x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Îl felicit pe Ponta, însă PSD rămâne adversarul ideologic principal

Antonescu: Îl felicit pe Ponta, însă PSD rămâne adversarul ideologic principal

21 Feb 2010   •   00:00

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat că Victor Ponta devine cel mai tânăr preşedinte al PSD, cu misiunea dificilă de a reforma partidul, ţinând să-l felicite şi anunţând că liberalii pot fi partenerii unui PSD modernizat, dar rămân adversari ideologici, nefiind vorba de alianţe.

"Îl felicit pe Victor Ponta, care devine cred cel mai tânăr preşedinte al PSD şi care are o şansă şi o misiune foarte importante, amândouă. Cred că, din punctul de vedere al PSD, greul abia începe, pentru că alegerile în general într-un partid sunt reaşezări de roluri şi dacă tema, aşa cum cred eu, acestui partid este de a încerca să devină un partid modern de stânga, după 20 de ani de remanenţe comuniste, de tentative de a deveni partid-stat, de cantonare într-un într-un feudalism post-comunism, atunci e o misiune dificilă în care îi urez succes lui Victor Ponta şi celor din PSD", a susţinut Crin Antonescu.

El a precizat că pentru liberali PSD, reformat sau nereformat, "rămâne adversarul ideologic principal", iar în cazul unei "democratizări şi modernizări interne" liberalii vor fi parteneri oneşti ai social-democraţilor.

"Pentru binele României ar fi necesară o stângă autentică, şi mărturisesc că deşi vom fi categoric adversari, dacă Victor Ponta şi conducerea PSD vor face eforturi sincere de a democratiza şi moderniza acest partid, vor avea în noi parteneri oneşti, pentru că o societate democratică are nevoie şi de o dreaptă, şi de o stângă autentice şi performante", a spus Antonescu.

Liderul PNL a precizat că, atunci când vorbeşte de parteneriatul cu PSD, nu se referă la "colaborări sau alianţe", ci la faptul că liberalii au nevoie de un adversar pe măsură, precizând în schimb că raportul PNL-PSD rămâne acelaşi în privinţa colaborării împotriva actualei puteri.

"Eu nu am vorbit aici despre despre colaborări sau alianţe, ci despre faptul că, încercând să reformăm PNL-ul, încercând să facem din PNL un partid autentic şi puternic de dreapta, avem nevoie de un adversar pe măsură, de o stângă democratică autentică şi performantă, pentru că orice partid nu poate pretinde dacă este democratic că poate rezolva singur problemele unei societăţi şi are nevoie de adversari cu adevărat reprezentativi. Privitor la raporturile în contextul actual, lucrurile între PNL şi PSD-ul actual nu se schimbă din punctul meu de vedere sub niciun aspect faţă de momentul în care PSD era condus de Mircea Geoană", a menţionat Anonescu.

El a adăugat că pentru "apărarea statului de drept şi pentru împotrivirea la abuzurile şi aberaţiile actualei puteri", liberalii vor fi dispuşi oricând să colaboreze cu social-democraţii.

Întrebat dacă PSD se poate reforma având în vedere că din echipa de conducere aleasă de Congresul PSD fac parte şi lideri din garda veche, Crin Antonescu a precizat: "Acestea sunt probleme intene ale PSD şi eu nu mă pronunţ asupra lor. Tot ceea ce pot spune este că dacă doreşte cu adevărat să se reformeze, PSD are de făcut schimări fundamentale. Dacă eu vorbesc în PNL despre nevoia unor schimbări serioase de practici de comportament de atitudine, atunci asta este cu mult mai valabil pentru PSD, dar eu încerc să mă ocup de reforma PNL, şi nu de reforma PSD, care e treaba altora, în primul rând al lui Victor Ponta", a conchis preşedintele liberalilor.

×
Subiecte în articol: politic