x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Apel la Traian Băsescu pentru neutralitate

Apel la Traian Băsescu pentru neutralitate

de Oana Stancu Zamfir    |    13 Mai 2008   •   00:00
Apel la Traian Băsescu pentru neutralitate

PRO DEMOCRAŢIA ● "Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba!"
Asociaţia Pro Democraţia i-a cerut ieri şefului statului să respecte principiul neutralităţii politice, condamnînd declaraţiile acestuia de susţinere a candidatului PD-L pentru Primăria Capitalei.

PRO DEMOCRAŢIA ● "Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba!"
Asociaţia Pro Democraţia i-a cerut ieri şefului statului să respecte principiul neutralităţii politice, condamnînd declaraţiile acestuia de susţinere a candidatului PD-L pentru Primăria Capitalei.


APD s-a declarat ieri "preocupată de implicarea instituţiilor publice centrale şi locale, precum şi a reprezentanţilor acestora în susţinerea unor candidaturi din campania electorală pentru alegerile locale". Singurul nominalizat este preşedintele Traian Băsescu pentru "luarea unei poziţii în favoarea unui candidat la alegerile locale", APD cerîndu-i să "respecte neutralitatea celei mai înalte funcţii în stat, în spiritul prevederilor constituţionale". APD mai constată "multiplicarea exemplelor de folosire abuzivă a resurselor publice în campania electorală" şi "implicarea funcţionarilor publici în sprijinirea unor candidaturi", fără a mai face însă nominalizări.


CAMPANIE PRO-BLAGA. Reacţia asociaţiei vine după ce preşedintele României a luat masa duminică după-amiază cu Vasile Blaga, candidatul PD-L pentru Primăria Capitalei, cu Adriean Videanu şi Liviu Negoiţă, pentru a declara apoi pentru Realitatea TV că se află "în spatele" lui Vasile Blaga, că îl susţine, că-şi doreşte să fie ales primar, acesta avînd "de altfel toate şansele" să cîştige. În paralel, Traian Băsescu i-a atacat pe adversarii lui Blaga, arătînd, de exemplu, că Sorin Oprescu a primit multe atribuţii cînd era viceprimar şi a plecat să fie senator. Asta după ce, în interviul acordat radioului public, acelaşi Traian Băsescu afirma că "intenţionează să-şi menţină o oarecare neutralitate" pe durata campaniei electorale.

Şeful statului a făcut şi înainte de începerea campaniei declaraţii în favoarea lui Blaga, pe care l-a caracterizat drept un "buldog" care îl va "pulveriza" pe candidatul PSD, "un om care nu vorbeşte mult, pune în practică, iar cînd îşi stabileşte prioritatea e acolo zi şi noapte, pe capul oamenilor". Între timp relaţiile dintre Traian Băsescu şi Vasile Blaga au devenit tot mai tensionate, întîlnirea de duminică avînd rolul împăcării, chiar dacă preşedintele a ţinut în continuare la impunerea unei agresivităţi mai mari campaniei PD-L.

 

Reacţii



Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a replicat ieri, afirmînd că Traian Băsescu este factorul perturbator al vieţii politice, intervenind cu brutalitate, “de o manieră provocatoare‘‘, în campania electorală şi a apreciat că afirmaţiile şefului statului despre un “blat‘‘ din partea social-democraţilor reprezintă “o prostie‘‘. “Ce blat face PSD? E o prostie. Prostiile nici nu merită comentate‘‘, a spus Iliescu. El a apreciat însă că afirmaţiile lui Băsescu despre candidatul PD-L la Primăria Capitalei şi despre PSD constituie o încălcare a obligaţiilor constituţionale de a se poziţiona ca factor de echilibru. Deputatul PNŢCD Aurelian Pavelescu a anunţat că îl dă în judecată pe Băsescu pentru discriminare pe motive politice, apreciind că atacul acestuia la adresa candidaţilor, alţii decît cei ai PD-L, încalcă grav Constituţia. (Aniela Nine)



×
Subiecte în articol: basescu traian politic