x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE. Oszkar Fuzes: Eu nu mă aştept să fie scandal între noi. Vom regla în mod normal şi civilizat

Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE. Oszkar Fuzes: Eu nu mă aştept să fie scandal între noi. Vom regla în mod normal şi civilizat

06 Feb 2013   •   13:56
Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE. Oszkar Fuzes: Eu nu mă aştept să fie scandal între noi. Vom regla în mod normal şi civilizat
Sursa foto: Intact Images/Karina Knapek

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, după ce secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

"Autorităţile române nu acceptă şi nu vor accepta astfel de interferenţe regretabile care contravin cadrului constituţional şi legal din România. Practic, îndemnul oficialului ungar echivalează cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisă de Constituţia României şi nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers", afirmă Aurescu, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes a declarat, la o emisiune TV, că "nu este vorba despre nicio provocare", ci un drept al minorităţii secuilor din România.

"Nu este vorba despre niciun fel de provocare. E vorba numai de un drept natural al minorităţii secuilor din Romania, care se bucură de simboluri nationale istorice si de identitate, subliniez e vorba despre identitate. Nu e vorba de o provocare, capcană, e vorba numai de identitatea nationala a secuimii si folosirea libera şi democratica a steagului", a declarat Oszkar Fuzes.

Diplomatul a precizat că nu se aşteaptă "să fie scandal" între România şi Ungaria. "(...) Cred ca nu e vorba de nici un incident diplomatic, am relaţii foarte buna cu MAE (român. n.r) si vom regla in mod normal si civilizat", a mai spus ambasadorul maghiar.




×