x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atac - Tariceanu, tinta liberalilor

Atac - Tariceanu, tinta liberalilor

de Monica Iordache Apostol    |    21 Noi 2005   •   00:00
Atac - Tariceanu, tinta liberalilor

"Opriti spirala nervilor!". Astfel le-a cerut Tariceanu liberalilor sa aplaneze conflictul cu PD si cu Basescu. Mesajul n-a fost insa decat un bumerang, transformandu-l pe el insusi in tinta vie a propriilor colegi.

"Opriti spirala nervilor!". Astfel le-a cerut Tariceanu liberalilor sa aplaneze conflictul cu PD si cu Basescu. Mesajul n-a fost insa decat un bumerang, transformandu-l pe el insusi in tinta vie a propriilor colegi.

PNL scade in sondaje, PD devine vioara intai in Alianta, presedintele Basescu mareste decalajul dintre liberali si democrati, iar PNL isi cauta un aliat in PSD. Toate i-au fost puse in carca, public, premierului Calin Popescu Tariceanu, la conferinta organizatiei PNL Bucuresti, desfasurata sambata. In ciuda faptului ca a vrut sa joace rolul pacificatorului si a cerut incetarea atacurilor la PD din partea liberalilor, Tariceanu s-a trezit tinta vie a propriilor colegi. "La mai putin de un an de la prelurea puterii, PNL a ajuns la 16% in sondaje, iar PD, sub conducerea lui Emil Boc si imaginea lui Traian Basescu, la 30%. Putem sa ne prefacem ca totul merge bine sau sa recunoastem declinul", a stricat deputatul Cristian Boureanu armonia adunarii liberale. El a spus ca prestatia premierului se repercuteaza asupra partidului si ca PNL are, la nivel de lideri, o problema pe care ar trebui sa o recunoasca, nu sa dea vina in continuare pe Traian Basescu si pe neintelegerile cu democratii.

NEGOCIERI CU PSD. Mai grav, conducerea liberala a fost acuzata pentru prima data, deschis, ca ar gira negocieri secrete cu PSD. "Azi, cei care negociaza cu PSD omoara viitorul partidului. Putem sa bagam capul in pamant si sa acceptam ajutorul PSD. Ne vor ingrasa probabil ca pe struti, dar apoi ne vor taia si ne vor face ciorba", a avertizat Boureanu.

Dupa potopul de acuze desertat de Boureanu, deputatul Crin Antonescu a cerut un congres extraordinar si renegocierea protocolului cu PD. Un congres ar trebui sa aleaga "o conducere legitima", iar prin renegocierea protocolului Aliantei, liberalii ar trebui sa isi asume "o partitura mai hotarata". In plus, Antonescu a mai avansat o idee: aceea a unui proiect de revizuire a Constitutiei, prin care Romania sa se transforme intr-o republica parlamentara.

FACETI PACE! Frustrarile liberalilor au izbucnit in ciuda incercarilor lui Tariceanu de a tempera atacurile colegilor sai la adresa lui Basescu si a PD. "Opriti spirala nervilor!", a cerut Tariceanu de la tribuna, in deschiderea conferintei. "Riscam ca actul administrativ sa fie umbrit de dispute politice. Sa planam aceasta stare de spirit, cu toate ca nu noi am creat-o", a declarat premierul Tariceanu, indicandu-le liberalilor adevaratul dusman: PSD.

ORBAN CEL "DEMN"
Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a fost reconfirmat in fruntea organizatiei, votul fiind mai mult o formalitate, avand in vedere ca era singurul candidat. Orban, vizat de Tariceanu in discurs drept unul dintre cei care a intretinut conflictul cu presedintele Basescu, a tinut sa se disculpe. "Multi adversari ai mei incearca sa ma transforme intr-un radical, un frustrat, care aduce un mar al discordiei. Dar tot ce spun o spun in numele PNL, pentru ca nu pot accepta ca demnitatea PNL sa fie calcata in picioare, iar cei care nu respecta regulile sa ii acuze de acest lucru tocmai pe cei care le respecta", s-a justificat Orban.

INEPTII
Acuzele privind negocierile cu PSD au primit replica imediata a lui Tariceanu. "In calitatea de presedinte al partidului nu am mandatat pe nimeni si nu sunt la curent ca cineva sa-si fi luat libertatea sa negocieze cu PSD. Vreau sa fie foarte clar acest lucru", a sustinut el. Premierul le-a batut obrazul celor doi deputati liberali spunand ca discursurile lor au fost "foarte frumoase", dar ca ar trebui sa fie la fel de vizibili si in Parlament. "Nu pot sa evit sa nu remarc si eu ca, in aceste doua-trei zile, de cand a inceput dezbaterea la buget, ceea ce se intampla in Parlament ridica semne serioase de intrebare asupra capacitatii parlamentarilor de a-si asuma responsabilitatile care le-au fost incredintate", le-a reprosat Tariceanu celor doi.

PE HOL
Tirul criticilor ar fi fost continuat de deputatul Mona Musca si de fostul lider liberal Valeriu Stoica. Cei doi se pregateau sa-si tina discursurile, dar au fost plasati pe lista vorbitorilor la sfarsit, cand delegatii ar fi iesit din sala, asa ca au renuntat. "In fata unei sali goale nu vorbesc", si-a justificat Stoica plecarea. El a avertizat, in fata presei, ca gruparea Patriciu-Tariceanu va transforma PNL intr-o "simpla nota de subsol la istoria ingineriilor financiare ale tranzitiei". Si Mona Musca a preferat sa isi tina discursul in fata presei, nu in fata unei sali goale, asa ca le-a declarat ziaristilor ca se teme ca PNL va disparea din fruntea politicii. Ea s-a aratat ingrijorata ca "dintr-un partid rational, PNL a ajuns sa fie un partid al campionilor conflictului".
×
Subiecte în articol: tariceanu politic psd pnl