x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Atârnători” la mitingul diasporei

„Atârnători” la mitingul diasporei

de Adrian Ilie    |    10 Aug 2018   •   12:43
„Atârnători” la mitingul diasporei

Mitingul antiguvernamental al diasporei programat pentru astăzi a fost o tentaţie prea mare pentru partidele de opoziţie pentru a nu valorifica ocazia de a se atârna şi ele de protestul din Piaţa Victoriei. Liberalii au făcut-o mai discret şi cu o oarecare reţinere, însă USR a dat dovadă de mai puţină sfială organizând „Zilele diasporei” taman cu ocazia mitingului.

Teoretic, manifestaţia celor din diaspora s-a vrut un demers nepartinic, în care românii din străinătate nemulţumiţi de mersul lucrurilor în ţară să protesteze în faţa Guvernului, cu posibilitatea implicită ca cei din ţară care gândesc la fel să li se alăture. Însă inventivitatea politică pare a nu avea limite. Cei de la USR au demarat încă de joi aşa-numitele „Zile ale diasporei”, care vor avea loc la sediul central al partidului, aflat la doi paşi de Piaţa Victoriei, pe Bulevardul Aviatorilor. Astfel, 50 de membri ai organizaţiei din străinătate a USR vor prezenta activitatea şi proiectele organizaţiei, în timp ce senatorul Radu Mihail va acorda audienţe. „Oamenii din diaspora au o perspectivă diferită asupra României. Majoritatea dintre ei au păstrat legături strânse cu ţara, unde au familii sau prieteni, şi le pasă de evoluţia României (...) Consider că aceste idei, precum şi preocupările lor în general sunt utile. Noi în USR vrem să îi ascultăm şi să ţinem cont de cerinţele lor”, a spus senatorul. Bineînţeles că USR-iştii adunaţi acolo vor merge apoi la protest. Şi mai făţişă este acţiunea de astăzi a organizaţiilor USR din Moldova, care vor organiza un marş intitulat „Pentru Moldova Europeană”, care va trece prin oraşe precum Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bârlad, Tecuci, Focşani, Buzău, iar destinaţia finală vor fi, bineînţeles, Bucureştii, un echivalent USR-ist al „marşului cu autobuze” pe care PSD l-a perfecţionat în ani de zile. „Membrii USR vor purta cel mai mare steag al Uniunii Europene din România de-a lungul traseului pentru a retransmite susţinerea partidului pentru un parcurs european al României şi pentru utilizarea fondurilor europene pentru a reduce decalajele dintre Moldova şi celelalte regiuni ale ţării”, au anunţat cei de la USR.

 

Prudenţă la PNL

Conducerea PNL a încurajat liberalii din partid să participe, dar „pe persoană fizică”. Adică PNL nu se va implica în organizarea simpatizanţilor partidului pentru miting. „Nu vom face o mobilizare, dar pot să vă spun că există dorinţa foarte multor membri de a participa la acest eveniment. Sperăm noi să fie un eveniment de amploare, care să arate cu adevărat voinţa românilor, care, cei mai mulţi dintre ei, au fost obligaţi să plece din România de guvernările PSD”, a anunţat încă de luni Ludovic Orban. La rândul său, Dacian Cioloş a spus că adunarea de astăzi nu ar trebui utilizată politic, deşi nici el nu a exclus posibilitatea ca simpatizanţi ai Mişcării România Împreună să se regăsească în Piaţa Victoriei.

 

USR îşi trimite organizaţiile din diaspora şi din Moldova la mitingul din Piaţa Victoriei

 

 

×