x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a trecut la ameninţări cu procese

Băsescu a trecut la ameninţări cu procese

de Aniela Nine    |    30 Noi 2009   •   00:00
Băsescu a trecut la ameninţări cu procese
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

În a treia zi de la apariţia filmului în care candidatul Traian Băsescu pare că loveşte peste faţă un copil, preşedintele Băsescu încearcă o lovitură juridică: îi ameninţă pe Dinu Patriciu şi cotidianul Gardianul că îi dă în judecată pentru minciună şi trucarea unor filmări. Pa­tri­ciu răspunde cu aceeaşi monedă: îl dă în judecată pe Băsescu pentru calomnie.

Scandalul în care este implicat şeful statului, acuzat că a lovit în faţă un copil în campania din 2004, ame­ninţă să treacă de azi la faza târâtului prin tribunale, Traian Băsescu anunţând sâm­bătă că îi va chema in instanţă pe Dinu Patriciu, cel care a făcut public primul informaţia, dar şi cotidianul Gardianul, care a postat pe site proba video a acu­za­ţi­ilor - filmuleţul pumnului de la Ploieşti.  

"Pentru minciună şi trucarea unor fil­mări îi dau în judecată pe Dinu Patriciu şi cotidianul Gardianul. Fac acest lucru pentru că au prezentat un film trucat. Înainte de orice, cred că presa care a introdus în circulaţie un film trucat ar trebui să răspundă în mod elementar la câteva întrebări. În primul rând, dacă înainte de a introduce filmul în circuitul public acest film a fost verificat la Institutul Naţional de Expertiză", a anunţat Traian Băsescu sâmbătă la sediul său de campa­nie, citat de Mediafax.

Băsescu a întrebat public Gardianul dacă măcar după introducerea în circuitul public "a unui film trucat" a avut "curiozitatea" să facă o ex­pertiză a acestui film şi, în caz afirmativ, să facă public rezultatul. Băsescu a apreciat că la 20 de ani de la Revoluţie ro­mâ­nii nu mai pot fi păcăliţi sau manipulaţi cu filme trucate în care este amestecată viaţa unui copil. "Un copil care este supus unei presiuni mediatice extraordinare doar în interesul candidatului Mircea Geoană, utilizându-se pentru aceasta filme trucate. Nu vreau să mă întreb cum s-ar fi simţit oricare dintre noi dacă în această situaţie ar fi fost un copil al nostru", a mai spus Băsescu.

El a opinat că în ultimele zile ale acestei campanii "a ieşit la suprafaţă toată mizeria din spatele lui Mircea Geoană". "O mizerie pe care eu în 2004 o calificam a fi sistemul ticăloşit. Şi am văzut ieşiri publice ale domnului Patriciu la Realitatea TV, domnul Patriciu, care în timpul lui Iliescu şi al lui Năstase a fost beneficiarul privatizării Rompetrol şi Petromidia. L-am văzut pe domnul Vântu, cel care a escrocat peste 350.000 de români, care au rămas fără case, fără bani", a adăugat Băsescu.

El a mai susţinut că nici trustul lui Dan Voiculescu nu rămâne mai prejos în "denigrare şi atacuri la persoană" şi a apreciat că folosirea trusturilor de presă în favoarea unui singur candidat este necinstită. Mai târziu, la Etno TV, Băsescu a mai spus că, deşi în calitate de şef al statului are acces la informaţiile cele mai importante din domenii importante, nu va utiliza informaţii de la instituţiile sta­tului în campanie şi nici nu se va retrage din cursa prezidenţială.


FILMUL, VERIFICAT DE GARDIANUL

Reacţia celor acuzaţi de Băsescu nu a întârziat să apară. Alecu Racoviceanu, membru în conducerea cotidianului Gardianul, spune că redacţia a verificat au­ten­ticitatea imaginilor difuzate şi a adă­u­gat că el consideră că Traian Băsescu ştia acest lucru. Racoviceanu a mai spus că echipa ziarului este pregătită "şi pentru procese, şi pentru anchete". "De mai bine de cinci ani, orice persoană care vrea să activeze în viaţa publică ştie că trebuie să aibă un avocat. Atât eu, cât şi ziarul Gardi­a­nul ne încadrăm în această minitradiţie cincinală", a spus Racoviceanu pentru Mediafax.

La rândul său, Dinu Patriciu a declarat că azi îl va da pe Traian Băsescu în judecată pentru calomnie, pentru că l-a făcut "mincinos" şi "om care trun­chia­ză casetele". "Eu pot să înţeleg stresul şi disperarea unui om aflat într-o situaţie dificilă, dar asta nu mă poate opri să nu-l dau şi eu în judecată, chiar luni (azi - n.r.), pe domnul preşedinte pentru ca­lom­nie, deoarece a vorbit despre trucarea unei casete şi trebuie să aducă probe în ceea ce priveşte această afirmaţie. (...) În ceea ce priveşte apelativele de «mincinos» şi «om care trunchiază o casetă», îmi permit să-l dau în judecată cu toată convingerea. Am vorbit cu avocaţii mei să pre­gătească toate documentele necesare", a spus Patriciu. El a mai amintit că există martori ai acelui incident.


TĂRICEANU: BĂSESCU A SPUS CĂ A FOST O GREŞEALĂ
Într-un comentariu postat pe blogul său, Călin Tăriceanu spune că s-a aflat în microbuz cu Băsescu la întoarcerea de la mitingul respectiv şi că au existat dis­cu­ţii pe acest subiect în cadrul cărora Traian Băsescu s-a arătat preocupat de acest gest al său, pe care l-a catalogat ca fiind o gre­şea­lă. El apreciază că filmul prezentat de televiziuni reflectă adevărul. Tăriceanu scrie că, deşi consideră că ar fi fost benefic ca discuţiile din această campanie să se focuseze pe soluţii politice şi programe guvernamentale, nu poate face abstracţie de incidentul de la Ploieşti, unde a fost martor.

"Nu pot face abstracţie de faptul că eram pe scenă, la Ploieşti, în seara cu pricina. Acum am impresia că se aşteaptă din partea mea un punct de vedere, ca martor ocular. Filmul prezentat în aceste zile la televiziunile din România reflectă adevărul, chiar dacă nu am văzut exact ce s-a întâmplat între Traian Băsescu şi acel copil în timpul mitingului electoral de la Ploieşti. Ţin minte foarte clar ce s-a în­tâm­plat după aceea. Am părăsit locul concertului într-un microbuz împreună cu Traian Băsescu şi cu câţiva lideri ai PNL şi ai PD. Atunci a început o discuţie despre faptul că Traian Băsescu ar fi lovit un copil în timpul concertului.

Pe acest fond s-a manifestat o preocupare foarte serioasă din partea lui Traian Băsescu personal faţă de acest gest al său, la care el s-a referit ca fiind o greşeală. Pe de altă parte, acel fapt era comentat şi de unii ziarişti aflaţi în apropierea scenei, în con­diţiile în care în acea zonă fuseseră mai multe camere de luat vederi. Din această cauză, personal chiar am rămas cu im­pre­sia că unele suporturi media au făcut referire la acest subiect încă din 2004. M-am dus acasă în acea seară gândindu-mă la modul în care ar fi trebuit conceput un mesaj de scuze din partea lui Traian Băsescu pentru a doua zi. Totodată, mă în­trebam în cel fel şi cât de brutal îl lovise pe acel copil. Am fost mirat în zilele ur­mă­toa­re, atunci când am văzut că presa nu a relatat despre acest fapt. Am sperat că este posibil să nu fi fost un incident chiar atât de grav pe cât mi se crease im­pre­sia. Timpul a trecut şi uitarea părea că s-a aşternut peste eveniment/incident. Cine mai credea că povestea va ieşi la su­prafaţă într-un astfel de moment... Poate decisiv", relatează Tăriceanu pe blog.


NEAGĂ CĂ L-A LOVIT, DAR NU-ŞI AMINTEŞTE INCIDENTUL
Într-un interviu dat pentru Gazeta Sporturilor care urma să apară azi, din care Cătălin Tolontan a postat un fragment ieri pe blogul său, preşedintele Băsescu spune un "nu" clar atunci când este întrebat dacă l-a lovit pe copil. Întrebat însă dacă l-a împins pe copil, Traian Băsescu spune că nu-şi aminteşte episodul şi nici măcar dacă "s-a întâmplat ce­va" la acel miting de la Ploieşti. Traian Băsescu vorbeşte şi despre faptul că a contactat experţi ai Ministerului Justiţiei pentru a efectua o expertiză a filmului de la Ploieşti şi că aceştia au cerut atât caseta originală, cât şi camera cu care a fost filmat incidentul. Caseta originală, spune preşedintele, ar trebui să apară în procesul pe care i l-a intentat lui Patriciu, fiind considerată proba pe care se bazează acuzaţiile.


"S-A ÎNTĂMPLAT CEVA?"
Un amănunt legat de înregistrarea în care Traian Băsescu pare că loveşte un copil în campania electorală din 2004 a rămas până acum nediscutat, se arată pe antena 3.ro. Deşi taberele sunt împărţite şi atât politicienii, cât şi bloggerii sau publicul larg încearcă să aducă argumente pro şi contra autenticităţii filmului, o concluzie clară nu a putut fi trasă. La finalul înregistrării se aude însă o replică pe care puţini dintre cei care s-au aplecat asupra acestor imagini au comentat-o. Imediat după ce Traian Băsescu pare că îl loveşte pe copil şi se ridică în picioare, se aude o voce din mulţime care întreabă: "S-a întâmplat ceva?".


CASETA, LUATĂ DE STAFF-UL DE CAMPANIE
Pe de altă parte, unul dintre membrii echipei tehnice care a participat la mitingul democrat-liberalilor de la Ploieşti din 2004 susţine că oamenii din staff-ul campaniei au văzut filmarea şi au luat originalul. "Am fost în echipa tehnică a mitingului de la Ploieşti. Oameni din staff-ul campaniei au vi­zu­a­lizat caseta la final şi au luat originalul când au văzut că mo­mentul bruscării copilului a fost înregistrat video. Filma­rea a fost făcută cu o ca­meră beta Sony şi am revăzut imaginile acum pe televiziuni", le-a spus martorul jur­na­liş­tilor, citat de Realitatea TV şi a cărui declaraţie completă apare în ediţia de astăzi a Gazetei Sporturilor.
Şi-a adus aminte după 10 luni de minerii din Vale
În plin scandal creat de filmuleţul în care lo­veşte un copil în faţă, Traian Băsescu şi-a adus aminte după 10 luni că a semnat decretele prin care îi decora pe minerii decedaţi şi salvatorii minieri care au participat la operaţiunile de salvare din subteran, în urma dublului accident petrecut la EM Petrila la 15 noiembrie 2008.
Bă­sescu a ţinut cu acest prilej să-şi creeze ima­ginea unui preşedinte plin de sensibilitate şi compasiune.

Decretele prezidenţiale au fost emise în luna decembrie 2008 şi publicate în luna ianuarie 2009 în Monitorul Oficial, dar preşedintele României a uitat de acesta până ieri, când a fost la Petroşani să îi decoreze post-mortem pe şapte mineri decedaţi şi pe alţi 26 de salvatori minieri, ortaci şi ingineri care au fost răniţi sau au parti­cipat la operaţiunile de salvare. În urma dublului accident de la EM Petrila din data de 15 noiembrie 2008, 13 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 15 au fost rănite. Decoraţiile au fost conferite pentru profesionalismul, curajul şi spiritul de sacrificiu dovedit.

În timpul discursului său, Traian Băsescu a spus că i-a fost greu să aleagă locul în care să îi decoreze pe ortaci, uitând că avea la dispoziţie luni bune să vină în Valea Jiului şi să confere distincţiile. A făcut-o în schimb ieri, la Petroşani: "Nu vreau să fie un discurs politic, pentru că adesea politicienii ies din normalitate. 15 noiembrie seara m-a marcat şi am văzut o altă faţă a oamenilor. Îmi amintesc împietrirea familiilor, curajul şi sacrificiul salvatorilor cu care m-am întâlnit atât la Spitalul din Petroşani, cât şi la Bucureşti. Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit a fost solidaritatea dintre mineri şi familiile victimelor şi solidaritatea dintre salvatori şi ceilalţi mineri, dispuşi să îşi dea viaţa pentru aproapele lor". Pe de altă parte, pedeliştii şi-au mobilizat simpatizanţii din tot judeţul, pe care i-au cărat la Petroşani să îl întâmpine pe Băsescu. Printre cei care au participat la ceremonia de decernare a decoraţiilor s-a numărat şi Monica Iacob-Ridzi. Este pentru prima oară când ea apare în această campanie electorală în preajma preşedintelui, însă nu a urcat pe scenă ală­turi de ceilalţi reprezentanţi ai PD-L. Ceremonia a fost urmată de un miting electoral, unde Traian Băsescu a lansat, din nou, acuzaţii îm­po­triva lui Dan Voiculescu, Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vântu: "Au crezut că-i mai pot păcăli pe români cu minciunile lor, dar la 6 decembrie nu-i mai pot duce cu minciuna, pentru că pe ro­mâni nu-i mai poate întoarce nimeni la vremurile în care făceau privatizări", a spus Băsescu.  

BĂSESCU - KO ÎN VALEA JIULUI

Şeful statului a ajuns în Valea Jiului la o săp­tă­mână după ce a fost învins la scor în primul tur al ale­ge­rilor prezidenţiale. Cea mai mare surpriză a fost înfrângerea lui Traian Băsescu în municipiul Pe­troşani, condus de Tiberiu Iacob-Ridzi, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PD-L Hunedoara şi soţul Monicăi Iacob-Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului, cercetată în prezent pentru delapidare. În municipiul Petroşani, actualul şef al statului a ob­ţinut 3.630 de voturi, clasându-se pe locul al treilea, după Mircea Geoană (PSD), cu 8.588 de voturi, şi Crin Antonescu (PNL), cu 4.310 voturi. De asemenea, în oraşele Vulcan, Petrila şi Aninoasa, conduse tot de primari PD-L, Băsescu a fost învins atât de Mircea Geoană, cât şi de Crin Antonescu. Din acest motiv, Gheorghe Pogea a fost numit şef al campaniei prezidenţiale în judeţul Hunedoara. (Monalise Hihn)

×
Subiecte în articol: politic