x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anunț USR-PLUS. Dan Barna, candidatul la prezidenţiale, iar Dacian Cioloş, validat pentru funcţia de premier

Anunț USR-PLUS. Dan Barna, candidatul la prezidenţiale, iar Dacian Cioloş, validat pentru funcţia de premier

21 Iul 2019   •   13:52
Anunț USR-PLUS. Dan Barna, candidatul la prezidenţiale, iar Dacian Cioloş, validat pentru funcţia de premier
Sursa foto: Lucian Alecu

Conducerilor USR şi PLUS li se propune candidatura liderului USR, Dan Barna, la alegerile prezidenţiale, în tandem cu Dacian Cioloş - prim-ministru.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că s-a ajuns la un acord pentru stabilirea unei alianţe politice care să permită USR şi partidului său să participe împreună la alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare.

El a menţionat că este un acord de principiu, care va fi supus aprobării conducerilor celor două partide. Potrivit lui Cioloş, prin acest acord s-a mai convenit ca USR şi PLUS să aibă candidaţi comuni la alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare.

"E un acord de principiu pe care în zilele următoare îl vom supune aprobării conducerilor celor două partide, dar vă pot spune de pe acum că am convenit să avem candidaţi comuni la viitoarele alegeri prezidenţiale, locale şi parlamentare. Pentru alegerile prezidenţiale vom propune conducerilor celor două partide să mergem împreună în tandem, cu candidat la Preşedinţia României din partea alianţei în persoana lui Dan Barna şi cu o candidatură susţinută de alianţă pentru viitorul prim-ministru care să revină PLUS", a spus Cioloş.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că Alianţa 2020 USR PLUS merge mai departe. "În februarie, am făcut această alianţă ca un pariu cu România, că două partide venind de la firul ierbii, din societatea civilă în foarte mare parte, au capacitatea să devină actori relevanţi şi reprezentativi pentru România şi pentru electoratul din România la nivel naţional. Rezultatul a fost cel pe care îl cunoaştem cu toţii, a fost un rezultat care a confirmat acest pariu pe care l-am făcut cu România şi, imediat după 26 mai, am început aceste discuţii pentru a merge mai departe, am început aceste negocieri şi pasul următor este această alianţă politică pe care o vom propune celor două partide în zilele următoare. Până pe 3 august vom lua o decizie în cadrul organelor noastre statutare, astfel încât această structură, Alianţa USR PLUS, să fie şi să confirme că este opţiunea de credibilitate şi de viitor pentru România", a afirmat Barna.

Potrivit acestuia, în cadrul propunerii de acord sunt stipulate organisme de conducere comune ale alianţei şi criterii comune de integritate. Obiectivul Alianţei 2020 USR PLUS rămâne guvernarea în 2020, a spus Dan Barna.

Întrebat cu cine s-ar vedea în turul al doilea de scrutin al prezidenţialelor, el a răspuns că obiectivul este ajungerea în acel tur şi este o probabilitate evidentă ca preşedintele Klaus Iohannis să fie celălalt candidat.

"Pentru România va un semn de mare normalitate şi însănătoşire să aibă opţiunea în turul al doilea între candidatul PNL şi cel al Alianţei USR PLUS. E posibilitatea unei campanii, în sfârşit, pozitive", a completat Dan Barna.

"Există şanse foarte mari ca, pentru prima dată din 1990 încoace aproape sau oricum în ultimii 15-20 de ani, să avem în turul doi al alegerilor prezidenţiale candidaţi care provin din forţe democratice. Pentru că PSD-ul, din păcate, nu-l putem considera o forţă democratică, acolo e o forţă de clan, unde grupuri de interese acţionează în comun şi au luat ostatici românii, menţinând zone de sărăcie în ţară şi canalizând bani de la bugetul de stat în interese personale sau de grup. Lucrurile acestea trebuie să se termine. (...) Obiectivul nostru este să obţinem o majoritate în Parlament pentru a putea modifica şi Constituţia, pentru a putea clarifica şi rolul şi funcţia preşedintelui, dar şi pentru a putea pune în practică programul electoral", a declarat şi Dacian Cioloş. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Dan Barna dacian ciolos