x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianţa izolaţilor

Alianţa izolaţilor

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    28 Iul 2008   •   00:00
Alianţa izolaţilor

GUVERNARE  ●  PD-L atrage PNG şi PRM ca să ajungă la putere
Izolarea PD-L pe scena politică determină partidul lui Emil Boc să caute soluţii disperate pentru  spargerea blocadei. Cum pînă acum frăţia cu PNL nu s-a reluat, iar PSD şi PC au format o alianţă politică, PD-L vrea să prelungească mariajul cu PNG, iar după parlamentare să atragă şi PRM într-o alianţă "a izolaţilor".



GUVERNARE  ●  PD-L atrage PNG şi PRM ca să ajungă la putere
Izolarea PD-L pe scena politică determină partidul lui Emil Boc să caute soluţii disperate pentru  spargerea blocadei. Cum pînă acum frăţia cu PNL nu s-a reluat, iar PSD şi PC au format o alianţă politică, PD-L vrea să prelungească mariajul cu PNG, iar după parlamentare să atragă şi PRM într-o alianţă "a izolaţilor".

Alegerile locale din iunie au reprezentat primul moment în care prietenia dintre Gigi Becali, liderul PNG, şi preşedintele Traian Băsescu, considerat liderul de facto al PD-L, a avut rezultate concrete. Este vorba despre alianţa pe care cele două partide au încheiat-o  pentru a constitui majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). O alianţă aranjată la ceas de noapte, după cum a susţinut Becali la Realitatea TV, şi din care celelalte partide au fost excluse, potrivit spuselor lui  Adriean Videanu, prim-vicepreşedintele PD-L. Videanu afirma la scurt timp după discuţiile cu Becali că, din punctul de vedere al PD-L, negocierile cu alte formaţiuni politice sînt "închise", PD-L şi PNG avînd majoritatea în CGMB (28 de mandate din 55). De remarcat că încheierea alianţei dintre cele două partide se făcea la scurt timp şi după o îndelungată mediatizare a scandalului "Valiza" în care Gigi Becali a dat cu subsemnatul la DNA pentru că ar fi încercat să mituiască cu 1,7 milioane de euro jucătorii Universităţii Cluj.

Deşi discuţiile şi anunţul privind alianţa cu PNG au fost făcute de Adriean Videanu, la vremea respectivă momentul a fost receptat ca o alianţă Băsescu-Becali la Primăria Capitalei, avînd în vedere prietenia dintre cei doi. O prietenie care s-a întărit în primăvara lui 2005, cînd patronul Stelei a fost invitat la Cotroceni. De atunci, duşmanul lui Băsescu, premierul Tăriceanu, a devenit şi duşmanul lui Becali. Apogeul relaţiei Băsescu-Becali a avut loc în urma unui meci din UEFA, în primăvara lui 2006, după ce Steaua a trecut de Rapid în sferturile de finală. Atunci, Băsescu l-a sunat pe Becali şi l-a invitat, împreună cu întreaga echipă, la restaurant. Momentul a fost îndelung discutat, Becali începînd să se mîndrească public cu prietenia cu Băsescu, ceea ce l-a determinat pe şeful statului să ia distanţă de liderul PNG şi să nu mai participe la meciurile Stelei.

MINIŞTRII PNG. O răceală care a dispărut, avînd în vedere colaborarea ulterioară din CGMB şi ultimele informaţii din mediul fotbalistic privind interdicţia aplicată lui Gigi Becali de a mai fi prezent timp de doi ani pe stadioane. O pedeapsă menită de fapt să-l îngroape politic în an electoral pe vectorul de imagine Gigi Becali. Sesizînd acest pericol, liderii PD-L Emil Boc şi Vasile Blaga ar fi intervenit pentru patronul Stelei. Potrivit unor surse din sport, intervenţia celor doi lideri PD-L a fost făcută în contextul în care o alianţă de guvernare PD-L ­ PNG este tot mai clară, partidul lui Becali urmînd să primească nu mai puţin de patru portofolii ministeriale în viitorul Executiv.

"NE-AU IZOLAT PE-AMÎNDOI". Numai că, dacă luăm în considerare scorurile de la locale, procentele celor două partide sînt insuficiente pentru a forma Guvernul, iar votul uninominal de la parlamentare poate aduce surprize. Cum celelalte partide parlamentare s-au poziţionat deja pe scena politică, a mai rămas PRM, izolat şi el din motive "de Vadim". Chiar dacă de multe ori liderul PRM l-a atacat pe Băsescu, ceea ce s-ar putea traduce printr-un refuz la alierea cu Boc şi Becali, C.V. Tudor nu crede că şeful statului este "nociv". "Eu îl simpatizez pe băiatul ăsta (n.r.: pe Băsescu), dar e din alt film. … atunci cînd sînt momente importante, de consultări, el este foarte izolat, el apelează la mine, îmi scrie, primesc mesaje de la el, mă sună consilierii lui… Şi ieri la despărţire i-am spus: «Domnu’ Băsescu, ăştia ne-au izolat pe amîndoi. Ai grijă ce faci!». Rîdea săracu’ de el", declara recent liderul PRM.

REACŢII. O alianţă PD-L ­ PNG este posibilă, în opinia analistului politic Ion Cristoiu, dar înainte de alegeri. "Nu poate fi vorba de o asemenea alianţă după alegeri deoarece, în condiţiile votului uninominal, PRM şi PNG n-au nici o şansă să intre în Parlament. Înainte de alegeri va fi posibilă o alianţă PD-L ­ PNG după modelul Alianţei PSD+PC. Cît priveşte PRM, e greu de crezut că PD-L îşi va asuma riscul unei lovituri de imagine în faţa propriului electorat prin această alianţă. Folosirea PRM pentru a bloca votul uninominal este însă posibilă. Dar fără nici o şansă. Nici un judecător nu-şi va putea permite să blocheze votul uninominal", a comentat Ion Cristoiu. La rîndul său, analistul politic Cristian Pîrvulescu ne-a declarat că "e greu de presupus o astfel de alianţă. Nimic nu indică o repetare a istoriei de la locale la parlamentare. Numai în Bucureşti, PNG a obţinut pragul de 5%, la nivel naţional avînd 1%. E o diferenţă mare. E greu de crezut că PNG va trece pragul alternativ de 6+3". El a mai spus că, dacă PD-L nu va cîştiga alegerile, sînt şanse minime să încheie alianţe, însă "dacă va cîştiga primul rezultat are şanse să negocieze cu oricine".


Vadim Tudor: "Nu pot face anticipări"


Deşi spune că PRM va merge singur în alegeri, liderul partidului, Corneliu Vadim Tudor, nu refuză dialogul cu celelalte partide parlamentare, fără a-şi exprima preferinţe pentru formarea unei alianţe cu un partid sau altul. Despre o alianţă PNG ­ PD-L în care să intre şi PRM, C.V. Tudor ne-a declarat că nu poate face "anticipări de genul acesta". "E o acalmie... E o vacanţă de vară funerară, nu se întîmplă nimic, nici în politică şi nici în ţară, în afară de inundaţii", a spus Vadim. Săptămîna viitoare, liderul PRM a convocat însă un Comitet Director pentru a mai stabili una-alta. Se va stabili ceva legat de o viitoare colaborare cu unul dintre partidele parlamentare? Întrebare la care C.V. Tudor a evitat să dea un răspuns clar. "Noi discutăm cu toată lumea. De discutat în plan parlamentar discutăm… În judeţe, ai noştri vorbesc şi cu ungurii", a spus Vadim.

×
Subiecte în articol: basescu politic liderul becali pd-l alianta