x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Amintirile îi chinuiesc: Dragnea, Victor Ponta şi Serviciile băgăreţe

Amintirile îi chinuiesc: Dragnea, Victor Ponta şi Serviciile băgăreţe

de Ion Alexandru    |    15 Mar 2018   •   08:41
Amintirile îi chinuiesc: Dragnea, Victor Ponta şi Serviciile băgăreţe
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Dezvăluirile făcute de Liviu Dragnea, marţi seară, la Antena 3, devoalează modul în care fosta conducere a SRI s-a implicat, în anul 2012, în formarea primului Guvern USL şi, mai grav, cum Victor Ponta a primit „în plic” nominalizările pentru şefia Parchetului General, a DNA şi DIICOT. În urma afirmaţiilor lui Dragnea, Ponta a avut o ieşire virulentă, pe pagina sa de Facebook, unde l-a acuzat pe liderul PSD de minciună, încercând să dezmintă doar dezvăluirile referitoare la implicarea lui George Maior în impunerea lui Ioan Rus în funcţia de ministru de Interne. Însă afirmaţia referitoare la modul în care a fost numită Laura Kovesi la şefia DNA nu a fost negată de nimeni.

Legea 14/1992, republicată, privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii stipuleză, în cuprinsul articolului 36, faptul că „personalul SRI nu poate face parte din partide sau alte organizaţii cu caracter politic sau secret şi nu poate fi folosit în scopuri politice. SRI nu va întreprinde acţiuni care să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu excepţia acelor acţiuni ale acestora care contravin siguranţei naţionale”. Pornind de la această reglementare legală, afirmaţiile făcute, marţi seară, la Antena 3, de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, sunt de o gravitate fără precedent. Dragnea a declarat că, în anul 2013, prin luna aprilie, în timp ce se afla la o şedinţă a USL, în biroul lui Crin Antonescu, de la Senat, în prezenţa lui Gabriel Oprea, Victor Ponta i-a înmânat un înscris cu numele persoanelor care urmează să fie numite la şefia Parchetelor. „La un moment dat, Victor a scos o hârie din buzunar, destul de mototolită, pe care erau scrise trei nume: Bica, Kovesi şi Niţă. Mi-a spus că a vorbit cu doamna Pivniceru (Mona Pivniceru, ministru al Justiţiei în funcţie la acel moment – n.red.) şi mi-a zis că-mi explică el în biroul de la Ministerul Dezvoltării. Mi-a zis: «Aşa s-a negociat, să fie Bica la DIICOT, Kovesi la DNA şi Niţu la Parchetul General»”.

Strategia lui Maior, mai tare decât procedura lui Pivniceru

Şeful PSD susţine că i-a spus fostului premier că exista o procedură declanşată de Mona Pivniceru, că aceasta se întâlnise deja cu mai multe organizaţii ale procurorilor cărora le-a cerut să candideze pentru ocuparea funcţiilor de conducere în Parchete. „L-am întrebat pe Victor de ce trebuie să facem asta, din moment ce avem o procedură. El a spus că aşa a negociat George Maior cu Băsescu, parcă a zis şi de doamna Udrea. L-am întrebat dacă a vorbit şi cu Crin. A zis că da, dar că el nu e de acord. Am chemat-o pe doamna Pivniceru la mine la birou şi i-am arătat hârtia. A spus că ea nu semnează aşa ceva şi că îşi va da demisia. I-a spus şi lui Crin, apoi a demisionat. Asta este povestea, pe scurt, cu privire la numirea procurorilor. Numele le-a dat Maior, Ponta le-a pus pe hârtie”, a conchis Liviu Dragnea.

Numirea, în 2013, a şefilor Parchetelor, împotriva voinţei ministrului Justiţiei Mona Pivniceru şi în ciuda opoziţiei co-preşedintelui USL, Crin Antonescu, a avut loc după ce, în cursul lunii decembrie a anului 2012, între Victor Ponta şi Traian Băsescu a fost semnat celebrul pact de coabitare.

Crin Antonescu a confirmat, ieri, o parte din declaraţiile lui Liviu Dragnea, precizând că nu ştie dacă numirea lui Kovesi a fost impusă, dar ştie că Mona Pivniceru a adoptat anumite proceduri care urmăreau să scoată din spaţiul negocierilor politice numirile procurorilor- şefi. „La un moment dat, domnul Ponta mi-a spus că a negociat cu Traian Băsescu numirea lui Kovesi. Că aceasta este formula de compromis pe care el o susţine. Nu ştiu dacă domnul Ponta primea o directivă. Până aici, Liviu Dragnea spune adevărul”, a precizat Crin Antonescu.

PNL, Crin Antonescu, a recunoscut că Ponta i-a precizat că propunerea Laurei Kovesi pentru DNA a fost rezultatul unei negocieri purtate cu Traian Băsescu.

Bătălii paralele cu Serviciile în PSD

O altă dezvăluire făcută de Liviu Dragnea priveşte formarea primului Guvern USL, în aprilie 2012. „M-a sunat Crin şi mi-a zis: «Aseară nu s-a putut face Guvernul că era oboseală, dar dimineaţă Victor mi-a arătat lista Guvernului. A făcut-o cu tine?» Zic: «Nu, n-a făcut-o cu mine, eu am plecat acasă, ca şi tine». Mi-a zis Crin: «Te-am sunat să-ţi zic pentru că nu mi se pare corect». Ne-am întâlnit duminică. Ponta mi-a dat de înţeles că a făcut în noaptea aia Guvernul cu George Maior şi cu alţii. Pe drum, l-a sunat pe George Maior şi mi l-a dat la telefon. Mi-a spus Maior: «Guvernul nu e o chestiune aşa simplă, trebuie să fie oameni verificaţi». (...) Maior mi-a zis să nu fiu în Guvern, să mă ocup de partid. Eu i-am zis lui Ponta: «De când e SRI consultantul PSD?»”, a spus Dragnea. În schimb, Ponta susţine că Dragnea l-a sunat pe George Maior. „Dragnea l-a sunat pe George Maior (cred că şi pe Florian Coldea) să îl roage să mă convingă pe mine că el e cel mai bun la Ministerul de Interne – şi a promis că, dacă îl sprijină, el va face acolo tot ce vrea SRI ! Maior i-a explicat că nu se bagă peste alegerile mele, că Parlamentul şi Băsescu vor aproba ce propun eu şi să aibă răbdare! L-am propus pe Ioan Rus pentru această funcţie”, scrie fostul premier pe pagina de socializare.

Ponta îl face „hoţ” pe Liviu Dragnea, iar pe Marian Oprişan, „sluga SRI”

Victor Ponta nu a avut nicio poziţie referitoare la acest episod dezvăluit de Liviu Dragnea. În schimb, l-a atacat pe preşedintele PSD în legătură cu o altă dezvăluire, legată de impunerea în funcţia de ministru de Interne, în primul Guvern USL, a lui Ioan Rus. Dragnea a declarat că şi această numire a fost făcută la presiunile lui George Maior, fost şef al SRI. Victor Ponta, într-o postare pe Facebook, l-a atacat ieri pe Dragnea, acuzându-  l de minciună şi spunând, nici mai mult, nici mai puţin, că Dragnea este supărat că nu a fost el numit în funcţia de ministru de Interne şi că s-ar fi rugat personal de Maior şi de Coldea să primească această demnitate.

Atacurile lui Ponta nu s-au oprit, însă, aici. Un interlocutor al fostului premier de pe pagina acestuia de socializare îl întreabă de ce nu i-a dat lui Dragnea portofoliul. Răspunsul lui Ponta este halucinant: „Pentru că este un hoţ care foloseşte funcţiile pentru putere şi banii lui! Regret că l-am numit la MDRAP, pentru că aşa a făcut bani la Tel Drum şi i-a cumpărat pe baronii locali”.

Ponta nu a ezitat să-l atace nici pe preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, despre care, tot în cadrul unei discuţii pe Facebook, a scris că: „Da – Oprişan a fost întotdeauna un baron slugă - înainte la SRI, la Băsescu, la mine, acum la Dragnea! Dacă aşa a fost în 2010, de ce până în 2018 nu a spus nimic şi mă lăuda peste tot”.

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea