x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ambasadorul SUA în România se declară îngrijorat de posibiltatea ca alegerile din decembrie să "dezbine poporul"

Ambasadorul SUA în România se declară îngrijorat de posibiltatea ca alegerile din decembrie să "dezbine poporul"

30 Oct 2012   •   18:49
Ambasadorul SUA în România se declară îngrijorat de posibiltatea ca alegerile din decembrie să "dezbine poporul"
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că este îngrijorat de posibilitatea ca seria de alegeri dificile de care se apropie România să dezbine poporul, şi a menţionat  nevoia ca politicienii români să se întoarcă la o coabitare civilizată şi stabilă.

"Urmează provocări extrem de mari. România se apropie de o serie de alegeri dificile, care este posibil să dezbine poporul. Sincer, sunt îngrijorat. După încheierea războaielor politice, vor reuşi politicienii români să se întoarcă la o formă de coabitare civilizată şi stabilă?", s-a întrebat retoric ambasadorul SUA, în discursul rostit marţi în aula BCU, la încheierea proiectului Liderjust.

Gitenstein crede că faptul că, după toată instabilitatea politică şi economică din această vară, în cele din urmă a triumfat statul de drept, reprezintă un motiv de optimism.

"După toată instabilitatea politică şi economică din această vară, care, trebuie să recunosc, a scos la lumină emoţii puternice de toate părţile, în cele din urmă statul de drept a triumfat. Referendumul s-a desfăşurat în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, iar cei de la putere au aceptat rezultatul, cu toate că acesta era contrar obiectivelor lor politice. Adevăratul test pentru o republică este respectarea legii de către cei aflaţi la putere şi în momentele dificile, nu doar în cele uşoare, şi mai ales atunci când nu corespunde cu interesele lor", a afirmat Gitenstein.

De asemenea, el a punctat că "rămân multe lucruri de făcut în România", deşi au fost realizate progrese extraordinare în procesul de tranziţie, "inclusiv vara aceasta".

×