x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ardealul e la butoane în PNL. Penalii au rămas în frunte

Ardealul e la butoane în PNL. Penalii au rămas în frunte

de Sînziana Duţă    |    20 Iun 2017   •   11:15
Ardealul e la butoane în PNL. Penalii au rămas în frunte
Sursa foto: DIANA OROS

Oamenii lui Ludovic Orban și-au adjudecat majoritatea funcțiilor de prim-vicepreședinți și vicepreședinți ai PNL, iar din conducerea centrală a partidului face parte nucleul dur al liberalilor din Ardeal. În prima ședință în noua formulă, liderii PNL au decis ieri că parlamentarii liberali vor fi în sală la votul asupra moțiunii de cenzură depuse de PSDALDE împotriva lui Sorin Grindeanu, dar nu vor vota.

Liderii filialelor PNL din Ardeal au fost răsplătiți cu funcții importante în partid după ce l-au susținut puternic pe Ludovic Orban în timpul campaniei interne. Raluca Turcan (Sibiu), Ilie Bolojan (Bihor) și Mircea Hava (Alba) au primit funcții de prim-vicepreședinte, iar deputatul Robert Sighiartău (Bistriţa) a fost ales secretar general. Mai mult, Gheorghe Falcă (Arad) a devenit vicepreședinte al regiunii de Vest, deputatul Lucian Bode (Sălaj) - vicepreședinte al regiunii Nord-Vest, iar deputatul de Alba, Florin Roman - vicepreședinte al regiunii Centru. Din Biroul Executiv al PNL fac parte patru prim-vicepreședinți, 16 vicepreședinți și alţi 16 membri simpli. Cei 16 vicepreședinţii sunt împărţiţi, câte opt, pe domenii și regiuni de dezvoltare, majoritatea fiind oameni fideli noului lider Ludovic Orban. Dintre vicepreședinţi mai fac parte, printre alţii, Florin Cîţu, Sulfina Barbu, Dan Motreanu, Vlad Nistor, Ben Oni Ardelean, Victor Paul Dobre, Răducu Filipescu sau Gigel Ştirbu.

Aleşi în ciuda dosarelor penale

Ludovic Orban a fost ales președinte PNL, cu un scor covârșitor, în ciuda faptului că problemele sale penale nu au fost încă definitivate. Decizia de achitare dată pe 31 ianuarie de Înalta Curte în dosarul în care Orban este acuzat că i-ar fi cerut 50.000 de euro omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu (pentru a-și promova imaginea în campania electorală pentru Primăria Capitalei) ar putea fi întoarsă la completul de cinci judecători care va judeca apelul. Dan Motreanu, unul dintre vicepreședinţii PNL, este judecat și el într-un dosar de corupţie, fiind acuzat de spălare de bani și folosirea influenței date de funcția de conducere în partid pe vremea când era secretar general. Motreanu ar fi primit 250.000 de euro pentru finanţarea campaniei electorale din 2008. Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, vicepreședinte al regiunii București – Ilfov, este urmărit penal pentru luare de mită și șantaj. Petrache renunţase iniţial la toate funcţiile din partid după acuzaţiile DNA, inclusiv la șefia PNL Ilfov. Nu a renunţat însă la șefia Consiliului Judeţean, pe motiv că în această funcţie a fost votat de alegători, deși, potrivit legii, șefii de CJ-uri sunt aleși prin votul consilierilor judeţeni. Virgil Guran, un alt vicepreședinte PNL, a fost condamnat în 2005 la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual și trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Guran a contestat senţinta cu apel, iar procesul a fost tergiversat doi ani, până când Tribunalul Cluj a constatat că faptele pentru care a fost condamnat s-au prescris, încetându-se astfel procesul penal.

PNL este în opoziţie, nu voi mai îngădui nicio negociere pe sub masă, nicio negociere de culise şi niciun blat cu partidul de guvernământ. Cred că nimeni din C.A.P-ul vechililor roşii nu îşi imaginează că poate să negocieze cu mine, mai ales pe tema răfuielii dintre ei. Ludovic Orban, preşedinte PNL

×
Subiecte în articol: ardeal pnl