x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anticipate - Basescu ii irita pe liberali

Anticipate - Basescu ii irita pe liberali

09 Mar 2005   •   00:00

POLITIC
Declaratiile presedintelui Traian Basescu, prin care a atacat Guvernul, i-au iritat pe liberali. Liderii coalitiei de guvernamant ii cer sefului statului o intalnire in care sa transeze problema anticipatelor.
MONICA IORDACHE

PROMISIUNI. Premierul Tariceanu le-a spus liberalilor ca va discuta cu seful statului despre nemultumirile lor
In sedinta de marti seara a Comitetului Executiv al PNL, liberalii si-au dat pe fata nemultumirea fata de modul in care presedintele Traian Basescu a atacat Guvernul Tariceanu, simtindu-se jigniti ca seful statului le arata "pisica Stolojan". Discutia a fost deschisa de viceprimarul Ludovic Orban, care a sustinut ca insistenta lui Basescu pe subiectul anticipatelor afecteaza autoritatea Guvernului, stabilitatea politica si chiar credibilitatea guvernantilor in fata organismelor internationale. Victima declaratiilor lui Basescu o reprezinta PNL si Guvernul condus de un liberal, a sustinut Orban, potrivit unor surse din partid. Mai mult, liberalii sunt deranjati ca Basescu il impinge acum in fata, in defavoarea lui Tariceanu, pe Stolojan, pe care nici macar nu il mai considera membru al partidului. Potrivit acelorasi surse, Orban a cerut ca liderii Aliantei PNL-PD sa transeze problema anticipatelor, luand decizia ca acest subiect sa nu mai fie deschis decat in momentul in care Guvernul va pierde sprijinul parlamentar. Orban a fost sustinut si de alti lideri ai partidului, printre care si Mircea Ionescu Quintus, care a spus ca oricine vorbeste acum de anticipate face "o greseala imensa" si ca inlocuirea lui Tariceanu cu Stolojan nu poate fi decat "o gluma".

LA COTROCENI. Premierul Tariceanu a promis ca ii va transmite lui Basescu punctul de vedere al liberalilor, dar a spus ca nu poate deschide un razboi al declaratiilor impotriva sefului statului. Subiectul anticipatelor a fost discutat si ieri dimineata la sedinta liderilor coalitiei de guvernamant. Ei au decis sa-i solicite lui Basescu o intalnire in care una dintre temele de discutie sa fie alegerile anticipate. "Probabil va fi o agenda mai larga, dar si alegerile anticipate vor constitui una dintre teme", a spus vicepresedintele PD, Radu Berceanu. Vicepresedintele PUR, Codrut Seres, a amintit ca aceasta propunere a apartinut celor de la UDMR, iar membrii coalitiei i-au rugat pe democrati sa aiba "discutii prealabile" cu Traian Basescu in vederea organizarii acestei intalniri.

RECONFIGURARE
Liderii coalitiei guvernamentale au stabilit ieri sa se incerce reconfigurarea majoritatilor in consiliile locale si judetene, dupa modelul majoritatii parlamentare, in judetele in care este posibil acest lucru. Scopul acestei decizii este formarea de majoritati in jurul Aliantei PNL-PD, intrucat in multe judete, dupa alegerile locale, PSD a reusit sa formeze aceste majoritati. Radu Berceanu (PD) a declarat ca PUR va renunta la toate intelegerile cu PSD din teritoriu. "Colegii de la PUR au reiterat dorinta de a colabora si la nivelul judetelor si sunt convins ca nu va mai fi nici o problema. Probabil ca vor da indicatii in teritoriu de a forma majoritati in consilii alaturi de Alianta si, in consecinta, de a se rupe protocoalele cu PSD sau de a deveni caduce", a explicat Berceanu. Vicepresedintele PUR, Codrut Seres, a spus insa ca acest subiect nu s-a discutat, ci ca s-a luat in discutie doar ideea ca, pana saptamana viitoare, sa fie alcatuit "un punctaj" privitor la modul in care protocolul coalitiei functioneaza in teritoriu. El a spus ca nu a constituit "subiect de discutie" ruperea intelegerilor cu PSD, el explicand ca situatiile sunt diferite de la caz la caz.

CONDITII
La finalul sedintei, Tariceanu a declarat ca, in aceasta perioada, este nevoie de stabilitate politica. "Daca vom vedea ca in coalitie exista o proasta functionare, atunci alegerile anticipate pot fi luate in considerare", a completat Tariceanu, spunand insa ca Basescu are dreptul sa spuna ce crede. Presedintele PNL a mai facut inca un pas inapoi spunand ca, in situatia in care coalitia se va dezmembra, iar alegerile anticipate vor fi inevitabile, atunci el va demisiona din functia de premier, pentru a se putea ajunge la organizarea unui nou scrutin parlamentar.
×
Subiecte în articol: basescu tariceanu politic anticipate