x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atacuri şi jigniri în loc de consens

Atacuri şi jigniri în loc de consens

de Gabriela Antoniu    |    13 Dec 2018   •   17:11
Atacuri şi jigniri în loc de consens

Prezentarea în Parlament a priorităţilor României la preşedinţia Consiliului României de către premierul Viorica Dăncilă a avut loc ieri într-o atmosferă politică încărcată: boicotul Opoziţiei, oficializarea moţiunii de cenzură, amânarea votului la noua lege a pensiilor şi a dezbaterii bugetului pe 2019 din cauza pierderii majorităţii de PSD-ALDE,critici, contre.

Deşi un eveniment-premieră în istoria postdecembristă, prezentarea priorităţilor Preşedinţiei române a Consiliului UE nu a avut loc nici pe departe într-o atmosferă de consens politic, ci pe fondul obişnuitului războiului Putere – Opoziţie. S-a consumat un nou episod din scandalul privind revocarea lui Liviu Dragnea şi Florin Iordache de la conducerea Camerei. Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan a insistat ca solicitările de revocare a celor doi să fie supuse votului final şi i-a etichetat pe reprezentanţii PSD drept ilegali şi infractori, deoarece ar intenţiona să falsifice stenogramele discuţiilor din şedinţa de plen de săptămâna trecută. În replică, liderul deputaţilor PSD, Dan Suciu, a plusat: “Vreau să citez ceva <În politică doar boii sunt consecvenţi>. Stimaţi Colegi, nu mai fiţi consecvenţi în ceva ce nu v-a ieşit şi vreau să îmi aduc aminte de ce spunea antevorbitoarea mea: proiect adoptat democratic. Cum Doamne s-a adoptat ceva în Camera Deputaţilor democratic în condiţiile în care aţi venit cu boxe paralele şi microfoane paralele şi aţi numărat dvs. Dvs aţi votat şi acum ne spuneţi nouă că vrem să falsificăm stenograma. Sunteţi într-o gravă eroare”.

Contestarea lui Dragnea şi Iordache este însă ultima problemă care îi frământă pe pesedişti. De la plecarea celor patru deputaţi PSD la Pro România, coaliţia a pierdut majoritatea în Cameră, fiindu-i greu să mai treacă legi importante, fără sprijinul UDMR. Noua Lege a pensiilor trebuia să intre ieri în dezbaterea plenului, dar a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Vicepreşedintele PSD, Florin Iordache a susținut însă că nu lipsa majorităţii este motivul amânării, ci faptul că nu este gata raportul comisiei de specialitate. Acesta a fost finalizat însă marţi seară, când respingerea unui amendament a stârnit nemulţumirea UDMR care a refuzat să o mai susţină.” Nu poţi să scoţi din sistemul pensiilor aceste persoane cu dizabilităţi. Nu poţi să spui că vei veni cu altă lege şi îi vei introduce în sistemul social”, a declarat ieri liderul UDMR, Kelemen Hunor. Întrebat dacă UDMR va vota împotriva proiectului legii pensiilor, el a spus că se mai discută şi se va discuta, şi că speră să se găsească o soluţie în cazul persoanelor cu dizabilităţi. Iar negocierile nu au întârziat să apară, Kelemen Hunor şi Liviu Dragnea fiind surprinşi ieri la discuţii.

Lipsa unei majorităţi solide este şi unul dintre motivele pentru care dezbaterile şi aprobarea proiectului de buget pe 2019 ar putea fi amânate pentru anul viitor. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul de buget nu va intra în şedinţa de Guvern de astăzi întrucât lipseşte avizul CSAT, care se va reuni pe 19 decembrie. El a subliniat că acest proiect trebuie dezbătut pentru a nu exista neclarităţi, dar nu a putut spune dacă bugetul va fi adoptat până la 1 ianuarie 2019. Teodorovici a precizat însă că, chiar dacă bugetul va fi adoptat după 1 ianuarie 2019, nu vor exista blocaje în ceea ce priveşte plăţile, Guvernul este fiind pregătit pentru o astfel de situaţie.

Premierul Viorica Dăncilă a negat ieri că ar exista divergenţe pe bugetele SRI, SIE sau ale altor instituţii care să ducă la un blocaj în CSAT, aşa cum s-a întâmplat la rectificarea din toamnă. "Nu am discutat încă despre acest subiect în cadrul şedinţei CSAT, cred că vom discuta în cadrul şedinţei de miercuri. Nu am discutat despre angajări în cadrul SRI", a spus premierul.

Priorităţile României la Preşedinţia Consiliului UE

Premierul Viorica Dăncilă a făcut ieri apel în Parlament la pace şi consens în contextul preluării preşedinţiei semestriale a UE. “Nu mai este loc de orgolii sau de interese politice sau de confruntări politice. Reiau apelul la pace, la consens. Avem un proiect naţional care impune acest lucru. Indiferent de opiniile politice, vă rog să vă gândiţi la viitorul comun", a afirmat Viorica Dăncilă, la prezentarea formei finale a programului Preşedinţiei române a Consiliului UE. Ea a spus că priorităţile României vor fi migraţia, asigurarea securităţii în cadru Uniunii şi combaterea discriminării, rasismului, xenofobiei şi discursului urii. Motto-ul României în perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE va fi “Coeziunea ca valoare comună europeană”. “Vorbim de coeziunea economică dintre statele membre care trebuie să urmărească diminuarea decalajelor economice. Reducerea decalajelor de dezvoltare înseamnă inclusiv creşterea puterii de cumpărare şi pieţe mai atractive pentru dezvoltarea în cadrul UE. Nu mai trebuie să existe cetăţeni de rangul I şi cetăţeni de rangul II în UE”, a mai spus premierul. 

"Eu sper că vom primi și avizul CSAT, am întotdeauna o gândire optismistă. Astăzi vom avea ultimele discuții și vom vedea care este stadiul. Vrem un proiect de buget foarte bine conturat", premierul Viorica Dăncilă

„Moţiunea de cenzură se anunţă din septembrie (...) Cine este premierul, care este majoritatea, programul de guvernare, cine sunt miniştrii. Încă nu am primit niciun răspuns la această întrebare simplă, de bun simţ şi extrem de modestă”, Kelemen Hunor, liderul UDMR .

Moţiunea, depusă vineri

Moțiunea de cenzură, iniţiată de PNL, PMP şi USR, intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României!" va fi depusă mâine la Parlament. Documentul va fi citit luni în plenul celor două Camere, iar joi va fi dezbătut şi votat. Pentru depunerea moţiunii, Opoziţia a strâns 163 de semnături. Guvernul va fi demis dacă moţiunea întruneşte cel puţin 233 de voturi “pentru”, un scor greu de atins după ce UDMR a anunţat că nu o susţine deoarece nu a este însoţită de o alternativă la guvernare. Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan a declarat că liberalii susţin un guvern cu 15 ministere, 45 de secretari de stat, fonduri europene atrase pentru autostrăzi și proiecte mari de infrastructură, forță de muncă înalt calificată pentru mediul de afaceri, companii de stat restructurate, administrații publice cu bani pentru investiții.

 

 

 

×
Subiecte în articol: critici jigniri parlament romania