x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianta PNL-PD cere demisia lui Iliescu

Alianta PNL-PD cere demisia lui Iliescu

17 Iul 2004   •   00:00

Liderii Aliantei PNL-PD cer demisia presedintelui Ion Iliescu, pe motiv ca Romania nu mai are un sef de stat care sa raspunda exigentelor pe care Constitutia le stabileste pentru aceasta functie.

MONICA IORDACHE

Purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, a facut ieri aceasta solicitare, dupa ce joi seara presedintele Ion Iliescu a fost invitat la emisiunea "Starea natiunii", difuzata de TVR. "Opiniile exprimate de Iliescu pe postul public de televiziune la o ora de maxima audienta arata clar ca seful statului nu isi mai indeplineste atributiile de presedinte al Romaniei. El a devenit, in mod fatis, presedinte protector si principal agent electoral al PSD", a mentionat Tariceanu.

El a spus ca, la aceasta emisiune, presedintele Iliescu "a laudat continuu PSD si a criticat, de-a valma, opozitia, presa si fosta guvernare, neezitand sa le dea tuturor lectii de buna purtare". Tariceanu a spus ca va face o adresa catre conducerea TVR, in care va cere directorului institutiei sa manifeste o atitudine echilibrata fata de toate partidele politice si ca va face o reclamatie si la CNA.

CRITICI. Purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD a mai spus ca "un presedinte care nu respecta nici legile, nici principiile morale nu mai are nici un fel de credibilitate atunci cand vorbeste despre semnale de ordin moral". "Seful statului a depus eforturi nemasurate pentru a face din Nastase si din ceilalti membri ai Guvernului un fel de eroi nationali, ceea ce este departe de a intra in atributiile unui presedinte", a completat reprezentantul Aliantei.

RECLAMATIE. Tariceanu a reclamat si "modul deplasat" in care Iliescu a incercat sa isi justifice cele sase intalniri cu PSD. "Cand s-a intalnit cu Nastase, Iliescu nu s-a interesat nici de mersul guvernarii, nici de integrare, ci numai de reorganizarea PSD, partid in care doreste sa se intoarca, in numele afectiunii pe care nici macar nu si-o ascunde. Este liber sa nutreasca orice fel de sentimente fata de orice partid vrea, dar sa o faca dupa ce isi va incheia mandatul de sef al statului", a conchis Tariceanu.

RASPUNS

Alianta D.A. nu este la prima solicitare privind demisia presedintelui Iliescu. Ca urmare, in emisiunea amintita, seful statului a declarat ca nu isi va da demisia din functia de sef al statului si ca va pleca de la Palatul Cotroceni atunci cand isi va incheia mandatul.

"Ce motivatie am? Voi pleca atunci cand imi inchei mandatul", a spus presedintele. Seful statului a admis ca initiativa de a se intalni cu Delegatia Permanenta a PSD la 5 iulie a apartinut primului-ministru Adrian Nastase, care este si presedintele partidului de guvernamant si care i-a solicitat o asemenea intrevedere. "Eu mi-am facut datoria sa dialoghez si nu pot sa refuz conducerea unui partid de guvernamant care vine la o consultare", a subliniat Iliescu.

×
Subiecte în articol: politic iliescu