x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Este degradant pentru Ponta să încerce negocieri pe la spatele unui partid

Antonescu: Este degradant pentru Ponta să încerce negocieri pe la spatele unui partid

26 Feb 2014   •   18:51
Antonescu: Este degradant pentru Ponta să încerce negocieri pe la spatele unui partid
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a făcut apel la premierul Victor Ponta de a nu mai încerca negocieri "pe la spatele partidului", referindu-se la discuţiile acestuia cu Călin Popescu Tăriceanu, afirmând că retragerea liberalilor din USL este "ireversibilă" şi invitându-l pe prim ministru să formeze cât mai repede şi la vedere un nou Guvern.

"Mă adresez public domnului Ponta. Îi cer public să ia act de decizia ireversibilă a PNL, să procedeze cu decenţă în raport cu aceasta, să abandoneze orice speranţă că PNL se aseamănă cu alte partide constituite exclusiv pentru ocuparea unor funcţii. Nu serveşte nimănui, este o degradare a imaginii domnului Ponta şi a funcţiei lui să încerce tratative şi negocieri cu unul, doi oameni care încearcă să obţină funcţii şi promisiuni de la domnia sa. Este nedemn şi este ineficient", a spus Antonescu.

"Este normal ca domnul Ponta să discute cu UDMR, cu liderii oricărui alt partid, am înţeles că nu dă curs solicitării noastre de demisie, dar e degradant să încerce prin spatele unui partid, cu personaje care nu au nicio susţinere, să încerce manevre", a spus Antonescu.

Liderul liberal s-a arătat întristat de încercarea lui Călin Popescu Tăriceanu de a negocia în numele PNL, pe care l-a acuzat că a întinat imaginea partidului.

"În legătură cu domnul Tăriceanu. Ceea ce s-a întâmplat azi a fost fără precedent, trist. E un moment trist în istoria PNL, acela de a vedea un fost preşedinte, un fost premier, un om respectat în PNL acţionând împotriva deciziei luate de partidul său, acţionând jenant, ca un client aspirant la uşa premierului. Cel mai urât lucru făcut de domnul Tăriceanu, azi, a fost că a putut lăsa impresia opiniei publice din România că PNL ar putea fi un mic partid clientelar. S-a dus la domnul Ponta să-i spună că putem sub acoperirea vorbelor frumoase să rămânem la o bucăţică a puterii. PNL e un partid alcătuit din oameni din carne şi oase, are şi el tipul său de clientelă politică, am recunoscut că partidele din România are clientelă, dar PNL nu a luat niciodată deciziile importante în funcţie de acest lucru", a spus Antonescu.

"Îi invit pe toţi membri PNL, care astăzi au avut o reacţie categorică, dovedind unitatea partidului, să-l ţinem minte pe Călin Popescu Tăriceanu ca pe tânărul care apărea în 1990, ca pe premierul unei Românii relativ prospere, ca un premier care s-a bătut cu un preşedinte abuziv. Să-l ţinem minte aşa, nu ca omul singur, care în spatele partidului său urcă astăzi scările către uşa lui Victor Ponta", a spus Antonescu.

Liberalul a făcut apel la Victor Ponta să formeze repede noul guvern şi să precizeze cu ce forţe politice se aliază.

"Rog public pe primul ministru, odată ce a luat decizia de a forma o nouă majoritate, să o facă repede, să o facă decent, fără alte întârzieri şi complicaţii. Decizia de a veni marţi cu o nouă formulă guvernamentală în Parlament cred că e o decizie bună, PNL va vota împotrivă, desigur, dar cred că este demersul normal. Trebuie să ştim cine guvernează, cine susţine această guvernare şi mergem mai departe cu mersul normal al unui regim democratic. Este bine să avem un Guvern sau o majoritate bine definită. Consider normale negocierile sale cu forţe politice legitime. Sper că marţi vom avea fie un nou Guvern, fie vom intra într-o formulă de căutare", a spus Antonescu.

Liderul liberal a făcut apel şi la preşedintele Traian Băsescu să înceteze cu jignirile şi atacurile "partizane".

"Două cuvinte despre ieşirea de azi a lui Băsescu. Domnul Băsescu consideră că de câte ori deschide gura trebuie să înjure. Din postura de preşedinte consideră că de fiecare dată este de datoria sa, cu motiv sau fără, să insulte, să copleşească cu injurii oamenii politici care nu-i sunt pe plac. Nu-i un lucru normal. Ar trebui să înţeleagă, în calitate de preşedinte, că a insulta mereu, strict partizan, lideri politici doar pentru că nu îi plac nu este în ordine. Sper să se termine repede stearpa activitate politică a domnului Băsescu", a spus Antonescu.

Liderul liberal a declarat că a luat act de demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, relatând şi discuţia pe care a avut-o astăzi cu acesta.

"Am vorbit cu domnul Tăriceanu. M-a sunat din biroul domnului Ponta. Eu am o natură mai timidă, dar, cu vârsta, am început să mă obişnuiesc cu anumite situaţii. Asta a fost o situaţie atât de stingheritoare încât l-am rugat pe domnul Tăriceanu să mă scoată din ea. O asemenea situaţie de jenă n-am parcurs de 24 de ani de când fac politică", a spus Antonescu. 

×
Subiecte în articol: crin antonescu calin popescu tariceanu