x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Augustin Zegrean, despre apariţia lui Băsescu în tricoul PMP: Dacă eu aş purta un tricou, ce aţi zice? Ar fi vreo problemă?

Augustin Zegrean, despre apariţia lui Băsescu în tricoul PMP: Dacă eu aş purta un tricou, ce aţi zice? Ar fi vreo problemă?

06 Mai 2014   •   10:51
Augustin Zegrean, despre apariţia lui Băsescu în tricoul PMP: Dacă eu aş purta un tricou, ce aţi zice? Ar fi vreo problemă?

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat astăzi, la Digi 24, că orice persoană are dreptul la opinie, indiferent că este vorba de preşedinte sau de altcineva.

"Din câte ştiu eu, în România nu mai închizi pe nimeni. Nu mai închizi demult, de pe vremea lui Stalin, pentru opiniile politice exprimate. Deci, dreptul la opinie, dreptul la cuvânt nu poţi să-l iei nimănui, că-i preşedinte, că-i vlădică, că-i opincă, dreptul la opinie îl are fiecare", a afirmat şeful CCR, referitor la condiţiile în care o opinie exprimată de preşedinte ar putea avea efecte juridice.

Citeşte şi Demers pentru sancţionarea lui Băsescu. Mihai Gâdea, Adrian Ursu şi Mircea Badea de la Antena 3 se adresează CCR şi Parlamentului


Întrebat dacă este vreo problemă dacă preşedintele poartă un tricou pe care scrie "votaţi un partid", Zegrean a spus : "Dacă eu aş purta un tricou, ce aţi zice? Ar fi vreo problemă dacă aş purta un tricou? Şi eu port tricouri, am multe tricouri. Dar când poartă anumite persoane tricouri cu însemnele acelea de firmă, nu? E vreo problemă?".

El a explicat că textul din Constituţie prevede că în momentul în care eşti numit preşedinte trebuie să îţi dai demisia din partid.

"Lucru care s-a şi întâmplat. Sigur, preşedintele a fost membru al PDL, după cum bine ştiţi, el a fost chiar preşedintele acestui partid. Lucrurile au evoluat. (...) Consecinţele sunt că dacă la momentul (...) când devine preşedinte este membru de partid trebuie să demisioneze din partid şi să nu facă parte dintr-un partid politic pe întreaga durată a exercitării mandatului", a precizat Zegrean.

Despre posibilitatea exprimării unor opinii politice în exercitarea mandatului prezidenţial, Zegrean a menţionat că există o decizie a CCR mai veche în sensul acesta. "Cred că din 2007 când a spus cam ce ar putea însemna aceasta şi ce ar putea să facă şi ce poate să nu facă preşedintele sau ce trebuie să nu facă preşedintele în exercitarea mandatului", a arătat preşedintele Curţii.

Zegrean a exclus o eventuală presiune asupra Curţii la faptul că este chemată să se pronunţe referitor la declaraţii făcute în campania electorală de către competitori. "Presiune făcută asupra noastră nu mai poate să exercite nimeni. Am trecut prin prea multe ca să ne impresioneze ceva", a adăugat şeful CCR.

În ceea ce priveşte exprimarea opţiunii sale în legătură cu alegerile europarlamentare, preşedintele Curţii a spus încă nu şi-a format o opinie. "Da, cred că v-aş spune, dar nu mă întrebaţi astăzi pentru că nu mi-am format o opinie", a mai spus Zegrean.

×