x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a fost primul care le-a promis moscheea turcilor

Băsescu a fost primul care le-a promis moscheea turcilor

de Marius Gîrlașiu    |    29 Mar 2016   •   19:55
Băsescu a fost primul care le-a promis moscheea turcilor

Chiar dacă a ieşit la atac pe tema construcţiei celei mai mai moschei din Europa la Bucureşti, fostul preşedinte Traian Băsescu este cel care l-a asigurat pe Recep Tayyp Erdogan că statul turc va primi un teren pentru ridicarea moscheei în Capitală. Se întâmpla acum doi ani, când Băsescu era încă preşedinte, iar Erdogan premier al Turciei.

Problema moscheei a revenit în actualitate săptămâna trecută, odată cu vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Istanbul. De altfel, şeful statului a dezvăluit în Turcia că proiectul mega-moscheei din Capitală a ajuns deja în faza solicitării autorizaţiei de construcţie. “După cum ştiţi, chestiunea este de competenţa Primăriei şi se lucrează la aceste documentaţii”, a explicat Iohannis după întâlnirea cu liderul turc. “A fost oferit un teren Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei în Bucureşti. Muftiatul se ocupă de obţinerea autorizaţiilor necesare”, a detaliat preşedintele Erdogan stadiul proiectului. În schimbul moscheei, turcii vor oferi câteva terenuri la Istanbul unde vor putea fi construite o capelă şi un loc de cazare pentru pelerinii români. Prilej pentru Traian Băsescu să atace iar pe tema moscheei de la Bucureşti. “Iohannis ne-a arătat la Ziua Unirii că are o căciulă cu care putem să îl facem şi muftiu la moschee. Ce a oferit Erdogan în schimb? O capelă. O capelă putem avea fiecare la noi acasă. Dacă vrea să construiască o moschee, României trebuie să i se dea teren pentru o catedrală, nu pentru un mic loc de rugăciune”, a fost reacţia fostului preşedinte la auzul veştii că turcii mai au nevoie de câteva acte pentru a începe construcţia.

 

Băsescu a fost primul

Reacţia liderului PMP poate fi considerată un pas în spate, în condiţiile în care anul trecut Băsescu a avut o atitudine mult mai virulentă după vizita fostului premier Victor Ponta la Istanbul. “Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Şchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior”, declara Băsescu după operaţia suferită de Ponta în Turcia. “Avem o minoritate de 60-70 de mii de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa şi să aduci zeci de mii de studenţi musulmani... Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară”, spunea Băsescu în 2015. Doar că fostul preşedinte este primul oficial român care le-a promis turcilor construcţia unei mega-moschei în Bucureşti. Se întâmpla în februarie 2014, în timpul unei vizite oficiale, pe vremea când Traian Băsescu era încă preşedintele României, iar Recep Tayyp Erdogan era prim-ministru în Turcia. “Aş vrea să încep cu o problemă care a fost în oarecare dispută. Am verificat şi vă pot spune că, într-adevăr, Primăria Capitalei a declanşat procedurile pentru alocarea unui teren pentru o moschee”, îl asigura Băsescu pe Erdogan.

 

A mizat pe “terorişti”

"Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni eşuaţi în viaţă, convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", scria Băsescu în vara lui 2015 pe pagina oficială de facebook, în plin scandal cu Victor Ponta. Tot anul trecut, fostul premier detalia condiţiile negocierilor dintre Băsescu şi otomani. “Domnul Traian Băsescu a negociat un lucru bun pentru România şi anume statul turc dă un teren pe care l-au şi identificat pentru o biserică românească sau un loc pentru pelerinii români, iar statul român dă un loc în care să se construiască o moschee. Dar nu dă Turciei, ci dă comunităţii musulmane din România. Într-un mod iresponsabil, loveşte în chestiuni pe care chiar el le-a făcut”, explica Ponta. “Există un adevăr, tot timpul în discuţiile româno-turce a intervenit moscheea şi s-a spus că o putem analiza pozitiv, cu condiţia să ne arătaţi terenul, în Istanbul, pentru echivalentul unei moschei, care să se numească Brâncoveanu, pentru că acolo a murit domnitorul cu toată familia lui”, recunoaşte, după doi ani, fostul preşedinte. “Autorizaţia de construire trebuie semnată de un primar, sper să fie unul de-al nostru (n.r. - din PMP), care să facă ce trebuie, aici discutăm de o moschee, ceea ce înseamnă pelerinaj”, spune acum liderul PMP. “Când ajung primar, doar dacă Ştefan cel Mare îmi dă dezlegare voi da autorizaţie de construcţie pentru moschee”, a fost reacţia lui Eugen Tomac, candidatul PMP la Primăria Sectorului 1.

 

Anul trecut, Guvernul Ponta a decis să ofere Muftiatului cultului musulmanilor din România un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti pentru construrirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul oferit pe o perioadă de 49 de ani se află în Sectorul 1 al Capitalei, lângă Centrul Expoziţional Romexpo şi ar valora, conform estimărilor, aproximativ patru milioane de euro. Moscheea va avea o capacitate de 2000 de persoane.

 

Fondurile pentru construcţia moscheei de la Bucureşti vor fi asigurate exclusiv de statul turc.

Imagine din februarie 2014, din timpul întâlnirii oficiale dintre preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, şi premierul Turciei, Recep Tayyp Erdogan. A fost momentul în care Băsescu l-a asigurat pe Erdogan că statul român le va oferi turcilor un teren pentru construirea mega-moscheei la Bucureşti. “Primăria Capitalei a declanşat procedurile pentru alocarea unui teren pentru moschee", i-a spus Băsescu lui Erdogan, ajuns între timp preşedintele Turciei.

În vara anului trecut, premierul Victor Ponta s-a operat în Turcia la unul dintre genunchi. Intervenţia chirurgicală a avut loc la clinica Medipol din Istanbul, care aparţine familiei preşedintelui turc Erdogan, fiind coordonată chiar de soţia acestuia. După operaţie, Guvernul de la Bucureşti a decis să ofere Muftiatului musulmanilor terenul de lângă Romexpo pentru construcţia moscheei.

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit cu salve de tun la palatul prezidenţial din Ankara. În timpul vizitei oficiale, Iohannis şi Erdogan au stabilit ultimele detalii cu privire la construcţia moscheei. “Aceste aspecte le-am discutat cu prietenul meu, cu domnul Iohannis. Va fi expresia cea mai frumoasă a solidarităţii dintre cele două ţări”, a explicat Erdogan după întâlnire. “Niciun preşedinte până la Iohannis nu a spus da, construiţi o moschee, că eu o să fac o capelă”, l-a criticat Traian Băsescu.

Anul trecut, liderul cultului musulman din România, Muftiul Murat Iusuf, dezvăluia că Traian Băsescu a aprobat şi el proiectul moscheei de la Bucureşti. “Îi reamintesc că în cadrul a două vizite oficiale efectuate în Turcia, în 2011 şi 2014, când l-am însoţit, a căzut de acord cu omologul său să acorde terenuri în Bucureşti pentru construirea acestei moschei şi a unui cimitir musulma”, spunea liderul religios în 2015.

×