x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CEDO a acceptat cererea formulată de Guvernul României privind amânarea până pe 12 mai a măsurilor generale de retrocedare

CEDO a acceptat cererea formulată de Guvernul României privind amânarea până pe 12 mai a măsurilor generale de retrocedare

03 Apr 2013   •   14:00
CEDO a acceptat cererea formulată de Guvernul României privind amânarea până pe 12 mai a măsurilor generale de retrocedare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat cererea formulată de guvernul României privind amânarea, până pe 12 mai, a aplicării măsurilor generale privind compensarea ori restituirea proprietăţilor confiscate de stat înainte de 1989, se stipulează într-un comunicat emis miercuri, la Strasbourg, informează agerpres.ro.

În dosarul "Maria Atanasiu şi alţii împotriva României", Curtea a acceptat cererea guvernului de la Bucureşti privind prelungirea punerii în aplicare a măsurilor cu caracter general care trebuie să remedieze disfuncţiile în mecanismul de despăgubire sau de restituire a bunurilor naţionalizate în România.

Decizia-pilot în acest caz, pronunţată la 12 octombrie 2010, priveşte restituirea sau despăgubirea proprietăţilor confiscate de stat înainte de 1989.

În această hotărâre, Curtea a precizat că statul român trebuie să ia măsurile apte să ofere o soluţie adecvată tuturor persoanelor vizate de legile de reparaţie. Aceste măsuri trebuiau puse în aplicare în termen de 18 luni, începând de la data de la care decizia devenea definitivă, adică 12 ianuarie 2011. Curtea mai preciza că examinarea tuturor cererilor rezultate din aceeaşi problematică era amânată.

La 25 aprilie 2012, guvernul român a solicitat o prelungire cu 9 luni a termenului stabilit. La 5 iunie 2012, Curtea a decis să accepte cererea, amânând termenul până la 12 aprilie 2013.

Printr-o scrisoare din 20 martie 2013, guvernul român a solicitat CEDO o nouă amânare, de o lună, a termenului sus-menţionat.

În mai multe dintre procedurile sale precedente de decizii-pilot, CEDO a dat curs cererilor guvernelor în ce priveşte prelungirea termenelor de punere în aplicare a unor măsuri cu caracter general apte să soluţioneze o problemă de ordin structural.

În această speţă, termenul acordat iniţial autorităţilor române, ca şi prima prelungire a lui, luau deja în considerare faptul că acestea întâmpinau dificultăţi în elaborarea şi punerea în aplicare a măsurilor generale pentru rezolvarea problemei restituirii bunurilor naţionalizate.

Având în vedere durata scurtă a amânării solicitate şi faptul că guvernul român s-a angajat să consulte Comitetul Miniştrilor pentru a integra în proiect eventualele observaţii ale acestuia, Curtea acceptă cererea executivului de la Bucureşti.

Scadenţa termenului de punere în aplicare a măsurilor cu caracter general apte să remedieze disfuncţiile în mecanismul de despăgubire sau de restituire a bunurilor naţionalizate este amânată pentru 12 mai 2013. Amânarea examinării cererilor rezultate din aceeaşi problematică rămâne în vigoare, mai precizează comunicatul. 

×
Subiecte în articol: retrocedarea proprietatilor cedo