x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, atac la familia regală. Şeful statului a spus că România nu are rege, ci are un ex-rege

Băsescu, atac la familia regală. Şeful statului a spus că România nu are rege, ci are un ex-rege

de Carmen Dragomir    |    22 Sep 2011   •   21:00
Băsescu, atac la familia regală. Şeful statului a spus că România nu are rege, ci are un ex-rege

Presedintele Traian Basescu a atacat din nou aseara familia regala, de data aceasta concentrandu-si tirul asupra prin­tului Duda. Invitat la B1 Tv, seful sta­tului a spus ca nu are nici un motiv sa participe la sedinta solemna a Parlamentului din 25 octombrie, cand regele Mihai a fost invitat sa se adreseze plenului reunit al celor doua Camere cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani. "Romania nu are un rege,ci are un ex-rege. Nu pot intra intr-un joc mic in care sa ma prefac ca Ro­ma­nia are un rege pentru a nu fi atacat de presa", a declarat presedintele. Traian Basescu a adaugat ca "bietul ex-rege" a fost atras intr-o joaca po­litica in care a fost prins si i-a placut. Presedintele a declarat ca aceasta este o strategie pusa la cale de anumite partide pentru atragerea electo­ra­tului monarhist de catre acestea. "E problema dansului relatia cu domnul Voiculescu, cu PSD-ul, cu PNL-ul", a mai spus Basescu.

Seful statului s-a referit in termeni duri si la adresa printului Radu Duda, afirmand ca acesta nu are habar despre prevederile Constitutiei legate de posibilitatea schimbarii formei de guvernamant: "Nu ma pot face ca nu vad ca domnul Duda joaca un rol de print-consort sau ce Dumnezeu face. Sau cum credeti ca un sef al statului Romaniei, care este obligat prin atitudine si fapta sa apere Constitutia, poate tolera afirmatiile domnului Duda de la un post de teleziune.... «Po­vestea cu Constitutia este o bazaconie». Pentru oamenii acestia, sau pentru omul acesta, Constitutia este o bazaconie", a spus Basescu. Presedintele a tinut sa mentioneze ca principele Duda este "un actor, care si-a asumat un rol" si care nu are "simtul ridicolului". De asemenea, Basescu a tinut sa aminteasca faptul ca principele Duda anuntase ca doreste sa candideze la Presedintie, dupa care s-a retras.

Presedintele a precizat ca are un mare respect pentru ce a facut mo­nar­hia in general, dar cel mai tare il de­ran­jeaza atitudinea anumitor persoane care se poarta ca si cum mo­nar­hia ar reprezenta solutia pentru Romania. "80% dintre romani sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca il schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?", a mai spus Basescu.

Seful statului a vorbit in aceeasi emisiune si despre aderarea Ro­maniei la Schengen. El a declarat ca isi asuma, ca sef de stat, esecul nea­derarii, la fel cum isi asuma nerezolvarea problemelor din Justitie, desi nu ii poate atinge pe cei din domeniu "nici cu o floare". " Nu sunt pregatit sa gasesc alti vinovati", a mai spus Basescu.

Intrebat despre remanierea guvernului, presedintele a declarat ca este convins ca aceasta se va face la momentul oportun, mentionand ca "sunt elemente de care trebuie tinut cont". Basescu nu a dorit sa precizeze domeniile in care ar trebui remaniati ministri, pentru a nu-i demoraliza.

Traian Basescu a mai declarat si ca 2012 va fi un an greu pentru Romania pentru ca exista pericolul sa reintram in recesiune.

×