x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Amicul lui Băsescu, Barroso îi arată pisica lui Ponta: Luaţi imediat măsuri pentru absorbţia fondurilor europene

Amicul lui Băsescu, Barroso îi arată pisica lui Ponta: Luaţi imediat măsuri pentru absorbţia fondurilor europene

17 Sep 2012   •   17:35
Amicul lui Băsescu, Barroso îi arată pisica lui Ponta: Luaţi imediat măsuri pentru absorbţia fondurilor europene

La trei zile dupa ce Traian Basescu s-a intalnit la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, pe care l-a catalogat drept "amic", oficialul european a primit, luni, si vizita premierului Ponta.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut premierului Victor Ponta sa ia masuri imediate pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene, care ramane inca extrem de scazuta.

"Presedintele Barroso si premierul Victor Ponta au discutat, de asemenea, despre absorbtia fondurilor europene in Romania. In timp ce in ultimul an au fost facute eforturi mari in acest sens, capacitatea de absorbtie ramane extrem de scazuta, iar Romania risca sa piarda sume insemnate de bani, care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetatenii si afacerile din Romania. Presedintele Barroso a facut apel la Guvern sa ia masurile imediate necesare pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice", a anuntat Comisia Europeana intr-un comunicat de presa transmis dupa intalnirea celor doi oficiali, de la Bruxelles.

De asemenea, "presedintele Barroso a subliniat importanta continuarii eforturilor pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Va fi deosebit de important ca nominalizarile cheie pentru functiile de procuror general si procuror-sef al DNA sa fie derulate intr-un mod corect si transparent".

Totodata, Barroso i-a transmis premierului roman ca "atat inainte, cat si dupa alegeri, Guvernul ar trebui sa evite sa instaleze ministri impotriva carora exista decizii clare privind integritatea".

In comunicat se subliniaza faptul ca lui Ponta i-au fost transmise de catre Barroso aceleasi ingrijorari care au fost exprimate si saptamana trecuta in intalnirea cu presedintele Traian Basescu privind "necesitatea ca Romania sa indeparteze toate dubiile privind angajamentul sau in privinta respectarii statului de drept, independentei justitiei si deciziilor constitutionale".

"Toate fortele politice din Romania, atat de la guvernare, cat si din opozitie, trebuie sa actioneze cu responsabilitate si rezerva si sa se concentreze foarte ferm asupra necesitatii urgente de a reface stabilitatea politica si institutionala. Aceasta va fi importanta in special in privinta campaniei pentru alegerile parlamentare din aceasta toamna", se mai anunta in comunicatul Comisiei Europene, in care Barroso a insistat si pe importanta promovarii de catre Romania a valorilor europene, a valorilor justitiei si libertatilor si a tuturor principiilor unei adevarate societati pluraliste.

In fine, in comunicatul Comisiei Europene se mai spune ca pana la sfarsitul anului va fi adoptat un nou raport in cadrul MCV, prin care sa se stabileasca daca toate ingrijorarile care au fost exprimate au fost rezolvate, iar echilibrele democratice au fost reinstaurate.

×