x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Amarie i-a scris lui Nicolae Vacaroiu

Amarie i-a scris lui Nicolae Vacaroiu

06 Mai 2004   •   00:00

Procurorul general Ioan Amarie i-a adresat o scrisoare presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, prin care ii cere sa dispuna masuri pentru abrogerea textului de lege care obliga Parchetul National Anticoruptie (PNA) sa informeze anual Parlamentul despre activitatea sa.

OANA STANCU

Argumentele invocate de Amarie se refera la independenta PNA in raport cu institutiile judecatoresti, dar si cu celelalte autoritati publice, precum si la separatia puterilor in stat, dar mai ales la efectele pe care le-ar avea dezvaluirea numelor parlamentarilor anchetati. „Prezentarea si dezbaterea raportului de activitate in fata Parlamentului ar influenta in mod negativ desfasurarea urmaririi penale in aceste cauze. De asemenea, ar constitui «un bun prilej de declansare a unor discutii politice si acuzatii de partizanat politic contribuind la politizarea luptei impotriva coruptiei si la crearea de noi presiuni asupra desfasurarii normale a activitatii PNA», sustine Amarie. „Ideea ca acest Parchet sa nu prezinte raport nimanui e sub semnul intrebarii", a declarat vicepresedintele Senatului Dan Mircea Popescu. Senatorii au gasit insa ca argumentul cum ca elaborarea unui asemenea raport ar bloca activitatea Parchetului pentru mai mult de o luna, perioada in care s-ar face rabat de la lupta anticoruptie invocat de seful PNA, este „usor fortat".

Daca PNA nu vrea sa stie Parlamentul ce face, nici parlamentarii nu vor sa stie PNA ce fac ei. Dupa ce senatorul Vasile Duta a protestat ca este cercetat de PNA, conducerea Senatului a insarcinat Comisia juridica sa raspunda si daca parlamentarii pot fi cercetati de catre PNA si nu doar de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

×
Subiecte în articol: politic