x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu bate obrazul ministrilor

Basescu bate obrazul ministrilor

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    01 Mar 2007   •   00:00
Basescu bate obrazul ministrilor

Presedintele Traian Basescu a participat ieri la sedinta de guvern pentru a le reprosa membrilor Cabinetului ca nu pun in practica angajamentele pe care el si le ia in vizitele externe, in baza unor documentare puse la dispozitie chiar de Guvern.

Prezenta sa la sedinta de guvern fusese stabilita inca de saptamana trecuta, din vizita in Egipt, unde oficialii gazda i-ar fi semnalat ca "de vreo doi ani ne tot intalnim in comisii mixte si nu se intampla nimic", spune seful statului, si comunicata premierului, dupa cum a tinut sa sublinieze chiar la inceputul sedintei. Intr-o declaratie de presa facuta aseara, presedintele a dat exemplul Chinei, care s-a oferit sa echilibreze balanta comerciala dintre cele doua tari, aflata acum in defavoarea Romaniei cu 2,5 miliarde de euro. Partea chineza a trimis delegatii la Bucuresti pentru a primi oferta de marfuri pe care sa le importe, in regim de prioritate, iar Guvernul nu a reusit sa incheie contracte decat pentru 53 de milioane de euro. Alte exemple s-au referit la Azerbaidjan, dispus sa revitalizeze proiectul PEOP de transport de titei pe ruta Constanta - Pancevo - Italia, Basescu cerand Guvernului sa accelereze incheierea intelegerii, la Qatar, care voia sa deschida un terminal pentru gaz lichefiat la Constanta, si la Egipt, care a "reclamat" ca are 50.000 de tractoare importate din Romania si este nevoit sa cumpere tractoare casate pentru a asigura piesele de schimb, intrucat oferta primita de la Craiova ar fi de 15.000 de euro pe un tractor nou, cand Brasovul ar putea produce cu 7.000 sau 11.000 un tractor, daca ar fi restructurat. Seful statului s-a aratat nemultumit si ca in aprilie 2006 "am fost toti" la lansarea euroregiunii Marea Neagra, care nu a fost urmata insa de nici o actiune.

MOLDOVA. In aceeasi ordine de idei, seful statului a reprosat Guvernului ca nu a urgentat deschiderea celor doua consulate noi in Republica Moldova, pentru care a obtinut acordul lui Voronin, precum si al centrului comun de vize pentru toate tarile UE. De asemenea, el a solicitat modificarea Legii cetateniei pentru ca cetatenii moldoveni sa obtina mai usor cetatenia romana, amintind ca in ianuarie, cand a fost la Chisinau, erau 800.000 de cereri depuse si nici un dosar deschis.

CONTROALE. Dincolo de toate acestea, subiectul fierbinte a fost cel al contractelor guvernamentale, Basescu acuzand Cabinetul ca perpetueaza cu buna stiinta obiceiurile Guvernului Nastase. El a cerut controale in domeniul achizitiilor publice din sanatate, agricultura si lucrari publice in general, trimitandu-i ca sageata lui Tariceanu ca cine obtine niste informatii nu trebuie doar sa se uite cine le-a mai primit si cine nu, ci e obligat sa trimita niste controale. Vizat, ministrul controlului, Cristian David, i-a replicat sefului statului ca in prezent se deruleaza controale la complexurile energetice de la Rovinari si Turceni. "Rugamintea mea a fost sa extinda verificarile si la Hidroelectrica, daca nu deranjeaza prea mult", a declarat Basescu in fata presei. Prilej de a o intoarce ca la Ploiesti in privinta rezolutiei puse pe memoriul ALRO. Dupa ce la TVR a declarat ca a intervenit pentru ca ALRO sa cumpere energie direct de la Hidroelectrica, fara a se mai duce cu "valizele de bani", seful statului sustine acum ca, de fapt, societatea avea din 2005 contract de achizitie directa cu furnizorul amintit.

Un alt cartof fierbinte i-a fost aruncat de ministrul liberal al Controlului cand acesta l-a informat ca exista nereguli in atribuirea contractului pentru Autostrada Bucutesti - Pitesti catre firma patronilor de la Golden Blitz. "Am solicitat sa fie anulat, daca exista nereguli", a aruncat si Basescu, care in sedinta de guvern ar fi lasat insa impresia ca il suspecteaza pe David ca a declansat doar controale cu substrat politic. Surse guvernamentale spun ca David s-ar fi plans ca a vrut sa faca verificari si in cazul renovarii restaurantului Ministerului Transporturilor si a complexului Astoria, lucrari efectuate de omul de afaceri Dumitru Bucsaru, pentru care Basescu a intervenit sa-si primeasca banii de la CFR, dar ca a fost impiedicat de fostul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre.

AGENTIA MACOVEI. Traian Basescu a reluat si nemultumirile legate de "nerespectarea angajamentelor" in privinta Agentiei Nationale de Integritate sau de slaba capacitate de absorbtie a fondurilor pentru agricultura. El a acuzat insa Guvernul si ca nu depolitizeaza posturile publice de radio si tv, asa cum s-a promis in campanie.
×
Subiecte în articol: basescu politic