x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ATAC/Traian Băsescu, în luptă furibundă cu “mogulii” din presă

ATAC/Traian Băsescu, în luptă furibundă cu “mogulii” din presă

de Lavinia Dimancea    |    12 Feb 2009   •   00:00
ATAC/Traian Băsescu, în luptă furibundă cu “mogulii” din presă

Reluând o temă ce îl obsedează de o vreme încoace, preşedintele Traian Băsescu atacă din nou "mogulii" din presă şi cere Guvernului să "lupte" împotriva trusturilor media ce duc o politică de "discreditare a autorităţilor statului".



Şeful statului a lansat acest ultim atac ieri la ceremonia de depunere a ju­rământului de noul ministru al Internelor, vicepremierul Dan Nica, el acuzând producerea "unui fe­no­men exa­ge­rat", acela de discreditare a auto­rităţi­lor statului. Băsescu a explicat că acest lucru îl fac deţinătorii de mari trusturi de presă "într-o singură idee: nu autoritatea statului este cea care trebuie respectată, ci noi, mogulii, fără să ne întrebăm de cum am dobândit trusturi de presă luând bani de la FNI, de la Crescent sau din altă parte". "Aveţi obligaţia să luptaţi prin fapte şi realităţi împotriva acestei politici duse de trusturile de presă", le-a cerut preşedintele premierului şi miniştrilor prezenţi, ală­tu­ri de şefii celor două Camere, Mircea Geoană şi Roberta Anastase, la ceremonie, toţi numai ochi şi urechi la ceea ce spunea şeful cel mare. De altfel, Băsescu a profitat de ocazie pentru a îi trage de urechi pe reprezentanţii celor două partide de guver­na­re, dar şi pentru a le da câteva indicaţii.

SECRETARI DE STAT DUBIOŞI
Unul dintre reproşurile făcute de şeful statului a fost acela că "au apărut secretari de stat controversaţi", care se află în dezbatere privind legătura pe care aceştia o au în domeniul petrolier. Deşi s-a ferit să dea nume, Băsescu s-a referit cel mai probabil la secretarul de stat în Ministerul Mediului, pesedistul Doru Laurian Bădulescu, fost şef al ANMR, despre care presa a scris că a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Director al  companiilor Enterprise Oil şi Canadian Occidental, firme care au primit prima dată dreptul de explorare a zăcămintelor din Marea Neagră, şi la noul şef al ANMR, Gelu Agafiel Mărăcineanu, cunoscut ca un apropiat partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu. De altfel, la acest punct, şeful statului a taxat cele două partide de guvernământ, reamintindu-le că unul dintre obiectivele asumate a fost ca miniştrii să se afle în afara oricărui dubiu că ar fi sub influenţa unor oameni din afara politicului. "Vă cer ca nici un demnitar să nu fie desemnat sub influenţa unor oameni care nu sunt în politică", a cerut cu insistenţă Băsescu. În plus, preşedintele a reluat şi problema mai veche a "bă­ieţilor deştepţi din energie", rămasă nerezolvată de fostul mi­nistru al Finanţelor Varujan Vosganian, în ciuda promisiuni­lor făcute, şi a solicitat Cabinetului Boc să facă public mo­­dul în care se comercializează în România energia şi să în­drep­te eventualele abuzuri sau ilegalităţi. Băsescu a arătat că ştie că directo­rii unor mari companii energetice "se mai află prin spital", dar a ce­rut Guvernului să discute cu adjuncţii acestora pentru re­zol­varea problemelor. Preşedintele a atacat în acest con­text şi scandalul concesionărilor din Marea Neagră, el ce­rând Executivului să clarifice disputa publică legată de firma Sterling. "Sigur că am punctele me­le de vedere, pe care nu le voi exprima încă, dar am rugă­min­tea ca Guvernul, cele două partide, prin forţa pe care o au în Parlament, să dea o soluţie, să dea o explicaţie şi, în acelaşi timp, să putem întrezări care este ac­ţiu­nea în viitor, chiar dacă ar fi ne­voie, să spunem, să trecem prin­tr-o dispută juridică, în cazul în care acest lucru va fi necesar", a spus Băsescu.

ROMĂNII, EPURAŢI ÎN HAR-COV
O ultimă indicaţie a şefului statului adresată Guvernului s-a re­ferit la minoritatea maghiară. El a cerut Cabinetului Boc "să fa­­că demonstraţia că poate fi un bun apărător al intereselor mi­no­ritarilor maghiari, chiar dacă UDMR nu este la gu­vernare".

Cu toate acestea, Băsescu a lansat şi un atac, mai exact la adresa ace­lor politicieni ai UDMR care "au utilizat instituţiile descen­tra­lizate ca pe propriile moşii". "Această realitate nu poate să dea dreptul politicienilor UDMR să instige împotriva Gu­vernu­lui că se intenţionează - deci se fac procese de intenţie, se strâng oa­me­­ni - că Guvernul ar intenţiona să schimbe, vezi Doam­ne, vreun cetăţean român care deţine funcţii de conduce­re în jude­ţele Harghita şi Covasna", a avertizat Băsescu, susţi­nând că "în primăriile deţinute de pri­mari cetăţeni români mi­noritari ma­ghiari adesea se produce un proces de epurare a ce­tă­ţenilor ro­mâni care nu sunt etnici maghiari".

×
Subiecte în articol: basescu politic