x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Au votat până a ieşit cum trebuie

Au votat până a ieşit cum trebuie

de Gabriela Antoniu    |    25 Oct 2018   •   12:55
Au votat până a ieşit cum trebuie

Un nou incident a pus ieri sub semnul întrebării majoritatea parlamentară din Camera Deputaţilor. Legea Combaterii spălării banilor a picat iniţial la vot, dar a trecut la a doua încercare. Opoziţia, inclusiv UDMR, a criticat demersul, iar PNL şi USR au anunţat că vor contesta legea la CCR.

La primul vot, proiectul a fost respins, fiind întrunite doar 163 de voturi “pentru” din 165 necesare. Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a cerut reluarea votului, invocând faptul că unii dintre colegii săi nu au fost înregistraţi la vot. La reluarea votului, proiectul a fost adoptat cu 170 de voturi “pentru” şi 70 “împotrivă”. Deputatul PSD, Octavian Petric s-a abţinut de la vot, dar liderul PSD, Liviu Dragnea a spus că nu-l sancţionează, că e democraţie în partid. De asemenea, Dragnea a negat că majoritatea parlamentară s-a şubrezit. “Deocamdată s-a văzut că PSD şi ALDE au o majoritate stabilă”, a afirmat liderul PSD.

El a explicat de ce a fost nevoie de reluarea votului. “ Nu poţi să iei dreptul unui deputat să voteze. Eu am cerut secretarului general să facă o revizie completă, o revizie serioasă, pentru că după vot, mai mulţi colegi le-au spus celor din stafful tehnic că este o consolă întreagă în care tot timpul sunt probleme la vot (…) S-ar putea să fie tot o mână criminală sau aceeaşi, nu ştiu” a declarat Liviu Dragnea, referindu-se la votul la alte proiecte de lege, alterat de sistemul electronic.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a criticat reluarea votului, afirmând că “e o porcărie”. “Nu poți să repeți votul până când își iese. Asta înseamnă să distrugi procedură și principii parlamentare”, a spus el.

Deputatul PNL Daniel Andronache a anunţat că liberalii vor ataca legea la CCR pe argumente clare şi anume cele legate de nediscriminare şi protecţia datelor personale. Dan Barna a anunţat că USR va ataca şi legea, dar şi procedura de vot a acesteia.

 

×
Subiecte în articol: legea combaterii spălării banilor