x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu cere Avocatului Poporului să urgenteze atacarea ordonanţei privind Educaţia la Curtea Constituţională

Băsescu cere Avocatului Poporului să urgenteze atacarea ordonanţei privind Educaţia la Curtea Constituţională

de Agerpres    |    09 Iul 2014   •   19:25
Băsescu cere Avocatului Poporului să urgenteze atacarea ordonanţei privind Educaţia la Curtea Constituţională

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat miercuri Avocatului Poporului să urgenteze demersurile pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, înainte ca actul normativ să-şi producă efectele.

"Vreau să cred că Avocatul Poporului va face acest pas, chiar dacă este evident că nu o face cu bucurie. Dar plec de la premisa că în afară de intervenţia mea au fost şi intervenţii ale societăţii civile şi ale altor politicieni, ceea ce poate îl va îndemna să facă această întâmpinare la Curtea Constituţională. De ce cred că trebuie făcută cât mai rapid? Anul şcolar începe în luna septembrie, îndată începe vacanţa judecătorească şi Curtea Constituţională îşi suprapune vacanţa proprie pe vacanţa judecătorească. De aceea cred că în cel mai scurt timp această întâmpinare trebuie făcută, pentru a preveni începerea unor procese, spre exemplu doctoratul la fără frecvenţă. Eu ştiu că domnul Victor Viorel nu are respect pentru doctorat, având în vedere modul în care l-a obţinut. Dar nu trebuie ca astfel de practici să fie folosite la scară naţională", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a arătat că ordonanţa de urgenţă conţine şi unele prevederi declarate deja neconstituţionale.

"Prin modificările din ordonanţa de urgenţă sunt modificări aduse Legii educaţiei care au fost deja declarate neconstituţionale la anterioarele verificări de constituţionalitate, pe care Curtea Constituţională le-a făcut la Legea educaţiei atunci când s-a făcut asumarea răspunderii de către Guvernul Boc", a spus Traian Băsescu.

Avocatul Poporului a anunţat miercuri că analizează dacă sunt îndeplinite condiţiile constituţionale şi legale pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative.

Avocatul Poporului a fost sesizat în zilele de 4, 7, 8 şi 9 iulie de preşedintele Traian Băsescu, deputata Raluca Turcan, Adrian Gavrilescu şi Matei Gulea, precum şi Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academică din România şi Alianţa pentru o Românie Curată cu solicitarea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG menţionate.

×