x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Am gresit ca am improprietarit"

"Am gresit ca am improprietarit"

26 Aug 2004   •   00:00
"Am gresit ca am improprietarit"

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca retrocedarea padurilor a fost "o prostie istorica" si ca ar trebui instituite reguli stricte de exploatare a materialului forestier.

MONICA IORDACHE

Seful statului s-a aflat ieri in comuna Agas, judetul Bacau, acolo unde in urma cu o luna inundatiile au provocat moartea a trei oameni, distrugerea totala a 25 de case si inundarea altor 767. Presedintele Iliescu a spus ca inundatiile devastatoare au fost produse si din cauza defrisarilor masive si a propus ca specialistii sa analizeze modalitatea de modificare a legislatiei in domeniu si introducerea de sanctiuni pentru exploatarile nerationale, mergand pana la revenirea padurilor in proprietatea statului.

VINOVATI. "Am gresit ca am improprietarit. Am deschis calea vandalizarii padurii", a spus Iliescu, adaugand ca proprietarii nu sunt capabili sa exploateze rational material lemnos. "S-au facut defrisari salbatice. Stie proprietarul de paduri ce-i ala torent, stie sa-l controleze?", s-a intrebat Iliescu. El a spus ca padurarii erau instruiti sa faca praguri pentru stavilirea torentilor. Iliescu a spus ca vinovati sunt si proprietarii de gatere care indeamna oamenii sa defriseze "bezmetic" terenurile forestiere.

"Suferim acum pentru prostia unora, pentru cei nehamesiti", a acuzat seful statului, amintind ca numai 26% din teritoriul Romaniei mai este acoperit de paduri.

DESERT. Insotit de deputatul PSD de Bacau Viorel Hrebenciuc, Iliescu a mers printre casele ale caror temelii fusesera luate de apa si printre malurile galbene care acoperisera drumurile si gradinile. Localnicii din Agas i s-au plans sefului statului ca nu au primit materiale de constructie pentru a-si reface casele si ca ajutoarele de la Primarie nu au fost impartite corect. In plus, oamenii au spus ca nu au locuri de munca si ca padurea este singura lor posibilitate de supravietuire. "Si pentru asta trebuie sa ne razbunam pe padure?", i-a intrebat Iliescu pe localnici. El a explicat ca in Orient, desertul s-a format tot din cauza defrisarilor. "Vreti sa transformam Romania intr-un desert?", a continuat iritat Iliescu. Ca o solutie, presedintele le-a recomandat locuitorilor din Agas sa-si mute casele din calea apelor, Primaria cautand in acest moment terenuri pentru a fi stramutate si reconstruite 53 de gospodarii.

REGULI

"Trebuie sa vedem ce facem acum cu legislatia in domeniu. As vrea sa nu fiu inteles gresit, dar greselile se platesc mult mai mult decat daca ar fi prevenite. Sunt necesare in domeniu reguli precise, nu sa taie fiecare dupa cum il taie capul"

PENALIZARE

"Acela care incalca repetat si evident legislatia in domeniu ar trebui penalizat, pana la luarea de catre stat a terenurilor forestiere care ii apartin. Concomitent, este necesara si o educatie in domeniul silvic a populatiei" - Ion Iliescu, presedintele Romaniei
×
Subiecte în articol: politic iliescu