x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ambasadorul Israelului în România: Pentru o pace durabilă, Hamas trebuie să accepte trei condiţii. Vezi care sunt acelea

Ambasadorul Israelului în România: Pentru o pace durabilă, Hamas trebuie să accepte trei condiţii. Vezi care sunt acelea

25 Noi 2012   •   14:15
Ambasadorul Israelului în România: Pentru o pace durabilă, Hamas trebuie să accepte trei condiţii. Vezi care sunt acelea
Sursa foto: Intact Images/Bogdan Iurascu

Ambasadorul Israelului în Romania, Dan Ben-Eliezer, a declarat, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", de la Pro TV, că pentru realizarea unei păci durabile între Israel şi Autoritatea Palestiniană este necesar ca Hamas să accepte trei condiţii.
  
"Slavă Domnului, avem un armistiţiu! Dar, din păcate, cum am descoperit în trecut, armistiţiile nu durează. Sperăm că, poate, acesta, care a fost încheiat la iniţiativa preşedintelui egiptean, Morsi, şi e susţinut de guvernul american, sperăm că va dura, că va duce la o înţelegere şi că populaţia Israelului nu va suferi atacuri cu rachete. Acest fenomen, al atacurilor cu rachete din Fâşia Gaza, de către organizaţii teroriste ca Hamasul şi alte facţiuni islamice, se întâmplă de ani buni, aşa că sperăm ca încetarea focului să dureze", a spus ambasadorul Israelului.
  
Dan Ben-Eliezer susţine că Israelul îşi doreşte o pace durabilă cu Autoritatea Palestiniană.
  
"Dar, mai înainte de orice, ţinem la siguranţa noastră, iar asta este, de fapt, responsabilitatea guvernului nostru, să se asigure că populaţia noastră va avea o viaţă normală, ca alte populaţii din alte ţări. Chiar şi aici, în România... Populaţia israelită s-a confruntat cu 1.300 de rachete. Încercaţi să vă imaginaţi ce s-ar întâmpla, dacă orice ţară, orice oraş, orice capitală... Bucureştiul, de exemplu. Încercaţi să vă imaginaţi cum ar fi ca poporul român să fie atacat cu asemenea rachete, căzând ca la loterie, trimise de terorişti, care îşi îmbunătăţesc capabilitatea. Aşa că, practic, populaţia era sub asediu. Iar rachetele, unele chiar rachete cu rază lungă de acţiune, au lovit Tel Avivul şi zona Ierusalimului", a adăugat ambasadorul, care a precizat că nu este vorba despre un război obişnuit, ci despre "războiul unui stat democratic contra teroriştilor, nişte terorişti care folosesc tactici foarte cinice".
  
"Acest război este asimetric. Israelul a încercat să anunţe prin fluturaşi, prin apeluri telefonice, să le spună civililor nevinovaţi să plece cât mai departe cu putinţă de infrastructura teroristă de unde se lansau rachete. Cred că ar trebui să puneţi întrebarea asta, poate, ambasadorului palestinian: de ce, în acest război, organizaţiile teroriste, Hamasul, islamicii care au legături cu Jihadul, cu Al Qaeda, de ce au lansat rachetele ascunşi în spatele populaţiei? De ce au folosit civilii ca scut uman, lansând rachete din preajma spitalelor, de exemplu, spitalul Al-Shifa, din Gaza, din zone dens populate? De ce?", a continuat Dan Ben-Eliezer.
  
"Pentru pace sunt necesare două părţi. Israelul e o ţară iubitoare de pace. Ne-am străduit foarte mult să cerem Autorităţii Palestiniene să vină la masa negocierilor, să discutăm faţă în faţă, fără condiţii prealabile despre chestiunile cele mai disputate, cum ar fi coloniile evreieşti, Ierusalimul, refugiaţii, graniţele. Să propună o soluţie, o soluţie permanentă, care să menţină siguranţa poporului israelian, a Israelului, în formula celor două state, un stat evreiesc şi unul palestinian coexistând în pace şi în siguranţă. Până acum, palestinienii, deşi au primit oferte generoase din partea fostului prim-ministru şi a premierului actual, Netanyahu, de a se aşeza la masa tratativelor... Până acum, palestinienii au evitat asta şi au încercat numai să mute discuţia în alte foruri, foruri îndepărtate, cum ar fi ONU", a explicat ambasadorul, care a respins afirmaţiile conform cărora Fâşia Gaza ar fi izolată şi s-ar afla sub controlul Israelului.
  
"Cred că există informaţii distorsionate, pe care mi-ar plăcea să le clarific. (...) Graniţa dintre Israel şi Gaza e deschisă. A fost deschisă chiar şi în timpul atacurilor, după lansarea rachetelor. Vreau să vă menţionez doar un singur fapt. Ştiţi că Israelul furnizează energie Fâşiei Gaza, 125 MW, adică 80% din capacitatea Fâşiei Gaza. Ştiţi de unde provine electricitatea ? Din Aşkelon. Aşkelonul e unul dintre oraşele din sudul Israelului care a fost lovit de rachetele lansate din Gaza. Şi, în timpul acestui atac cu rachete, Israelul a continuat să furnizeze electricitate. Israelul furnizează şi apă: pe an, 5.000.000 de metri cubi pentru Gaza. Din ianuarie în octombrie, 40.500 de palestinieni au trecut graniţa şi au venit în Israel pentru tratament medical. 99% dintre cererile palestinienilor au fost aprobate de guvernul israelit", a spus Ben-Eliezer.
  
Întrebat de unde îşi ia Hamas armele, el a răspuns că Iranul îi furnizează arme, iar experţi iranieni s-au dus în Gaza şi i-au antrenat pe terorişti, "pentru că Hamasul şi Hezbollahul sunt mandatarele Iranului". "Cum au ajuns acolo? Ajung pe mare, ajung pe uscat, ajung pe calea aerului... Pe uscat, prin Sudan şi Eritreea, apoi sunt aduse ilegal în Sinai, iar din Sinai, în Gaza. Şi, desigur, există tuneluri prin care e adus armamentul pe ascuns. Deci vorbim despre contrabanda cu arme şi, din acest motiv, Israelul încearcă să facă tot posibilul pentru a preveni contrabanda", a explicat Dan Ben-Eliezer.
  
Ambasadorul Israelului susţine că pentru realizarea păcii este necesar ca Hamas să accepte anumite condiţii susţinute şi de către comunitatea internaţională.
  
"Prima condiţie e să nu atace Israelul, a doua condiţie, să recunoască dreptul Israelului de a exista, iar a treia, să recunoască şi să accepte acordul anterior, încheiat între Israel şi Autoritatea Palestiniană. Până acum, Hamas a refuzat să accepte cele trei condiţii şi continuă să susţină credinţa sa că Israelul trebuie distrus, că trebuie şters de pe hartă! Ei refuză în mod absolut dreptul Israelului de a exista. Odată ce Hamas îşi va schimba poziţia şi va accepta aceste trei condiţii, poate că realitatea va fi alta. Asta, în primul rând! În al doilea rând, dacă palestinienii, conduşi de Abu Mazen, preşedintele Autorităţii Palestiniene, dacă ei vor răspunde favorabil cererii Israelului de a reveni la masa negocierilor, de a nu evita negocierile directe, poate că şi asta ne va da o şansă la o pace durabilă între noi şi palestinieni", a conchis Dan Ben-Eliezer.
  

×