x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Nici Dumnezeu nu s-ar supăra pentru amnistie şi graţiere”

„Nici Dumnezeu nu s-ar supăra pentru amnistie şi graţiere”

de Gabriela Antoniu    |    20 Dec 2018   •   11:50
„Nici Dumnezeu nu s-ar supăra pentru amnistie şi graţiere”
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Criticată pentru efectele pe care le-ar avea pentru România în plan intern şi extern, anunţata ordonanţă privind amnistia şi graţiere are şi alţi susţinători decât cei care o promovează. Profesorul în drept constituţional, Gheorge Iancu, spune că de 16 ani nu s-a mai luat astfel de măsură, motiv pentru care o consideră oportună. Mai mult, el susţine că graţierea şi amnistia nu presupun şi renunţarea la recuperarea prejudiciului, stabilită în hotărârile civile.

Profesorul Gheorghe Iancu, fost secretar general al CCR şi fost Avocat al Poporului, a declarat pentru Jurnalul că “nici Dumnezeu nu s-ar supăra” dacă s-ar emite o o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea. “Înainte de 1989, se dădea cam la un an-doi un decret de graţiere sau o lege de amnistiere. În momentul de faţă, din 2002 nu s-a mai dat nici un decret de graţiere. De ce?Noi am trecut printr-o perioadă cumplită din 2008 încoace. Cu DNA-ul care a arestat şi cei care au condamnat la ameninţarea DNA-ului şi SRI de nu s-a mai văzut până acum. Ameninţa judecătorii ca să condamne. Eu ştiu câteva dosare în care s-a pronunţat aiurea. Mai mult, ştiu un dosar în care au fost condamnate de primul complet, acum vreun an, 26 de persoane, iar apoi au fost achitate la Curtea Supremă, de sus până jos, şi al cărui recurs nu s-a mai pus pe rol. Şi ăia stau în puşcărie. Trei au murit în închisoare. Sunt nişte lucruri inexplicabile din punctul de vedere al omului de rând. Al nostru, e explicabil”, a declarat Gheorghe Iancu.

El a susţinut că 95% sunt condamnaţi pe abuz în serviciu, considerată infracţiune de corupţie, dar care nu e infracţiune de corupţie. “Corupţia se ocupă de altceva. E infracţiune de serviciu. Şi nu trebuia să fie anchetată de DNA, chiar dacă era o pagubă de 1 milion de euro. Sunt două argumente pentru care eu am ajuns la concluzia să se dea un astfel de act normativ. Trebuie să se dea”, a spus profesorul.

Ultimele excepţii, pe vremea lui Ceauşescu

Întrebat dacă s-ar încuraja infracţionalitatea printr-o astfel de măsură, Gheorghe Iancu a negat. “Dacă se dădea peste doi ani. Aşa, din 2002 nu s-a mai dat nici o amnistie şi graţiere. Doi. Nu s-au dat amnistii şi graţieri pentru infracţiuni cu violenţă. Ultima excepţie a fost 1977. Atunci au fost graţiaţi infractori mai violenţi. În rest, sunt infracţiuni economice – furturi, corupţie”.

El a ţinut să sublinieze un lucru mai puţin sau deloc ştiut. “ Lumea nu ştie că îi ştergem pedeapsa, îi ştergem consecinţele pedepsei, nu are cazier, dar există o hotărâre civilă, dacă nu chiar în cea penală există obligaţia civilă, de a restitui banii. Nu-i şterge nimeni datoria. Asta e chestiunea pe care nu o spun hahalerele astea care iau cuvântul şi vorbesc aiurea. Pentru că nu ştiu Drept şi nu vorbesc despre această executare civilă pe care nu o pune în aplicare ANAF-ul”, spune fostul Avocat al Poporului.

Conform unor informaţii neoficiale, PSD a elaborat deja ordonanţa care vizează grațierea pedepselor de până la 10 ani de închisoare, iar termenul de adoptare al acesteia ar fi 15 ianuarie 2019.

“Persoana a fost graţiată, dar tot vinovată este, că a stabilit instanţa. Şi atunci întrebarea mea este de ce ANAF-ul nu se apucă să execute hotărârile în care condamnaţii au fost obligaţi la restituirea unor sume de bani? Unora li se şterge cazierul, dar nu şi sumele de bani furate” – Gheorghe Iancu

 

 

 

×
Subiecte în articol: gheorghe iancu