x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonie Iorgovan risca retragerea de pe liste

Antonie Iorgovan risca retragerea de pe liste

09 Oct 2004   •   00:00

Senatorul PSD Antonie Iorgovan risca sa fie retras de pe listele parlamentare, ne-au declarat ieri surse din partidul de guvernamant. El este acuzat ca a prejudiciat imaginea partidului votand pentru acordarea unei pensii de parlamentar in cuantum de 80% din actuala indemnizatie primita de alesi.

SILVIU SERGIU

Aceasta prevedere a fost inclusa saptamana aceasta in statutul senatorilor si deputatilor de catre Comisiile juridice ale Parlamentului. Potrivit surselor citate, soarta lui Iorgovan urma sa fie transata aseara de catre Consiliul de Integritate Morala al PSD, a carui sedinta a inceput dupa inchiderea editiei.

POZITIE. Senatorul Antonie Iorgovan, care ocupa locul intai pe lista PSD Prahova pentru Senat, a refuzat sa faca vreun comentariu in legatura cu eventuala sa excludere din competitia pentru Parlament, precizand ca nu a fost instiintat de catre conducerea partidului in acesta privinta. "Daca vor sa ma retraga de pe liste va trebui sa retraga pe toti cei implicati. Banuiesc ca ma vor chema cand se va intruni Consiliul de Integritate Morala. Eu nu le pot contesta dreptul de a ma retrage de pe liste, dar nici ei nu isi pot contesta dreptul de a aparea in fata Consiliului pentru a-mi expune puctul de vedere", ne-a declarat Iorgovan.

DELIMITARE. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si-a reafirmat convingerea ca statutul parlamentarilor trebuie sa includa exclusiv drepturile si obligatiile senatorilor si deputatilor, nu si drepturile lor materiale. "Avem putere de convingere si cred ca-i vom lamuri pe parlamentarii nostri sa voteze impotriva acestui aspect. De asemenea, sunt convins ca si celelalte grupuri parlamentare ni se vor alatura", a spus Nicolae Vacaroiu.

Votul in plen

DANA PICIU

PSD. "Partidul Social Democrat ramane consecvent pozitiei exprimate anterior de catre conducerea partidului. Promovarea proiectului legislativ mentionat este rezultatul unor initiative personale, care nu au avut si nu au sustinerea PSD", se arata intr-un comunicat de presa al partidului de guvernamant. "PSD nu va sustine la dezbaterile in plenul Parlamentului adoptarea dispozitiilor din proiectul de lege privind statutul senatorilor si deputatilor referitoare la pensiile parlamentarilor", se mai arata in comunicat.

PNL Si PD. Liberalii si democratii au anuntat de asemenea ca se vor opune, in plenul Parlamentului, dezbaterii pensiilor pentru parlamentari, apreciind ca acest subiect nu trebuie abordat pana cand nu se va incheia recalcularea tuturor pensiilor. Deputatul PNL Mona Musca a apreciat ca "jenant" faptul ca, desi PSD a promis, prin vocea unor lideri ai sai, ca nu va accepta in nici un caz sa se ocupe de problema pensiilor pentru parlamentari, acest lucru a fost votat "pe sest" in comisii. Mona Musca a spus ca proiectul de statut al parlamentarului va fi "intors din plen acolo unde ii este locul, adica in sertarele Parlamentului".

PRM. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a precizat ca partidul sau se pronunta "categoric impotriva" acestui proiect de statut. "Asocierea cu pensiile magistratilor ar putea fi corecta, in principiu, dar intervine o bariera morala: in timp ce magistratii nu si-au facut ei pensiile acestea, unii parlamentari incearca sa si le faca singuri, cand rostul lor este sa faca legi pentru popor", a spus Vadim. El considera ca proiectul este "sfidator" si "trebuie reprimat din fasa", cat inca este in faza incipienta, adica nu a intrat in dezbaterea plenului. Vadim Tudor i-a invitat pe parlamentarii PRM sa respecte decizia conducerii partidului. "Aceia care, totusi, pe final de mandat, isi vor manca omenia si vor forta nota pentru pentru a-si acorda, de capul lor, privilegii, vor fi eliminati de pe listele viitorului Parlament", a incheiat liderul PRM.

UDMR. Reprezentantii UDMR nu au vrut sa comenteze pe acest subiect deoarece majoritatea parlamentarilor acestui partid au lipsit saptamana aceasta din Parlament. Eu au stat numai in teritoriu pentru a pregati si participa la prealegerile din partid. "Nu cunosc textul proiectului de accea nu pot sa-si spuna parerea. Nici macar la televizor nu au avut timp sa ma uit", a declarat senatorul UDMR Zoltan Puskas. Udemeristii isi vor face cunoscuta parerea in legatura cu statutul parlamentarilor saptamana viitoare.

CONDITIE

"Daca vor sa ma retraga de pe liste va trebui sa retraga pe toti cei implicati. Banuiesc ca ma vor chema cand se va intruni Consiliul de Integritate Morala" - Antonie Iorgovan, senator PSD

ABSENT

"Este o eroare. Eu nu am participat la sedinta Comisiilor juridice in care s-a adoptat proiectul de lege privind statutul parlamentarului" - Ioan Timis, deputat PSD

TIMIS, IN OALA CU IORGOVAN

Si deputatul Ioan Timis risca excluderea de pe listele parlamentare, respectiv de pe locul doi al listei PSD Hunedoara pentru Camera Deputatilor. Situatia acestuia va trebui mai intai clarificata. In timp ce conducerea PSD sustine ca Timis a participat la votul din Comisiile juridice ale Parlamentului, deputatul afirma ca liderii partidului "sunt in eroare", el lipsind de la sedinta in care s-a dezbatut statutul senatorilor si deputatilor. Dintre membrii PSD din comisiile juridice care au votat in favoarea pensiilor parlamentare fac parte si deputatii Cornel Badoiu si Marin Cristea, insa acestia nu se afla pe listele parlamentare ale partidului pe locuri eligibile, iar senatorul Doru Ioan Taracila a lipsit de la sedinta.

PROCEDURA

Urmatorul pas al proiectului de statut al senatorilor si deputatilor va fi dezbaterea si adoptarea lui in plenul Camerelor parlamentare reunite. Ca procedura pentru adoptarea lui poate fi folosit votul secret, cu bile, iar, in aceste conditii, indiferent de cele declarate inainte sau de partidul din care face parte, fiecare parlamentar va putea sa se pronunte "pentru", pentru ca nu poate fi verificat. Regulamentul permite votul secret, care se poate face la propunerea presedintelui sau a unui grup parlamentar, in afara de cazul in care prin regulament se stabileste o anumita procedura de vot. (Dana Piciu)

PREVEDERI

Potrivit proiectului de stat, deputatii si senatorii care au cumulat pensia cu indemnizatia dupa indeplinirea unui mandat de parlamentar vor avea dreptul la recalcularea pensiei in cuantumul prevazut pentru magistratii cu vechime de cel putin 25 de ani in magistratura. In aceste conditii, parlamentarii vor avea pensia de 80% din indemnizatia de deputat sau senator (in jur de 20 de milioane de lei). Ei vor beneficia si de prevederea conform careia cei care depasesc vechimea in munca primesc la calcularea pensiei cate 1% din venit pentru fiecare an lucrat in plus.
  • La indemnizatia lunara individuala se acorda spor de vechime in munca corespunzator transelor legale de vechime in munca si procentului stabilit de lege.
  • Parlamentarii care nu au domiciliul in Bucuresti primesc o diurna de deplasare de 2% din indemnizatia lunara. Cei care efectueaza o deplasare in tara in interes de serviciu beneficiaza de o diurna de 1% din indemnizatie, daca deplasarea este intr-o alta localitate decat cea in care domiciliaza. Aceeasi suma o primesc si alesii care nu domiciliaza in circumscriptiile electorale in care au fost alesi, pe timpul deplasarii in aceste circumscriptii, in interes parlamentar. Ei beneficiaza de decontarea integrala a cheltuielilor de cazare.
  • Parlamentarii au transport intern gratuit pe liniile aeriene, fluviale si pe calea ferata, cu orice categorie de trenuri de calatori clasa I plus un autoturism pentru deplasari in circumscriptia electorala necesar pentru activitatile legate de exercitarea mandatului.
  • Alesii care folosesc autoturismul proprietate personala ca sa vina de acasa la Bucuresti primesc contravaloarea a 7,5 litri de combustibil la suta de kilometri parcursi.
  • Cheltuielile cu posta si telecomunicatiile interne efectuate in exercitarea mandatului se deconteaza pana la limita valorica stabilita de Biroul Permanent.
  • Parlamentarii au dreptul la pasaport diplomatic, inclusiv sotul sau sotia si copiii minori din intretinerea lor.
  • In situatia in care un parlamentar decedeaza in timpul mandatului, se aloca familiei acestuia o indemnizatie de deces, egala cu indemnizatia de parlamentar.
  • ×
    Subiecte în articol: politic psd iorgovan