x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu cere UE anchetă la Chişinău

Băsescu cere UE anchetă la Chişinău

de Dana Piciu    |    15 Apr 2009   •   00:00
Băsescu cere UE anchetă la Chişinău
Sursa foto: Dragos Savu/Editura Intact

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri în plenul reunit al Camerelor Parlamentului că statul român "este obligat" să ceară anchetă europeană în legătură cu represaliile, încălcarea libertăţilor, expulzarea unor jurnalişti şi acuzaţiile la adresa statului român aduse de autorităţile din Republica Moldova.

În discursul susţinut ieri pe probleme de politică externă în faţa deputaţilor şi senatorilor, Băsescu a arărat că deşi România a încercat permanent să dezvolte relaţiile şi dialogul cu Republica Moldova, autorităţile de la Chişinău au acuzat ţara noastră, în repetate rânduri, de "imperialism" şi de "expansionism", inclusiv în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

"În plus, la probleme pentru care există soluţii tehnice, cum ar fi solicitarea de a deschide două consulate la Bălţi şi Cahul sau micul trafic de frontieră, am primit răspunsuri propagandistice care, de fapt, lovesc chiar în interesele cetăţenilor din Republica Moldova", a adăugat Băsescu.

"Am fost primul stat care a recunoscut Republica Moldova, imediat după momentul proclamării independenţei acesteia la 27 august 1991. România a fost şi primul stat care a stabilit relaţii diplomatice cu Chişinăul. România a făcut acest gest deşi teritoriul de la est de Prut a fost desprins din trupul ţării de pactul fascisto-comunist, Ribbentrop-Molotov, declarat şi de către Parlamentul României drept un act ilegal şi arbitrar", a mai spus şeful statului.

"În ultimii patru anii, în pofida sincopelor, ne-am străduit să relansăm relaţiile bilaterale. Am propus şi s-a realizat un maximum de angajare în planul dialogului politic. De fiecare dată, la sfârşitul unui asemenea parcurs optimist, liderii de la Chişinău au lansat, printr-o diplomaţie publică greşit înţeleasă, cele mai diverse acuzaţii, nefondate, la adresa părţii române, menite să blocheze aproape tot ce se realizase anterior.

În pofida unei abordări în care am dovedit deschidere şi dorinţă de dialog, suntem din nou confruntaţi cu atitudini ostile din partea autorităţilor din Republica Moldova, cu acuzaţii fără precedent. Acuzaţii, dar nu şi probe!", a adăugat el.

GUVERNARE NEDEMOCRATICĂ
"Manifestările românofobe încurajate de actuala putere din Republica Moldova, precum şi limitarea prin orice formă a dreptului de exprimare liberă cu privire la apartenenţa etnică reprezintă manifestări inacceptabile de intoleranţă, caracteristice unor guvernări profund nedemocratice, străine de spiritul european.

În condiţiile în care măsurile represive vor continua, România va analiza, în conformitate cu normele internaţionale, formele de asistenţă umanitară şi de protecţie pentru cei a căror viaţă şi integritate fizică sunt ameninţate", a arătat Băsescu. El a anunţat că a solicitat Guvernului să adopte, în regim de urgenţă, modificarea Legii cetăţeniei astfel încât procesul de redobândire a cetăţeniei de către cei care şi-au pierdut-o abuziv şi de către familiile acestora până la gradul trei să devină mai uşor şi mai rapid.

Băsescu a mai spus că România va continua să ofere acces nediscriminatoriu şi gratuit tuturor tinerilor din Republica Moldova care doresc să studieze în limba română în învăţământul preuniversitar şi în învăţământul superior pentru că datoria morală a românilor este "să nu-şi abandoneze fraţii la greu".

Preşedintele României a mai arătat că autorităţile de la Chişinău încearcă să pună pe seama statului român responsabilitatea pentru paşii înapoi făcuţi în procesul de democratizare, chiar responsabilitatea pentru dificultăţile economice şi sociale prin care trece Republica Moldova. "Aceste acuzaţii mă obligă să afirm că nu România este responsabilă pentru eşecul democratizării Republicii Moldova, ci cei care o conduc în mod periculos înapoi spre trecutul comunist sovietic".

VIZE
Băsescu a criticat de asemenea introducerea de către Moldova a vizelor pentru cetăţenii români, adăugând că afirmaţiile autorităţilor moldovene conform cărora cetăţenii moldoveni plătesc pentru vizele româneşti sunt neadevărate. "În realitate, cetăţenii Republicii Moldova nu au plătit niciodată taxa de viză, deşi partea română acordă anual circa 120 de mii de vize, mai multe decât toate celelalte state membre ale Uniunii Europene la un loc", a spus Băsescu adăugând că introducerea regimului de vize de către autorităţile de la Chişinău pentru cetăţenii români, care sunt în acelaşi timp şi cetăţeni europeni, "s-a făcut cu încălcarea acordurilor în vigoare dintre Republica Moldova si UE în materie de circulaţie a persoanelor".

VIOLENŢE PERMISE
Referindu-se la violenţele de la Chişinău, Băsescu a spus că ele au servit exclusiv celor care deţin acum puterea şi care au permis accesul manifestanţilor în sediile principalelor instituţii ale statului. "Violenţa nu este o soluţie. Numai prin ajungerea la un acord asupra redemarării procesului de democratizare se poate ieşi din impasul actual", a arătat Băsescu.

El a mai spus că neinformarea părţii române cu privire la cetăţenii români care sunt, eventual, reţinuţi sau arestaţi, precum şi interzicerea stabilirii de către aceştia a legăturii cu Ambasada României pentru asigurarea asistenţei consulare constituie încălcări grave ale normelor internaţionale.

BOC L-A AŞTEPTAT DOUĂ ORE
Discursul lui Traian Băsescu în Parlament a fost urmărit cu mare atenţie de aleşii prezenţi în număr mare la şedinţă. De câte ori cineva vorbea mai tare se găsea altcineva care să ceară linişte printr-un "şşşşttttttt" prelungit. După discurs Băsescu a fost aplaudat frenetic de reprezentanţii PD-L, în timp ce parlamentarii PSD şi PNL se făceau că plouă.

La şedinţă au participat toţi miniştrii cabinetului Boc cu premierul în frunte. S-a remarcat, ca de obicei, Elena Udrea care, deşi purta un costum elegant, şi-a pus o traistă bucovineană, viu colorată, după gât. Emil Boc nu a mai plecat din Parlament după întâlnirea pe care a avut cu conducerile celor două Camere pe tema împrumutului de la FMI, aşteptând cuminte, în biroul Robertei Anastase, timp de două ore, venirea preşedintelui.

 

Speech-ul preşedintelui, critici şi aprecieri
Propunerea ca soluţie a unei anchete europene în Republica Moldova a fost criticată de fostul premier Adrian Năstase, care a atras atenţia că nu există un mecanism european care să poată face aşa ceva.

"Cred că este important nu atât să ne gândim la formule în care pare cumva că vom trimite DNA să îl aresteze pe Voronin, ci să ne gândim la soluţiile pe care putem să le găsim pentru a reconstrui, a repara. De exemplu să folosim nu formule care nu există în mometul de faţă - de exemplu o anchetă europeană - nu ştiu la ce s-a gândit domnul Traian Băsescu, dar nu există un mecanism european care să facă o astfel de anchetă în momentul de faţă.

Există în schimb Curtea de la Strasbourg, pe care România o poate utiliza pentru a evoca sau ataca unele încălcări asupra drepturilor omului", a spus Năstase. El a adăugat ironic că Parlamentul a fost onorat să fie desemnat drept decor pentru discursul preşedintelui.

Liderul PSD Mircea Geoană a susţinut că subiectul Republica Moldova "nu trebuia târât" în politica internă românească şi că ar fi fost mai corect şi mai util dacă preşedintele Traian Băsescu "ar fi avut înţelepciunea" să se consulte în prealabil cu partidele politice. Senatorul liberal Teodor Meleşcanu a declarat că mesajul preşedintelui vine "în total contratimp" cu măsurile Guvernului, care a desfiinţat recent Oficiul pentru Relaţiile cu Moldova şi a criticat faptul că şeful statului nu a menţionat ce va face România în actuala situaţie.

În schimb udemeristul Marton Arpad a declarat că discursul preşedintelui a fost unul corect în raport cu situaţia creată în Republica Moldova iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a apreciat că a fost un discurs tranşant, consistent şi direct, care a venit la momentul potrivit. De altfel Anastase a anunţat că va trimite şefilor camerelor legislative din statele membre ale UE o scrisoare prin care atrage atenţia asupra evenimentelor din R. Moldova.

  Aniela Nine

Citiţi discursul integral - format pdf


×