x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Secretele din cele patru valize negre aduse de directorul SRI, Eduard Hellvig

Secretele din cele patru valize negre aduse de directorul SRI, Eduard Hellvig

de Georgiana Ionita    |    26 Ian 2017   •   08:30
Secretele din cele patru valize negre aduse de directorul SRI, Eduard Hellvig
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Conducerea SRI a fost supusă ieri la audieri maraton în Comisia parlamentară pentru controlul Serviciului. Directorul SRI, Eduard Hellvig, s-a prezentat în fața comisiei cu patru valize negre burduşite cu documente clasificate pentru a clarifica scandalul legat de numele generalului Florian Coldea. Şapte ore a durat raportul SRI în faţa parlamentarilor din comisie.

 

Însoţit de cei trei adjuncţi şi de şeful comisiei interne din SRI care a verificat afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă în cazul Florian Coldea, directorul SRI Eduard Hellvig a ajuns la Parlament cu cinci minute înainte de audierile programate la ora 11 dimineaţa. În spatele uşilor închise, conducerea SRI a dat raportul în privinţa controverselor recente, inclusiv scandalul în care a fost implicat generalul Florian Coldea, bugetul SRI pe anul 2017, dar și acuzațiile aduse Serviciului cu privire la implicarea în protestele de duminică. Audierile maraton din Parlament s-au încheiat după mai bine de şapte ore, în condiţiile în care la începutul lunii, miniştrii PSD-ALDE au fost audiaţi câte o jumătate de oră fiecare în Parlament. “Încercăm să înlăturăm din spaţiul public ideea că nu comisia de control este cea care verifica SRI-ul, ci invers, că SRI-ul ar fi cel care verifică sau controlează comisia de control”, a spus preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu, la finalul audierilor.

Hellvig, dezlănţuit

“Am sesizat că există interesul de a destabiliza o instituţie puternică şi serioasă a statului român. Un SRI slab ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor, iar asta nu foloseşte nici României si nici românilor”, a reacţionat directorul Eduard Hellvig. Deşi nu le-a pronunţat numele, şeful SRI s-a dezlănţuit apoi la adresa liderilor PSD, care au sugerat că Serviciul a organizat protestele de duminică seara. “SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau justiţie. În mandatul meu, SRI nu se va implica în niciun tip de joc de putere. În mandatul meu, SRI nu va organiza proteste sau alte mişcări de stradă aşa cum fals s-a afirmat în anumite locuri”, a spus Hellvig. Şefii SRI le-au explicat parlamentarilor din comisia de control în ce a constat colaborarea dintre ofiţerii de informaţii şi procurori în cadrul anchetelor penale, informaţie dezvăluită recent de UNJR după publicarea unei note CSAT. “Ofiţerii SRI au oferit asistenţă tenhnică de specialitate şi nu au desfăşurat activităţi de cercetare penală. Punerea în aplicare a mandatelor a însemnat prestare de servicii de supraveghere operativă şi tehnică în aceste dosare”, a explicat Hellvig. În cursul zilei, liderul ALDE C.P. Tăriceanu a sugerat că “preşedintele, ajutat de băieţii cu ochi albaştri, conduc România”

Eduard Hellvig, directorul SRI: Demonizarea instituţiei pe care o conduc prin atragerea sa în zona speculaţiilor ne afectează menirea şi misiunea dată de lege. Este greu să ne apărăm pentru că fiecare mesaj pe care îl vom transmite este interpretat.

 

De la ședința Comisiei SRI au absentat deputaţii Manuel Costescu (USR) şi Cezar Preda (PNL). Opoziția a fost reprezentată de un singur membru, senatorul PNL Ioan Cristian Chirteș, majoritatea fiind formată din social-democrați și reprezentanții ALDE şi UDMR.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Înţelegem că există de fapt, paralel cu puterea democratică, alte structuri de putere care conduc România - preşedintele, ajutat de nu ştiu cine, de băieţi, de unii băieţi, ăia poate numai cu ochii albaştri.

×
Subiecte în articol: eduard hellvig