor europene păstrează sistemul imunităţii parlamentare, deşi este controversat la nivelul opiniei publice. Excepţiile sînt puţine: Olanda nu oferă imunitate parlamentarilor decît pentru opinii politice, iar Marea Britanie doar pentru fapte civile, nu şi penale.
În schimb, preşedinţii sînt peste tot protejaţi.



MODEL ● Anchete numai cu acordul Parlamentului
Majoritatea ţărilor europene păstrează sistemul imunităţii parlamentare, deşi este controversat la nivelul opiniei publice. Excepţiile sînt puţine: Olanda nu oferă imunitate parlamentarilor decît pentru opinii politice, iar Marea Britanie doar pentru fapte civile, nu şi penale.
În schimb, preşedinţii sînt peste tot protejaţi.

În aproape toate republicile Uniunii Europene, preşedintele are imunitate extinsă. Europarlamentarul liberal Renate Weber, fost consilier prezidenţial, spune că preşedinţii ţărilor UE nu pot fi acuzaţi decît de înaltă trădare, aşa cum prevede şi Constituţia României, cu singura diferenţă că, în legislaţia altor ţări, "înalta trădare" este definită, în timp ce în Codul Penal românesc nu. "Am verificat Constituţiile celorlalte ţări şi am constatat că singurul care nu are imunitate completă este preşedintele Letoniei." Constituţia Letoniei arată, la articolul 54, că "preşedintele poate fi supus răspunderii penale în cazul în care Parlamentul consimte la acesta printr-un vot cu majoritate de nu mai puţin de două treimi".

Renate Weber spune că imunitatea şefului statului are rostul de a proteja funcţia, nu persoana preşedintelui. "Dacă oricine l-ar putea da în judecată pe preşedinte, probabil că n-ar mai avea timp pentru nimic altceva şi ar sta doar prin tribunale. În perioada în care eram consilier prezidenţial, veneau la Cotroceni plîngeri penale pentru fapte pe care preşedintele le-ar fi comis în timpul mandatului de primar. Dacă li se dădea curs s-ar fi creat o nebunie", explică Weber.

PARLAMENTARI. În privinţa parlamentarilor, regula generală este aceea că un membru al Parlamentului nu poate fi reţinut, cercetat sau arestat fără acordul Camerei din care face parte. Constituţia Franţei prevede că "nici un membru al Parlamentului nu poate, în timpul sesiunilor parlamentare, să fie judecat sau arestat pentru o infracţiune sau delict minor fără autoritatea Adunării din care el sau ea este un membru, cu excepţia cazurilor de flagrant delict". "Reţinerea sau urmărirea în justiţie a unui membru al Parlamentului se suspendă în cazul în care Adunarea din care el face parte solicită acest lucru", se mai arată în Constituţia franceză. Profesorul de ştiinţe politice la Universitatea "Dimitrie Cantemir" Alexandru Radu arată că în general miniştrii nu au imunitate pentru fapte penale, în schimb, parlamentarii da, într-o măsură mai mică sau mai mare. În Constituţia Germaniei, la articolul 46, se prevede foarte clar că un deputat nu poate fi tras la răspundere penală decît cu încuviinţarea Bundestagului. În Italia, nici un membru al Parlamentului nu poate fi urmărit fără autorizaţia Parlamentului. Ei nu pot fi arestaţi, percheziţionaţi, nu le pot fi interceptate telefoanele, viola secretul corespondenţei, pentru orice act de urmărire fiind necesar avizul Camerei din care fac parte. În Spania, deputaţii şi senatorii nu pot fi arestaţi decît în caz de flagrant şi nu pot fi trimişi în judecată decît cu autorizaţia specială a Camerei respective.

PARŢIAL.
La englezi găsim însă o imunitate parţială. Imunitatea nu există pentru fapte penale. Imunitatea unui parlamentar nu se referă decît la cauze civile. "De exemplu, dacă nevasta unui parlamentar vrea să divorţeze, parlamentarul nu poate fi adus în instanţă în timpul mandatului", a spus Radu Alexandru. Potrivit acestuia, Marea Britanie fiind cea mai permisivă ţară din acest punct de vedere, parlamentarul putînd răspunde oricînd pentru un caz penal. În Olanda însă, din 1884, imunitatea parlamentarilor se limitează strict la opiniile politice. În orice alte cauze, parlamentarii se supun aceloraşi proceduri ca şi cetăţenii obişnuiţi. În Portugalia, aleşii nu sînt apăraţi de cercetările preliminare unei anchete penale, dar nu pot fi anchetaţi sau arestaţi fără acordul Camerei din care fac parte, cu o excepţie: dacă sînt prinşi în flagrant comiţînd o infracţiune care se pedepseşte cu mai mult de trei ani de închisoare.

LOGICĂ
"Dacă oricine l-ar putea da în judecată pe preşedinte, probabil că n-ar mai avea timp pentru nimic altceva şi ar sta doar prin tribunale. În perioada în care eram consilier prezidenţial, veneau la Cotroceni plîngeri penale pentru fapte pe care preşedintele le-ar fi comis în timpul mandatului de primar. Dacă li se dădea curs s-ar fi creat o nebunie"
Renate Weber, fost consilier prezidenţial

Japonia

Profesorul Alexandru Radu dă şi un exemplu inedit. În Japonia, membrii Parlamentului sînt apăraţi de procedurile juridice doar în timpul sesiunii parlamentare. "Dacă în timpul vacanţei un parlamentar este arestat, Camera respectivă face cerere pentru ca acesta să fie adus la lucrări. Practic, imunitatea funcţionează pe jumătate", ne-a povestit Alexandru Radu, precizînd că, după încheierea sesiunii, parlamentarul vinovat se întoarce să-şi ispăşească pedeapsa.

×
Subiecte în articol: politic parlamentului penale imunitate