x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aşteptand "bomba” lui Băsescu

Aşteptand "bomba” lui Băsescu

de Adriana Duţulescu    |    29 Sep 2009   •   00:00

Liderii PSD s-au dus la Traian Băsescu aştepand un compromis pentru rezolvarea crizei politice. Miniştrii social-democraţi nu şi-au scris demisiile

Mircea Geoană a plecat la întalnirea cu Traian Băsescu, convocată de acesta la Palatul Cotroceni, dispus la acceptarea unui compromis.

Liderii PSD au făcut o noapte albă după şedinţa CEX de luni seara, discutand din nou pană în zori despre soluţiile de ieşire din criza în care i-a împins demiterea lui Dan Nica. Baronii au făcut presiuni mari asupra lui Geoană să nu accepte ieşirea de la guvernare, invocand nemulţumirea care va fi provocată în teritoriu de pierderea funcţiilor din deconcentrate.

Potrivit unor surse participante la discuţiile social-democraţilor, Mircea Geoană ar fi propus ca soluţie de compromis numirea unor tehnocraţi în locul miniştrilor politici. Acest lucru ar fi permis păstarea în funcţii a secretarilor de stat şi a tuturoro directorilor pe care PSD i-a numit. Azi de dimineaţă liderii partidului s-au strans din nou în şedinţă, în biroul lui Mircea Geoană de la Senat, unde au venit şi Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

Discuţiile s-au învartit în jurul aceluiaşi subiect, baronii pledand pentru rămanerea la guvernare prin vocea lui Marian Oprişan. "Dacă ieşim de la guvernare, intrăm în jocul lui Băsescu", a spus Oprişan, colegii săi fiind de acord cu el dar cu mici nuanţe.

Miniştrii PSD nu şi-au scris însă demisiile aşa cum se stabilize cu o seară înainte, toată lumea aşteptand cu speranţă un gest din partea lui Traian  Băsescu.

Gestul a venit pe la ora 13, sub formă de invitaţie la consultări. Geoană a avut un moment de ezitare, nehotărandu-se dacă să se ducă sau nu. Iniţial a vrut să meargă, chemandu-l cu sine pe ministrul Cristian Diaconescu, apoi anuntand că refuză întalnirea. Peste 5 minute s-a răzgandit din nou, se pare, în urma unei discuţii telefonice  cu Traian Băsescu, si a plecat spre Cotroceni, de unde veneau zvonuri legate de un posibil compromis.

Compromisul ar fi putut fi propunerea unui "independent" la MAI, astfel încat să se împace şi capra şi varza, sau chiar ceva mai spectaculos, "o bombă", anunţată de liderii PDL pe holurile Parlamentului. Zvonurile mergeau chiar pană la a pomeni despre o demisie a întregului Guvern.

×
Subiecte în articol: politic