x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Armas si Taracila au intrat in executare silita

Armas si Taracila au intrat in executare silita

10 Feb 2004   •   00:00

Cei doi parlamentari PSD au uitat sa plateasca statului suma de 14,3 miliarde de lei, motiv pentru care grupul de firme Argirom, din proprietatea lor, a intrat in procedura de executare silita.

Firmele unor membri de vaza ai partidului de guvernamant au probleme cu Fiscul. Grupul de firme Argirom Internat ional, al carui proprietar este deputatul PSD Iosif Armas, a intrat in procedura de executare silita.
DANIELA IVAN

La firma patronata de Iosif Armas, Argirom International, s-a inceput procedura de executare silita ca urmare a unei datorii restante catre stat in valoare totala de 14,35 miliarde de lei. Aceste datorii provin din neplata taxei pe valoarea adaugata (TVA) in valoare de 14,1 miliarde de lei la care se adauga dobanzi si penalitati, cum reiese din lista de datornici, reactualizata la 31 ianuarie 2004 si publicata pe site-ul Ministerului de Finante.
Surse din Finante sustin ca reprezentantii Argirom nu si-au achitat TVA pe luna decembrie, care conform legilor in vigoare ar fi trebuit platit pana la 25 ianuarie 2004. Cum termenul-limita a trecut, Finantele au trimis o instiintare firmei Argirom prin care aceasta companie este atentionata ca daca nu-si achita TVA i se vor bloca conturile, ca faza urmatoare a executarii silite. Aceasta nu este singura fima cu datorii catre stat pe care o administreaza deputatul PSD. Societatea Semag Toplet are printre membrii Consiliului de Administratie pe Armas si datorii catre stat de circa 26 miliarde de lei.

Care e problema?
Contactat telefonic, deputatul PSD Iosif Armas, presedinte al Federatiei Romane de Box si actionarul majoritar al grupului de firme Argirom, s-a declarat sceptic cu privire la declansarea procedurii de executare silita. "N-are cum sa fie adevarat, nu avem decat datorii curente, pentru ultima luna. De obicei, platim TVA ca sa nu stam cu marfa in vama, de data asta nu s-o fi platit - care e problema? Legal, avem dreptul sa avem datorii curente, nu mai vechi de un an." Dupa parerea lui, "este o greseala, cum s-a mai intamplat si in vara trecuta". Armas a precizat ca 70% din activitatea grupului consta in importuri si a confirmat ca la Argirom este asociat, ca actionar minoritar, si Doru Ioan Taracila, si el deputat PSD si fost ministru de Interne

Baronul de Calarasi are 55 milioane $
Iosif Armas este printre cei mai bogati politicieni din Partidul Social Democrat, ceea ce i-a si atras porecla de baronul de Calarasi. Averea sa se ridica la aproximativ 55 milioane $, conform Top 300, elaborat de revista "Capital". Cea mai mare parte din acesti bani au fost produsi de grupul de firme Argirom, al carui proprietar este. Acesta are o cifra de afaceri anuala de 30 milioane de dolari si desfasoara activitati in industrie, agricultura si comert international. Compania are reprezentante in sapte mari orase ale tarii si detine fabrici de zahar, bere, distilerii, ferme agrozootehnice, fabrici de masini agricole, o retea de hoteluri, benzinarii, companie de taximetre etc.

Implicat si in fotbal
Iosif Armas este implicat si in lumea sportului. Seful Argirom este teoretic principalul finantator al celor de la "Poli" AEK Timisoara. Banatenii nu au mai vazut insa nici un ban de la omul de afaceri de mai bine de un an de zile, actualul presedinte al clubului, Anton Dobos, intrand in conflict pe aceasta tema cu Armas, care a demisionat din fruntea Consiliului de Administratie in favoarea unui angajat de la firma sa. Argirom s-a mai implicat si in sustinerea financiara a doua echipe din Divizia C, Dunarea Calarasi si FC Baile Herculane. Jucatorii celor doua formatii au jucat luni bune pe stomacul gol, Armas uitand parca sa-si achite datoriile financiare catre ei. (Sorin Anghel)

×
Subiecte în articol: politic armas argirom iosif armas