x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bâlci la Bucureşti, concordie la Bruxelles

Bâlci la Bucureşti, concordie la Bruxelles

de Gabriela Antoniu    |    15 Mar 2008   •   00:00
Bâlci la Bucureşti, concordie la Bruxelles

Corepondenţă din Bruxelles
SUMMIT ● Preşedintele şi premierul s-au înţeles de minune
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au afişat ieri la Bruxelles concordia în problema taxei auto, în ciuda divergenţelor exprimate acasă, la începutul acestei săptămâni, prin epistole şi declaraţii de presă.


Corepondenţă din Bruxelles
SUMMIT ● Preşedintele şi premierul s-au înţeles de minune
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au afişat ieri la Bruxelles concordia în problema taxei auto, în ciuda divergenţelor exprimate acasă, la începutul acestei săptămâni, prin epistole şi declaraţii de presă.

În conferinţa de presă care a urmat încheierii lucrărilor Consiliului European de primăvară, preşedintele şi premierul au fost foarte amabili unul cu celălalt, împărţindu-şi echitabil rolurile în ceea ce priveşte prezentarea concluziilor summitului de la Bruxelles. Cu toate acestea, ziariştii au încercat să-i abată de la "piesă", aruncându-le un balon de încercare. Cei doi demnitari au fost întrebaţi, în contextul temelor discutate la Consiliul European, dacă au mai avut discuţii pe subiectul taxei auto. Pe un ton grav, preşedintele Băsescu a răspuns tăios: "Vă pot spune că l-am discutat şi ieri, chiar şi astăzi, dar am o rugăminte: lăsaţi jocurile de acasă, acasă şi să nu le mutăm la Bruxelles. Dacă vreţi un punct de vedere despre asta, discutăm acolo. Conduita mea şi a primului-ministru a fost că, indiferent ce dispute am avut acasă, în situaţiile în care am fost împreună să reprezentăm România, n-am dat semnale divergente". Un alt moment în care premierul şi şeful statului au afişat concordia a fost cel în care trebuia explicată strategia României de a obţine o cât mai mare independenţă energetică. Întâi a intervenit Băsescu, spunând că independenţa energetică nu trebuie înţeleasă în sens "autarhic", apoi Tăriceanu, care a explicat că de fapt este vorba despre a nu fi dependenţi de o singură sursă de energie. De asemenea, premierul a susţinut opinia şefului statului că pactul naţional pe educaţie vine în întâmpinarea politicii UE privind investiţia în oameni, cu accent pe educaţie. La Consiliul European s-a vorbit şi despre cea de-a cincea libertate, respectiv libertatea circulaţiei informaţiilor şi a cunoştinţelor, premierul exprimându-şi îngrijorarea că reversul medaliei ar putea fi "un exod al creierelor" şi că este nevoie de măsuri stimulative, astfel încât "inteligenţa românească să rămână în ţară".


REPLICI. La sfârşitul conferinţei de presă, în contextul temelor discutate în Consiliul European, preşedintele Băsescu a făcut o trimitere la "Armenia lui Vosganian". Întrebat dacă România a susţinut în cadrul lucrărilor Consiliului propunerea Poloniei referitoare la crearea unei strategii a UE în estul Europei, îndreptată spre Ucraina, similară strategiei Barcelona, referitoare la sudul Europei, şeful statului a răspuns că România a susţinut această propunere şi că o astfel de strategie ar urma să includă ţări din estul Europei şi de la Marea Neagră, precum Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan "şi Armenia domnului Vosganian". Aflat în sală, lângă ziarişti, ministrul Finanţelor a replicat imediat: "Competenta Armenie". "Nu, acolo sunt competenţii. La noi sunt ăştilalţi", a spus râzând Băsescu, recunoscând totuşi că medicii sunt buni, aluzie la medicul care l-a operat anul trecut de tiroidă. Vosganian nu s-a lăsat mai prejos şi i-a răspuns tot râzând şefului statului: "Aoleu, mă fac că nu am auzit", la care Băsescu a spus: "Păi, ce să-ţi... ce ţi-a trebuit". Şeful statului s-a ridicat apoi de la masa de conferinţă spre ieşire, moment în care i-a mai aruncat lui Vosganian: "Gata? Te iau cu mine în avion, că mi-ai tăiat banii de la transporturi, sau te las cu premierul?". Ministrul i-a răspuns răzând: "Încă o consecinţă a competenţei". Vosganian nu a onorat însă invitaţia preşedintelui, el făcând parte din delegaţia premierului.


Loialitatea faţă de UE

Preşedintele Băsescu a mai declarat ieri că România a avut un comportament loial faţă de angajamentele UE susţinând proiectul Nabucco, ţara noastră permiţându-şi, spre deosebire de alte state, să fie loială proiectelor europene. "România a avut un comportament loial faţă de angajamentele UE, susţinând proiectul Nabucco, şi nu proiecte alternative care de fapt vizează aceeaşi resursă", a precizat şeful statului, subliniind că, deşi se creează impresia că există o concurenţă între Southsream şi Nabucco, această abordare nu este reală.

×
Subiecte în articol: basescu politic premierul