x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Augustin Lazăr încearcă să-şi scape pielea cu „Dosarul Revoluţiei”

Augustin Lazăr încearcă să-şi scape pielea cu „Dosarul Revoluţiei”

de Ion Alexandru    |    09 Apr 2019   •   08:25
Augustin Lazăr încearcă să-şi scape pielea cu „Dosarul Revoluţiei”
Sursa foto: Lucian Alecu

Ceea ce, pe surse, anumite zone din Parchetul General lăsau să se înţeleagă în cursul weekendului care tocmai s-a încheiat, ieri s-a adeverit. „Dosarul Revoluţiei” a fost trimis în judecată, anunţul fiind făcut de însuşi Augustin Lazăr. Acesta din urmă ar fi făcut, conform surselor citate, presiuni asupra Secţiei Parchetelor Militare să trimită în instanţă dosarul, în ciuda faptului că urmărirea penală nu este întru totul finalizată, pentru a se putea cocoţa pe acest „succes”, înainte să i se termine mandatul în fruntea Ministerului Public. Augustin Lazăr a avut chiar tupeul să ceară scuze în numele instituţiei pe care încă o conduce, pentru că a durat 30 de ani această anchetă, fără să sufle o vorbă despre activitatea pe care a derulat- o împotriva deţinuţilor politici, în închisoarea de la Aiud, înainte de 1989.

 

Augustin Lazăr a ieşit, ieri-dimineaţă, într-o declaraţie de presă, în care a anunţat, mândru, că Secţia Parchetelor Militare a trimis în judecată „Dosarul Revoluţiei din Decembrie 1989”, dosar în care Ion

Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. „E un moment deosebit pentru justiţia militară şi pentru justiţia română, în general. Finalizarea acestei cauze de către colegii noştri reprezintă realizarea unuia dintre cele mai importante obiective pe care mi le-am propus în urmă cu trei ani, soluţionarea dosarelor istorice. Oameni istorici au avut aprecieri în legătură cu momentul decembrie 1989. Astăzi, juriştii încheie această provocare, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele din decembrie ‘89 nu e una instituţională, ci este una individuală”, spunea Lazăr. Conform acestuia, dosarul are 3.330 de volume, din care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016, când dosarul a fost redeschis.

„Eu cred că soluţia emisă e o dovadă de respect pentru memoria eroilor din 1989 şi în egală măsură educativă pentru generaţiile viitoare”, a adăugat Augustin Lazăr.

 

Procurorul comunist de la Aiud îşi arogă meritele

Anunţul şi declaraţia triumfală au fost făcute de Augustin Lazăr, în condiţiile în care asupra sa planează suspiciuni rezonabile, bazate pe probe cu înscrisuri şi mărturii, că a participat, în calitate de procuror delegat la Comisia pentru Liberări Condiţionate din lagărul de exterminare al disidenţilor anticomunişti de la Aiud, la menţinerea în penitenciar a deţinuţilor politici, înainte de 1989. Împotriva sa există documente, în cazul lui Iulius Filip şi al lui Ioan Muntean. Mai mult, în curând vor ieşi la iveală alte dovezi despre implicarea lui Augustin Lază în ţinerea abuzivă în penitenciar a fostului ofiţer de miliţie Marian Iancu, pe care regimul comunist l-a condamnat la 5 ani şi 3 luni de temniţă grea pentru că a intenţionat să trimită o scrisoare la postul de radio „Europa Liberă”.

 

Trimiterea în judecată a acestui dosar, la 30 de ani de la Revoluţie, este o încercare disperată a lui Augustin Lazăr de a îngropa scandalul „Aiud”, în care este implicat direct. Mai ales şi pentru că, în perioada imediat următoare, Guvernul va sesiza CCR în legătură cu refuzul lui Klaus Iohannis de a-l revoca pe Lazăr din funcţie, încălcând Constituţia.

 

Conform unor surse, Marian Iancu a formulat nu mai puţin de patru cereri de liberare condiţionată, toate fiind respinse de comisia condusă de Augustin Lazăr. Cazul este cu atât mai grav, cu cât fiica fostului ofiţer este unul dintre eroii Revoluţiei din decembrie 1989. Aceasta şi-a pierdut viaţa, la numai 27 de ani, fiind împuşcată în cap la Sala Dalles.

În declaraţia de ieri, referitoare la trimiterea în judecată a Dosarului Revoluţiei, care, de fapt, reprezintă doar o parte din întreaga anchetă ce vizează evenimentele din 1989, Augustin Lazăr nu a scos o vorbă despre deţinuţii politici pe care i-a ţinut abuziv închişi la Aiud, deşi aceşta îşi ispăşiseră fracţiile legale de pedeapsă.

 

Discursul procurorului general a scandalizat

 

Atitudinea procurorului general a scandalizat, la propriu, mai mulţi politicieni şi lideri de opinie. Fostul premier Petre roman, participant la revoluţie, a afirmat că „Augustin lazăr, aflat în situaţia de a fi servit cele mai negre ordine ale regimului trecut, să vină să ne vorbească despre revoluţie, asta este inacceptabil. nu are cum să fie o coincidenţă ceea ce se întâmplă, este o modalitate să zicem de a mai încerca să treacă peste ceea ce opinia publică a înregistrat, cred eu, cu stupoare şi cu o categorică respingere, şi anume activitatea domnului Augustin lazăr ca procuror împotriva unor deţinuţi politici care au fost torturaţi. Această suprapunere mă deranjează cumplit, ca om care a fost la baricada din care aproape jumătate au fost masacraţi la miezul nopţii, în ziua din 21 spre 22 decembrie. Sunt cu totul şi cu totul indignat de faptul că dumnealui vine, foarte senin, iată, Justiţia îşi face datoria, pur şi simplu care era modalitatea de a-l opri pe acest om să facă aceste declaraţii”. la rândul său, preşedintele PnŢCd, Aurelian Pavelescu, declară că „ceea ce a făcut procurorul general Augustin lazăr este inacceptabil. Acesta a compromis dosarul revoluţiei, folosindu-se într-un mod nedemn de acest dosar pentru a-şi spăla trecutul de torţionar, de protector al torţionarilor pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a face din acest dosar un subiect de campanie electorală”.

PSd, prin intermediul unui comunicat de presă, arată că „este revoltător ca dosarul revoluţiei să fie trimis în instanţă de un fost agent al poliţiei politice comuniste! este intolerabil ca cel care a ţinut în chinuri disidenţii anticomunişti să se erijeze acum în făuritorul dreptăţii anticomuniste. La revoluţie au murit oameni ca astfel de personaje să nu mai ocupe înalte funcţii în statul de drept postrevoluţionar. Iohannis nu mai poate folosi scuza că nu ştia cine e cel pe care l-a numit în funcţia de procuror general al româniei! Acum ştie că lazăr a făcut poliţie politică, dar îl protejează”. Şi analistul politic, jurnalistul Bogdan Chirieac scrie: „este scandalos! Cât ne mai ascundem după deget?! Îi trimite în judecată pe colegii săi din ‘89! deci este, pur şi simplu, scandalos! nimeni de la Administraţia Prezidenţială nu vede lucrul acesta?! Preşedintele Iohannis nu vede că dânsul va deconta lucrurile acestea? Augustin lazăr vine să ne prezinte cum e cu democraţia? Tot demersul acelor procurori militari – nu am îndoială că nu sunt profesionişti, oameni cu suflet pentru istoria acestei ţări - este invalidat câtă vreme e prezentat de domnul Augustin lazăr. Cere scuze deoarece ancheta a durat 30 de ani, dar nu cere scuze şi poporului român? Tot ce a prezentat dânsul acum e  murdărit, munca acelor oameni, istoria poporului român”.

×