x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Barna: USR şi PNL vor ataca la CCR proiectul legii pensiilor

Barna: USR şi PNL vor ataca la CCR proiectul legii pensiilor

19 Dec 2018   •   18:15
Barna: USR şi PNL vor ataca la CCR proiectul legii pensiilor

USR şi PNL vor ataca la Curtea Constituţională proiectul legii pensiilor, a anunţat, miercuri, liderul USR, Dan Barna.

"Am discutat şi cu cei de la PNL, vom ataca împreună la Curtea Constituţională acest proiect de lege a pensiilor, care pur şi simplu vinde nişte iluzii mincinoase pensionarilor din România, care merită mai mult respect", a spus Barna, la Palatul Parlamentului.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii sistemului unitar de pensii, cu 193 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 14 abţineri.

În şedinţa de marţi, când actul normativ a fost adoptat pe articole, deputaţii au adoptat un amendament care prevede că: "Pensionarul este persoana care beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare".

Proiectul de lege mai prevede că pensionarii cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată, potrivit prevederilor legii, şi indemnizaţia socială; cei care au un stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani - pensia minimă se stabileşte în procent de 40% din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

"Pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrării în vigoare a prezentei legi şi care au realizat stagiu de cotizare mai mic decât stagiul minim de cotizare de 15 ani, stabilit de prezenta lege, pot opta între dreptul la pensie în cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor art. 156 alin. (1) şi dreptul la indemnizaţia socială, stabilită potrivit legii. Prevederile nu se aplică: a) pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiul minim de cotizare sau, după caz, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie, cuprins între 10 ani şi 15 ani, prevăzut de legislaţia anterioară intrării în vigoare a prezentei legi; b) pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie prevăzut de legislaţia anterioară intrării în vigoare a prezentei legi, mai mic de 10 ani, în condiţii de handicap, precum şi ca nevăzător; c) pensionarilor care au realizat un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani şi care beneficiază de pensie dintr-un sistem propriu de asigurări sociale, neintegrat în sistemul public de pensii.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Dan Barna