x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Baconschi vs Berceanu: Important este să faci diferenţa între ulii şi porumbei

Baconschi vs Berceanu: Important este să faci diferenţa între ulii şi porumbei

15 Feb 2011   •   11:55

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că Radu Berceanu, prin declaraţiile recente la adresa sa, a fost "simpatic, ca de obicei", şeful diplomaţiei apreciind însă că important nu este să faci diferenţa între sexul porumbeilor, ci între ulii şi porumbei.

"Domnul Berceanu a fost simpatic, ca de obicei, cu această imagine de columbofil. Eu îl ştiam şi pasionat de aviaţie, zbura mai sus de obicei. Dar cred că este important să faci diferenţa nu între sexul porumbeilor, ci între ulii şi porumbei", a spus Teodor Baconschi într-un interviu acordat ziare.com.

El a adăugat că are o expertiză semnificativă care poate fi utilizată în atragerea numeroşilor români care nu mai votează. "Avem nişte aşteptări de la milioane de români care nu mai votează şi cred că expertiza mea poate conta în acest rebranding al Partidului Democrat Liberal, la care ţin cu toată natura lui compozită. Sigur, ca în orice organizaţie politică, există personalităţi de foarte multe niveluri şi orientări", a spus el.

Pe de altă parte, Baconschi a apreciat ca fiind important ca viitorul congres al PDL să constituie un "moment zero".

"E important însă să facem din congres un moment zero, în care partidul să poată creşte solid, nu pe speculaţii procentuale, ci pe baza unei atitudini, care să reclădească şi speranţa electoratului de dreapta şi, în acelaşi timp, motivaţia civică a românilor, care se identifică cu PDL", a spus el.

Baconschi a mai spus că "este înţelept" ca agenda congresului să fie pregătită cu seriozitate. "Eu sper ca PDL să fie un nou partid după congres", a mai spus Baconschi.

Pe de altă parte, Baconschi a mai spus, întrebat în legătură cu faptul că preşedintele a spus că a fost inabil anunţând că doreşte funcţia de prim-vicepreşedinte, că o eventuală inabilitate a sa are drept cauză faptul că abia îşi face ucenicia politică.

"Poate că am fost inabil, pentru că îmi fac încă ucenicia politică, dar în acelaşi timp îmi doresc o funcţie de conducere pentru că platforma creştin-democrată, pe care o promovez ca identitate doctrinară pentru un adevărat partid popular este necesară", a spus Baconschi.

El a apreciat că nu trebuie să se priceapă "la controlul din lesă al filialelor". "Eu vin cu ceva foarte concret: clarificare doctrinară, relaţia cu clasa de mijloc şi cu electoratul din oraşele mari pe care PDL l-a cam înstrăinat, relaţia cu diaspora şi relaţiile externe ale partidului", a spus Baconschi.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, săptămâna trecută, răspunzând unei întrebări, că el consideră că ar trebui să fie unul dintre prim-vicepreşedinţii echipei naţionale de conducere a PDL.

Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat, sâmbătă, referindu-se la aspiraţiile la o funcţie de conducere în partid ale lui Teodor Baconschi, că e ca şi cum ai vrea să fii şef la asociaţia crescătorilor de porumbei când încă nici n-ai ajuns la faza în care deosebeşti porumbeii de porumbiţe.

Berceanu a declarat, într-o conferinţă de presă la Craiova, că nu are ce să îi reproşeze lui Teodor Baconschi, dar că nu este convins că în acest moment ministrul de Externe ştie ce înseamnă să conduci un partid.

"Domnul Baconschi este un om căruia eu nu am ce să îi reproşez, dar nu sunt foarte convins că ştie în clipa asta cam ce înseamnă să conduci un partid, să fii prim-vicepreşedinte. Nu cred! Este normal să îşi dorească, pentru că s-a înscris în partid, face politică, vrea să facă o carieră, este absolut OK., dar nu cred că evaluează exact cam despre ce este vorba şi noi avem acolo nişte prevederi cu vechimea. (...) Nu cred că este normal ca eu să mă duc, de exemplu, la asociaţia crescătorilor de porumbei şi le spun «domn'e, vreau şi eu să fiu aici membru», iar ei îmi spun «da, domn'e, vino încoace, uite un băiat care s-ar putea să devină un crescător important de porumbei». Şi mă duc acolo şi după vreo 3-4 luni, când eu încă nu am ajuns la faza să deosebesc porumbeii de porumbiţe, le spun că eu vreau să fiu şeful lor, pentru că mă recomandă faptul că sunt o figură nouă", a mai declarat Berceanu.

Preşedintele Traian Băsescu afirmă, într-un interviu publicat luni de "România Liberă", că Radu Berceanu "poate că a avut dreptate" atunci când a spus că ministrul de Externe Teodor Baconschi, care aspiră la o funcţie de conducere în PDL, nu este pregătit să conducă un partid.

"Cred că a avut dreptate Berceanu. Nu cred că-i cazul să anunţi ce funcţie vrei, fiindcă, pe de o parte, arăţi că nu înţelegi nimic din funcţionarea unui partid, pe de altă parte, poate că funcţia de prim-vicepreşedinte e greu de acordat cu dispensă de vechime", a spus Băsescu.

Întrebat dacă au fost date vreodată dispense, şeful statului a spus: "S-au dat şi există în timpul meu o hotărâre, care nu a fost anulată, şi prin care se dau dispense cu aprobarea Biroului Permanent Naţional la participare în competiţia pentru funcţii de conducere. Deci Baconschi e acoperit, dar e o lipsă de abilitate să anunţi prin presă ce funcţie îţi doreşti, înainte de a discuta la partid despre acest subiect".

×
Subiecte în articol: Berceanu