x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Baron bogat, baron sărac. Ce averi au căpitanii de judeţ din România

Baron bogat, baron sărac. Ce averi au căpitanii de judeţ din România

de Marius Gîrlașiu    |    20 Oct 2017   •   08:29
Baron bogat, baron sărac. Ce averi au căpitanii de judeţ din România
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Puterea baronilor judeţeni depinde în mare măsură de dimensiunea averii acumulate la umbra influenţei politice. În România zilelor noastre există “căpitani de judeţ” cu averi impresionante, dar şi baroni mai discreţi care au preferat să-şi ţină averea la secret, fără să le apară în acte. Cine sunt cei mai înstăriţi lideri judeţeni, dar şi cei mai modeşti dintre aceştia aflaţi astăzi în Jurnalul Naţional.

Liberalul Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, pare cel mai înstărit baron judeţean la ora actuală. Tişe are o casă în Cluj-Napoca, şi două autoturisme de lux dintre care un Mercedes Benz GLE fabricat în 2017, iar anul acesta a vândut un VW Passat şi un Porsche Cayenne pentru care a încasat aproape 35.000 de lei, potrivit celei mai recente declaraţii de avere. Tişe mai deţine o bijuterii în valoare de 16.000 de euro plus 156.000 de lei şi 2.700 de euro în conturi sau depozite bancare. Dacă sumele din bănci nu par uriaşe, liberalul a investit aproape 3 milioane de lei în proiectul imobiliar Central Business Plaza din Cluj Napoca. Şeful CJ Cluj are datorii în valoare de peste 320.000 de euro şi 6,75 milioane de lei la o bancă comercială.

Un alt baron înstărit este social-democratul Maricel Popa. Şeful CJ Iaşi deţine 21 de terenuri în judeţ, dintre care 17 sunt intravilane, iar 44.000 de mp - teren agricol. Baronul moldovean are şase apartamente şi o casă în Iaşi, bijuterii în valoare de 11.000 de euro şi tablouri în valoare de 40.000 de euro. Liderul PSD Iaşi are în cont 24.000 de lei, însă are de achitat datorii de 21.000 de lei la bănci. Politicianul este acţionar în nouă firme.

Şi liberalul Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad, este un adevărat latifundiar. Acesta este proprietarul a cinci terenuri intravilane şi 12 agricole în localitatea Pecica. Cionca mai deţine un apartament, două case şi un spaţiu commercial, conturi bancare în valoare de 200.000 de lei şi are de recuperate 110.000 de euro, bani acordaţi cu împrumut în nume personal.

Preşedintele CJ Călăraşi, liberalul Vasile Iliuţă a încasat în 2016 peste 3,4 milioane de lei din agricultură. Politicianul nu are depozite bancare, însă deţine, împreună cu soţia, patru terenuri intravilane şi unul agricol în judeţul Călăraşi. Familia Iliuţă au mai are un apartament, o casă şi două spaţii comerciale în Călăraşi, plus o casă în localitatea Vîlcelele.

Petrache e îngropat în datorii

La polul opus se situează baronii cu averi “mai modeste” dacă este să judecăm strict după averea trecută official în acte. Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi, are datorii în valoare de 70.000 de euro la bănci. Social-democratul deţine “doar” două terenuri intravilane, o casă şi două apartamente.

Datorii uriaşe are şi liberalul Marian Petrache. Şeful CJ Ilfov are de returnat 75.000 de euro, 11.000 de dolari şi 57.500 de lei către persoane fizice. Petrache deţine un teren agricol în Ialomiţa şi altul intravilan în Teleorman, un apartament în Bucureşti, două case în Zimnicea şi un autoturism Range Rover Evogue. Vicele PNL mai are 100.000 de lei, 11.000 de dolari şi 5.700 de euro în conturi bancare.

Şeful CJ Neamţ Ionel Arsene este înglodat şi el în datorii. Liderul pesediştilor nemţeni are datorii la bănci de aproape 200.000 de euro. Politicianul are două terenuri intravilane, dintre care unul de 25.000 de mp, un apartament, o casă şi un autoturism marca Mercedes.

Există şi “căpitani de judeţ” care sunt săraci lipiţi potrivit declaraţiei de avere. Şeful CJ Olt Marius Oprescu (PSD) nu are nicio proprietate şi niciun sfanţ în bănci potrivit declaraţiei de avere.

Flutur are BMW de la cumnatu` din Germania

Liberalul Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, deţine trei terenuri intravilane şi două terenuri extravilane, dar şi o casă de locuit trecută pe numele fiului său. Flutur mai are un autoturism BMW fabricat în 2012, primit ca “donaţie de la cumnat Germania”. Şeful CJ Suceava a depus într-o bancă suma de 20.000 de lei. O altă „vedetă” din lumea baronilor, pesedistul Dumitru Buzatu, are opt terenuri în patrimoniu, dintre care cinci agricole şi unul intravilan. Şeful CJ Vaslui mai deţine un apartament, o casă de locuit şi un spaţiu comerical în judeţul pe care-l păstoreşte. Potrivit declaraţiei de avere, Buzatu mai are o barcă de pescuit cu motor, un autoturism Lada şi altul Volkswagen.Liderul PSD Vaslui are peste 61.000 de lei în conturi bancare. Preşedintele CJ Teleorman, Ionel Dănuţ Cristescu, are două apartamente (unul în Bucureşti, altul în Alexandria) şi două autoturisme marca Skoda. Social-democratul are însă şi două credite ipotecare în valoare totală de peste 300.000 de lei. Potrivit declaraţiei de avere, familia lui Cristescu a încasat suma de 42.000 de lei reprezentând “dar de botez”

Singura femeie preşedinte de Consiliu Judeţean, Daniela Câmpean (PNL), deţine două apartamente, o casă de vacanţă şi două terenuri intravilane în judeţul Sibiu. Şefa CJ Sibiu are în bănci 17.000 de euro şi 200.000 de lei.

 

×
Subiecte în articol: averi parlamentari