x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Artistul" Videanu - Manţog, penal şi ilegal

"Artistul" Videanu - Manţog, penal şi ilegal

de Gabriela Mladin    |    29 Ian 2009   •   00:00
"Artistul" Videanu - Manţog, penal şi ilegal

Actele de înregistrare la Registrul Comerţului pentru cele două Complexuri Energetice Turceni şi Rovinari arată clar că acţionariatul celor două entităţi energetice este compus din Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului şi Fondul Proprietatea.



Chiar dacă printr-o Ordonanţă de Guvern, dată în ultima zi lucrătoare a anului trecut, respectiv 28 decembrie 2008, se prevede trecerea celor trei Complexuri Energetice (Turceni, Rovinari şi Craiova) din portofoliul AVAS la Ministerul Economiei, nici până în ziua de astăzi actul normativ nu a fost aplicat. În schimb, ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi-a permis să numească directori la cele trei entităţi care, din punct de vedere legal, aparţin tot AVAS.

La 28 decembrie 2008, Guvernul emite Ordonanţa 101, prin care dispune ca termocentralele din Turceni, Rovinari, Craiova şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) să treacă din subordinea AVAS în cea a Ministerului Economiei. Ordonanţa apare în Monitorul Oficial la începutul lunii ianuarie, în care se prevede că va fi pusă în aplicare în termen de 30 de zile de la publicare, timp în care vor apărea şi normele de aplicare a noului act. În acest caz, normele reprezintă schimbarea statutului şi a acţionariatului, cu înregistrarea la Oficiul Registrului Comerţului a noilor proprietari. În cazul nostru, nimic din ce prevede Ordonanţa nu a fost făcut. La Registrul Comerţului din Gorj, acolo unde funcţionează Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, acţionarii celor două termocentrale sunt şi în prezent Fondul Proprietatea – cu 24,93% – şi AVAS – cu 75,07%.

ACTE NULE!
Lucrurile se complică în momentul în care Ministerul Economiei s-a comportat ca un proprietar asupra termocentralelor, ministrul Adriean Videanu emiţând ordine de schimbare şi, evident, numire în funcţiile de directori generali pentru aceste entităţi. La 11.01.2009, o zi de duminică, Adriean Videanu îl numeşte ca director general la Complexul Energetic Turceni pe Ionel Manţog, iar la Rovinari pe Gheorghe Leşu Daviţoiu. Şi noile structuri de conducere au fost schimbate, tot prin ordinul ministrului Videanu. De exemplu, în AGA şi în Consiliile de Administraţie nu se mai regăseşte nici un membru al Fondului Proprietatea, care legal deţine aproape 25% din acţiunile termocentralelor.

Mai mult, actele emise de Videanu, probabil sub consilierea lui Ionel Manţog, cel care îi este şi consilier personal, arată schimbarea statutului. În vechiul statut, Ministerul Economiei numea doar un membru, însă, în acte emise de Videanu, ministerul numeşte trei membri. Aceasta este, de fapt, o anticipare a noului statut al Complexurilor Energetice, pentru că, în mod legal, societăţile economice funcţionează pe vechiul statut. Dacă urmărim paşii pe care Ordonanţa îi cere şi ceea ce a făcut ministrul Adriean Videanu, se poate spune că actele emise de ministru sunt lovite de nulitate absolută, iar directorii numiţi de el nu pot deţine în acest moment un contract de mandat.
Totuşi cu "mortul în şifonier" la Turceni, consilierul personal al lui Videanu, în calitate de director general la Complexul Energetic, Ionel Manţog, a emis acte care, la rândul lor, sunt lovite de nulitate. El a întrunit Consiliul de Administraţie şi, în calitate de preşedinte al acestuia, a dispus schimbarea organigramei şi, poate cel mai grav, plata anticipată a cărbunelui către SNLO pentru a scoate compania de cărbune din colapsul financiar în care se află.

Deputatul social-democrat de Gorj Victor Ponta a declarat că PSD nu va mai avea, cel mai probabil, reprezentanţi în structurile de conducere ale unităţilor din minerit şi energie. Ponta a menţionat că este foarte posibil ca împărţirea posturilor de conducere să se facă strict în funcţie de culoarea politică a miniştrilor, fără alte negocieri în teritoriu. PSD Gorj solicită de aproximativ două săptămâni ca actualii directori generali din minerit şi energie, inclusiv Manţog şi Daviţoiu, să fie schimbaţi din funcţii, filiala dorind să îşi numească propriii reprezentanţi. Solicitarea respectivă a fost formulată sub pretextul că filiala PSD Gorj nu a fost consultată de către ministrul Videanu atunci când acesta a făcut numirile respective.

INTERESE CĂT DIVIDENDELE!
"Am semnat un contract de mandat valabil până la 31 decembrie 2009, în care sunt stipulate condiţiile în care pot fi schimbat. Acest capitol a fost încălcat în totalitate. Mi s-a spus de la nivelul AVAS că s-a încercat de către Ionel Manţog, în calitate atunci doar de consilier al ministrului, să fiu schimbat de Consiliul de Administraţie legal constituit la AVAS. Când i s-a cerut o decizie scrisă din partea ministrului, Manţog nu a mai revenit cu ea", spune Laurenţiu Ciurel, fostul director general la Complexul Energetic Rovinari.

Surse din cadrul ministerului susţin că Fondul Proprietatea ar fi trimis lui Adriean Videanu o adresă prin care cerea lămuriri asupra situaţiei acţionariatului de la Complexurile Energetice. Interesul asupra acestor entităţi energetice este la fel de mare ca şi dividendele încasate de stat. Anul trecut, au fost plătite de Complexurile Turceni şi Rovinari către AVAS peste 300 de miliarde de lei vechi, iar către Fondul Proprietatea alte 80 de miliarde.

"Funcţiile sunt precum viaţa, adică trecătoare! Astăzi suntem, mâine nu se ştie. Nu voi face foarte multe schimbări, cel puţin pe partea de energie. Mă voi consulta cu ei pentru că vreau să îşi recunoască propriile valori. Pe partea minieră organizarea este vraişte, acolo au desfiinţat o sumedenie de posturi din organigramă, astfel încât va trebui refăcut totul".
Ionel Manţog, directorul general al Complexului Energetic Turceni


  • Click pe imagini pentru a mări

×
Subiecte în articol: politic AVAS videanu manţog turceni