x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu a mostenit "spiritul Cotrocenilor"

Basescu a mostenit "spiritul Cotrocenilor"

21 Dec 2004   •   00:00

Presedintele Traian Basescu a preluat ieri mandatul de sef de stat. Ion Iliescu a parasit palatul prezidential, spunand ca ii lasa mostenire succesorului sau "spiritul Cotrocenilor".


MONICA IORDACHE

CEREMONIE. Traian Basescu a intrat in pielea de sef al statului, trecand in revista si salutand garda de onoare
Garda de onoare se aliniaza pe aleea de la intrarea principala a Palatului Cotroceni cu o jumatate de ora inaintea inceperii ceremoniei. Protocolul face ultimele aranjamente, iar ziaristii intarziati sunt alergati de SPP prin curtea interioara. "Haideti mai repede, ca vine presedintele inaintea voastra!", se agita un SPP-ist. Noul sef al statului isi face aparitia. Traian Basescu porneste de la un capat al aleii, se inclina in fata drapelului, trece prin fata garzii de onoare, o saluta si se indreapta spre intrarea in Palat. Pe trepte il asteapta Ion Iliescu, cu paltonul pe el, gata de plecare. In jurul fostului presedinte s-au strans toti consilierii sai: Rodica Stanoiu, Corina Cretu, Octavian Stireanu, dar si unii dintre cei ai lui Basescu: Theodor Stolojan, Renatte Weber, Claudiu Saftoiu. Iliescu urmareste aproape incruntat fiecare pas al lui Basescu, inghite foarte des in sec si, abia cand acesta se apropie de el, ii zambeste intinzandu-i mana. La ferestre s-au strans functionarii Presedintiei, iar femeile de serviciu se inghesuie sa priveasca ceremonia printre gratiile unei ferestre de subsol.

COLAN. Iliescu, Basescu si toata suita de fosti si actuali consilieri intra in palat, fara ca ziaristii sa ii mai poata urma. Inauntru, ceremonia consta in predarea unui colan instituit de presedintele Emil Constantinescu si care trece de la un presedinte la altul. Cei doi stau intr-un tÃşte-Ã -tÃşte prelungit, iar afara, in curte, soldatii tropaie a frig asteptand iesirea lui Ion Iliescu. Dupa aproape o jumatate de ora, pe aceleasi scari apar cei doi. Basescu doar in costum, semn ca ramane "acasa", Iliescu in palton si cu fularul la gat. Colaboratorii lui au iesit deja pe o alta usa si il asteapta la capatul aleii. Cu o mina cam trista trece si el in revista garda de onoare, parcurgand in sens invers acelasi drum pe care trecuse Basescu.

Click pentru a mari imaginea
CELE RELE SA SE SPELE... . In ciuda tensiunilor aparute intre ei dupa gratierea lui Cozma, Traian Basescu si Ion Iliescu au afisat relatii cordiale

LA BISERICA. Saluta pe functionarii care aplauda de la ferestre si se indreapta spre masina. Se razgandeste insa si se indreapta spre Biserica Cantacuzinilor. Da sa intre, dar usa este incuiata, asa ca ramane si priveste lung o placuta de marmura pe care este scris ca biserica a fost reconstruita de "presedintele Romaniei, domnul Ion Iliescu". "Ne vedem la Senat", se mai intoarce o data spre Corina Cretu si se urca in masina, parasind Palatul Cotroceni, locul in care si-a trait 11 din ultimii 15 ani.

.

.

.

.

"CUVINTE ULTIME"
Iliescu si Basescu si-au spus "cuvinte ultime". Cel putin asa a dezvaluit fostul presedinte, intrebat ce a discutat cu Basescu in Palatul Cotroceni. Pe langa unele chestiuni "concrete", cei doi au evocat si amintiri comune, dupa cum a povestit Iliescu. "Intr-un fel" a fost si emotionat, a marturisit el, dar a spus ca, de obicei, isi infrange "emotivitatile". "Sigur, e o etapa de viata care se incheie. Fiecare final inseamna un nou inceput. Ma pregatesc pentru noul inceput. Totdeauna te desparti, nu cu usurinta, de un loc de munca, de un colectiv cu care ai lucrat. Este fireasca si umana aceasta chestiune, dar am trecut prin multe. Nu e o noutate", a mai spus Iliescu. I-a lasat mostenire lui Basescu "spiritul Cotrocenilor", adica deschiderea si comunicarea. "I-am spus ca asta e esential: sa stabileasca dialog cu toata lumea. E alta statura sefului statului fata de seful de partid sau primar sau asa mai departe", a adaugat. Cat priveste viitorul, Iliescu a tinut sa fie misterios. "O sa fiti presedintele PSD?" - intreaba ziaristii. "Vom vedea, nu ma precipit", a prelungit Iliescu suspansul.
×
Subiecte în articol: basescu politic iliescu