x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anticipate sau guvern minoritar

Anticipate sau guvern minoritar

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    05 Dec 2006   •   00:00

Iesirea PC de la guvernare a generat o criza politica ale carei solutii de rezol-vare pot fi atat alegerile anticipate, cat si un gu-vern minoritar PNL-PD-UDMR. Daca alegerile anticipate ar putea fi organizate cel mai devreme in primavara anului viitor, guvernul mi-noritar poate fi o solutie aplicabila si maine. O prima conditie este insa ca nici un alt partid din cele ramase in arcul guvernamental sa nu mai plece din coalitie. Restul se negociaza.
Cititi si:Boc: "Nu spun ca nu vom ajunge la antici-pate" PNL forteaza nota Posibile solutii la criza politica

PALATUL VICTORIA. Decizia PC de iesire de la guvernare a fost ieri oficializata prin demisiile reprezentantilor partidului in Executiv

PNL vrea guvern minoritar, PD anticipate. Fiecare va avea ce a vrut: guvern minoritar pana trecem puntea in UE, dupa care, vorba domnului Boc, "mai vedem". Dupa o sedinta a Aliantei si una a Coalitiei, la un sfert de ceas peste ora 21, premierul Tariceanu si presedintele PD, Emil Boc, urcau dealul Cotroceniului ca sa ia lumina. Cel de-al doilea avea de raportat sefului cel mare si prima victorie: Ministerul Economiei a fost luat de PD.

Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu duminica seara, apoi reuniunea liderilor Aliantei PNL-PD ieri dupa-amiaza nu s-au finalizat cu nici o solutie care sa asigure sustinerea guvernului Tariceanu dupa iesirea de la guvernare a PC. Isi poate continua mandatul actualul Cabinet fara majoritate parlamentara? Vom avea anticipate? Dupa trei ore de discutii, in prezenta premierului Tariceanu, liberalii si democratii au ramas pe pozitii: PNL prefera un guvern minoritar, dar arunca in discutie alegerile anticipate, PD duce discutia pe obtinerea Ministerului Economiei, dar ocheste tot anticipatele. Sedinta Coalitiei, care a urmat intrunirii Aliantei, nu a reusit sa rezolve ecuatia, in schimb, PD, PNL si UDMR au impartit posturile abandonate de PC. Primii au luat portofoliul lui Seres, in locul caruia va fi numit Mircea Toader, in prezent secretar de stat la Ministerul de Interne, fost coleg de marina al presedintelui Basescu. Liberalii vor avea postul de vicepremier, ocupat cel mai probabil de Varujan Vosganian, si vor imparti cu UDMR sapte posturi de secretar de stat.

ADUNARE. Ambele partide au aratat ieri ca sunt in cautarea solutiilor pentru a asigura sprijin guvernului. Din majoritatea incropita la finele lui 2004 s-a retras PC, iar PNL e in minus cu gruparea Stolojan. Sustinerea guvernului ar putea fi obtinuta, potrivit presedintelui executiv al PD, Adriean Videanu, asa: "E importanta sustinerea platformistilor. E problema interna a PNL si sper sa si-o rezolve (...) S-ar putea sa avem o surpriza placuta, ca o parte a parlamentarilor PC sa sutina guvernul". Chiar si asa, adoptarea legilor organice va sta permanent in cateva voturi lipsa. Iar PD afirma ca exclude orice "ajutor" al PSD si avertizeaza PNL sa nu bata palma cu partidul de opozitie. "Partidul Democrat sugereaza Partidului National Liberal sa nu insele electoratul Aliantei si, in acest sens, sa nu caute solutii de guvernare in afara Aliantei", se arata intr-o declaratie a Biroului Permanent al PD de ieri dimineata, o dublare a avertismentului pe care seful statului l-ar fi transmis duminica premierului. "Presedintele i-a transmis clar lui Tariceanu ca stie despre negocierile pe care Bogdan Olteanu le are cu Hrebenciuc si sa aiba grija ca nu poate face o noua majoritate fara acordul lui", sustin surse democrate, liderii PD fiind informati despre continutul discutiei cu premierul chiar de catre seful statului, cu care au petrecut mai bine de cinci ore duminica, pana la miezul noptii, la un select restaurant din Capitala. Liberalii recunosc cu jumatate de gura ca au primit un avertisment de la Basescu in legatura cu relatia lor cu PSD, iar cu voce tare, aceea a premierului Tariceanu, spun ca nicidecum PNL, ci PD a cedat partidului lui Geoana sefia SRI si pe cea a institutiei Avocatului Poporului. "Aluziile acestea nu ma impresioneaza absolut deloc", a raspuns taios premierul.

ANTICIPATELE CARE (NU)VIN... Cea de-a doua solutie, alegerile anticipate, precedate tot de un guvern minoritar, ca nu se poate altfel, a fost pusa pe masa, surprinzator, de PNL, nu de PD, chiar daca in Comitetul Executiv al PNL subiectul a fost atins tangential, liberalii adoptand o rezolutie in care spuneau de fapt ca iesirea PC de la guvernare nu trebuie sa afecteze stabilitatea guvernamentala. Dupa CEx insa, premierul Tariceanu impreuna cu Puiu Hasotti, Dan Radu Rusanu, Dan Motreanu si Radu Stroe se strang in biroul lui Bogdan Olteanu si schimba strategia: disponibilitate totala la anticipate, conditia fiind ca Tariceanu sa mai fie mentinut doi ani in fruntea Guvernului. In Alianta insa, sustin penelistii, democratii ar fi amanat discutia pentru dupa 1 ianuarie 2007, sedinta consumandu-se mai mult in negocierea in forta a portofoliului de la Economie. De partea celalata, pedistii spun ca Tariceanu doar a aruncat vorba despre anticipate, pe cand PD ar fi fost cel care l-ar fi avertizat ca risca sa ajunga la anticipate printr-o motiune de cenzura.

DEMISII OFICIALE DIN GUVERN
Sapte din cei 19 reprezentanti in Guvern ai PC si-au depus ieri demisiile la biroul fostului vicepremier conservator Bogdan Pascu, de la Palatul Victoria. Astfel, si-au dat demisia din Guvern vicepremierul Bogdan Pascu, ministrul Economiei, Codrut Seres, presedintele Agentiei Nationale pentru sport, Florian Gheorghe, presedintele Agentiei nationale a rezervelor de stat, Sorin Vicol, presedintele Autoritatii nationale pentru protectia consumatorului, Catalin Teodorescu, secretarul de stat in ministerul Comunicatiilor, Ovidiu Calin, vicepresedintele Autoritatii nationale sanitar-veterinare, Constantin Lupescu. Bogdan Pascu si Codrut Seres au amintit principalele proiecte pe care le-au dus la bun sfarsit in activitatea de ministri, iar la final, demisionarii au ciocnit o cupa de sampanie. In ceea ce-i priveste pe ceilalti conservatori din Guvern, Pascu a precizat ca unii dintre ei sunt plecati in afara tarii si nu a reusit sa ia legatura cu ei, insa acestia au de ales intre demisia din Guvern si demisia din partid. Presedintele Agentiei pentru IMM-uri, Eugen Chirovici, a anuntat ca ramane la posturi si demisioneaza din PC. Si secretarul de stat in Ministerul Culturii, Sorin Lemeni, a decis sa ramana in Guvern, dar el nu este membru PC. In schimb, directorul general al Loteriei Romane, Liliana Ghervasuc, membru al PC, a declarat ca: "Nu mi s-a cerut sa demisionez si nu fac parte din Guvern. Eu nu sunt nici ministru, nici secretar de stat si nu s-a pus problema sa aleg intre a ramane in partid si la conducerea Loteriei".
  • Dana Piciu
  • VIZITA AMANATA
    Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, si-a amanat vizita la Bucuresti din perioada 6-7 decembrie. Potrivit unui comunicat al biroului sau de presa, Erdogan a preferat sa nu faca deplasarea in Romania "din cauza instabilitatii politice din tara". Pentru Turcia, vizita avea o miza importanta, tema discutiilor fiind tot mai dificilele negocieri de aderare cu UE. (I.C.)
    ×