x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: PNL va vota împotriva noului Guvern. Constituţia nu-l obligă pe Ponta să demisioneze

Antonescu: PNL va vota împotriva noului Guvern. Constituţia nu-l obligă pe Ponta să demisioneze

03 Mar 2014   •   12:51
Antonescu: PNL va vota împotriva noului Guvern. Constituţia nu-l obligă pe Ponta să demisioneze
Sursa foto: Raul Stef/Intact Images

Preşedintele PNL a declarat, astăzi, că liberalii vor vota împotriva noului Guvern Ponta. Potrivit lui Crin Antonescu, Constituţia nu-l obligă pe premierul Victor Ponta să demisioneze.

"Vă pot spune o poziţie personală în legătură cu contextul învestirii unui Guvern. În primul rând, din punctul meu de vedere, cred că niciun fel de interpretare a Constituţiei nu interzice completarea cu schimbarea componenţei politice a Guvernului printr-un vot în Parlament. Din punctul meu de vedere, în niciun fel interpretată, Constituţia nu-l obligă pe Victor Ponta să demisioneze. Am afirmat ceea ce menţin că ar fi fost normal, democratic, legitim ca Victor Ponta să predea mandatul şi să încerce formarea unui alt cabinet, dar asta nu înseamnă că este constrâns de Constituţie. Dacă alege această cale, după părerea mea nu este în afara Constituţiei. În al doilea rând, probabil că în mod normal, şi vom lua această decizie, noi vom vota împotriva noului Guvern, deci nu vom da un vot de învestitură acestui Guvern", a spus Antonescu la Palatul Parlamentului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, anterior, că premierul trebuie redesemnat, pentru că aducerea UDMR la Putere "practic înseamnă un nou guvern" şi un nou program de guvernare.

"(...) Preferă să se ducă în Parlament (n.r. - premierul Victor Ponta) cu o modificare vastă de structură guvernamentală. Cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituţia. Articolul 102 spune foarte clar că programul guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul guvern. Şi aici avea dreptate Antonescu, într-o interpretare consistentă a Constituţiei, că această schimbare, prin aducerea UDMR, practic înseamnă un nou guvern care trebuie să vină pentru învestitură şi, de ce nu, şi un premier redesemnat. Pentru că la instalarea unui guvern nu se instalează doar miniştrii, se aprobă şi un program. Iar noul program al guvernului va suferi modificări consistente. În mod normal, schimbând, aducând ca aliat UDMR este o schimbare masivă şi de program şi de structură a partidelor care susţin în Parlament guvernul. Ar trebui să vină (n.r. premierul pentru reînvestire). Dacă nu vine, va fi o încălcare a Constituţiei. Probabil că voi ataca hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională, nu de altceva, nu vreau să creez un precedent urât în interpretarea Constituţiei României", a explicat Traian Băsescu, duminică, la Pro TV.

×