x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Andrei Gerea: Avem un Guvern incoerent, care nu cunoaște realitatea

Andrei Gerea: Avem un Guvern incoerent, care nu cunoaște realitatea

de Ion Alexandru    |    14 Iul 2020   •   08:40
Andrei Gerea: Avem un Guvern incoerent, care nu cunoaște realitatea
Sursa foto: Dan Marinescu

Deputatul PPU (Social-Liberal) Andrei Gerea transmite că blocarea testării în masă pentru depistarea celor infectați cu COVID-19 în București este un demers nefiresc al autorităților. Parlamentarul umanist susține că testarea populației ar trebui făcută la scară cât mai largă, pentru a putea avea cu toții o imagine cât mai apropiată de realitate a dimensiunii epidemidei de coronavirus. Gerea întreabă retoric cum poate acest Guvern să ia măsurile corecte, când nu cunoaște realitatea.

Andrei Gerea solicită Guvernului să explice de ce Ministerul Sănătății blochează testarea în București “De ce nu se face testare în masă ca în toată Europa? Înțeleg că Ministerul Sănătății consideră că Arena Națională nu oferă un cadru adecvat pentru o testare de depistare a COVID-19. Aflăm de la Guvern că nu este bine când o primărie se implică pentru grija cetățenilor. Nu cred că este normal ca ministrul Sănătății să pună piedici unei inițiative a unei autorități locale pentru a face testări gratuite”, a precizat deputatul umanist.

Parlamentarul PPUSL arată că, în toată lumea, fără nicio excepție, cuvântul de ordine este o testare la un nivel cât mai ridicat. Inclusiv în legea care urmează să fie adoptată și în Senat, pentru izolare și carantinare, testul de depistare a COVID este o condiție obligatorie.

Să nu mai manipulăm rezultatele în scop electoral

“Auzim peste tot că avem o creștere exponențială a numărului de persoane infectate cu COVID-19. Așa o fi, dar trebuie să remarcăm faptul că media lunară de la începutul pandemiei a avut următoarea evoluție: martie 11,74%, aprilie 8.15%, mai 3,05%, iunie 3,09% iar iulie 4,06%. Acum trecem de pragul de 5%. Cu toate acestea nu avem chiar o creștere exponențială a procentului de persoane infectate, avem o creștere a numărului de persoane care au fost găsite infectate. Motivele sunt clare: creșterea riscului de răspândire ca urmare a măsurilor de relaxare (și acelea discutabile în anumite cazuri) și creșterea numărului de teste realizate. Acesta din urmă este și motivul principal. Trebuie să fim atenți, dar trebuie să fim și foarte realiști și să nu manipulăm rezultate doar pentru a ne folosi de ele în scop electoral. Poate vă amintiți când premierul anunța că este foarte eficient în lupta împotriva COVID-19, arătându-ne cifre cu pacienți infectați, comparativ cu alte țări unde se testa masiv. Dacă Ministerul Sănătății ar fi făcut de atunci teste în masă, așa cum încearcă Primăria Capitalei, sunt convins că nu ar mai fi putut folosi acest unic argument”, mai arată Andrei Gerea.

 

Toate țările testează la scară cât mai mare

Conform acestuia, “avem, din păcate, un Guvern incoerent. Pe de o parte dă mesaje alarmante pentru populație, dar, pe de altă parte, nu dorește testare la scară cât mai mare pentru a ne face o imagine de ansamblu cât mai clară. Avem un număr semnificativ de cazuri în societate și cu atât mai importantă este o testare la scară cât mai mare. De ce nu doriți testarea, când toate țările fac eforturi să se testeze cât mai mult? De ce oamenii se pot testa doar în spitale sau la clinicile private, și acolo contra cost, iar când autoritățile locale vor să facă aceste testări, dintr-o dată, nu mai vrem?”. 

 

 

×
Subiecte în articol: andrei gerea PPUSL