x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Asumare pe muchie de cuţit

Asumare pe muchie de cuţit

de Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    03 Sep 2009   •   00:00
Asumare pe muchie de cuţit
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

"Ziua cea mare" în care Guvernul trebuia să decidă asumarea răspunderii pe trei pachete de legi a fost mai mult un război al nervilor, pe fondul zvonurilor tot mai insistente că premierul Boc va folosi Codul Educaţiei, inclus în pachet, ca pretext pentru revocarea unor miniştri PSD.

Aşa că ziua a început cu o reuniune informală a miniştrilor PSD cu liderul, Mircea Geoană, la sediul central al partidului. După discuţii pe marginea unor scenarii privind poziţia PSD faţă de legile Educaţiei, dar şi faţă de actul de guvernare, în ansamblu, spun surse din partid, citate de Mediafax, ei au decis să pună piciorul în prag şi să aibă o "discuţie bărbătească" cu premierul Emil Boc, căruia să-i solicite să nu mai asculte ordinele venite de la preşedintele Traian Băsescu şi "să-şi bage minţile în cap". Zis şi făcut. Mircea Geoană s-a dus la Palatul Victoria, unde a discutat aproximativ o oră cu premierul Emil Boc, motiv pentru care începerea şedinţei de Guvern a fost amânată cu două ore.

Între timp, liderul PNL, Crin Antonescu, ieşea la rampă cu o declaraţie care punea şi mai mult gaz pe foc: liberalii au primit, neoficial, semnale privind participarea la guvernare sau susţinerea Guvernului. "Există semnale politice care s-au dat, evident neoficial, şi cred că a existat şi există preocupare serioasă a preşedintelui Traian Băsescu de a încerca o nouă păcăleală înainte de finishul pentru alegerile prezidenţale. Nu, acest Guvern trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt şi trebuie să dea socoteală pentru modul în care îşi bate şi şi-a bătut joc de România de nouă luni încoace", a declarat liderul PNL.

După discuţia cu premierul Boc, Mircea Geoană s-a dus la Senat, unde a explicat scopul vizitei sale la Guvern: a vrut să-i transmită premierului că este nevoie de responsabilitate pentru a se evita escaladarea crizei politice, care ar putea duce la ruperea Coaliţiei de guvernare şi la căderea Guvernului. Potrivit lui Geoană, nici "intenţia" lui Boc nu ar fi vizat o astfel de situaţie.

NU CU MUŞCHI, CI CU CREIER
În spatele uşilor închise, preşedintele PSD i-ar fi spus premierului că are anumite informaţii conform cărora preşedintele Traian Băsescu ar fi cerut revocarea unor miniştri social-democraţi prin invocarea diferitelor motive şi a prezentat ca exemplu în acest sens cazul ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru care ar putea fi invocate divergenţele legate de Codul Educaţiei. Potrivit unor surse participante la discuţie, citate de Mediafax, Geoană i-a spus premierului că o revocare din funcţie a miniştrilor PSD ar genera o criză politică, suprapusă celei economice, care ar afecta grav redresarea ţării.

Liderul PSD i-a cerut totodată premierului să dovedească "flexibilitate" în cazul legilor Educaţiei, principalul domeniu asupra căruia Geoană a insistat în discuţia de la Guvern, să nu negocieze şi să nu facă declaraţii de pe poziţii de forţă în cazul acestor legi, avertizând că, în caz contrar, data angajării efective a asumării răspunderii Guvernului poate fi tergiversată. Potrivit surselor citate, premierul Emil Boc i-a spus liderului PSD că ştie că problemele se rezolvă "cu creier, nu cu muşchi" şi i-a transmis că este dispus să aibă o nouă întâlnire cu ministrul Educaţiei, pentru a stabili forma finală a legilor în domeniu.

Surse oficiale au declarat totodată că principalele probleme aflate încă în discuţia premierului cu ministrul Educaţiei se referă la pensionarea profesorilor la vârsta de 70 ani, neangajarea politică a directorilor de şcoli şi a inspectorilor teritoriali, precum şi durata învăţământului obligatoriu.




Premierul i-a cerut în mod repetat Ecaterinei Andronescu să rezolve aceste probleme prin modificarea proiectelor de legi cu includerea prevederilor din varianta Miclea. În acest context, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ieri că nu are o problemă cu remanierea şi că vrea să îşi îndeplinească mandatul pe care îl are cu succes până la finalul acestuia.

 

După opt ore de dezbateri, la Guvern a venit şi rândul Educaţiei, abia la miez de noapte
Şedinţa de ieri a Guvernului, în care au fost dezbătute cele trei proiecte de lege pe care premierul Emil Boc vrea să angajeze răspunderea Executivului, a durat mai mult de opt ore. Miniştrii s-au reunit la ora 15:00, iar la ora 22:30 dezbăteau de zor Codul Educaţiei, analizând aproape fiecare articol. Până la ora aceea finalizaseră Legea de restructurare a Guvernului şi pe cea a salarizării unice. Conform unor surse guvernamentale, reprezentanţii PSD şi PD-L reuşiseră să cadă de acord asupra proiectelor de legi, astfel încât la finalul şedinţei era aşteptat şi anunţul privind prezentarea celor trei proiecte în Parlament, dar nu spre dezbatere, ci doar spre informarea parlamentarilor.

Astfel, aseară, premierul intenţiona să facă un anunţ de principiu în privinţa asumării răspunderii, proiectele în forma finală urmând să fie trimise abia săptămâna viitoare Legislativului. Procedura prin care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe trei pachete de lege diferite era însă neclară, în condiţiile în care Constituţia prevede că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe "un program, o declaraţie de politică generală sau o lege".

    •Monica Iordache Apostol

 

Dan Voiculescu: "Propun o rocadă între Palate!"
Dan Voiculescu, vicepreşedinte al Senatului, şi-a exprimat rezervele referitoare la decizia Guvernului de a promova un pachet de legi prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului, evitând astfel procedura legislativă obişnuită. În acest context, Dan Voiculescu a declarat că "asumarea răspunderii de Emil Boc reprezintă o contradicţie în termeni, o farsă. Domnia sa nu are ce asuma pentru că, în mod evident, nu are nici o responsabilitate reală. Este, pur şi simplu, o dublură a preşedintelui. Eu m-am săturat de figuraţia acestei dubluri. Mai sunt doar trei luni până la alegerile prezidenţiale. Domnul Băsescu ar putea să-şi ia concediu aceste trei luni, să se mute la Palatul Victoria, să devină oficial premier şi să arate ce poate. Cred că ar fi cea mai eficientă campanie electorală pe care şi-o poate face. Iar domnului Boc i se poate sugera oricând să se joace de-a preşedintele".

×