x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu cheamă românii la referendum: "Ştiu că mulţi sunt supăraţi pe mine. Dar e important, ca prin participare, să arate că sunt europeni"

Băsescu cheamă românii la referendum: "Ştiu că mulţi sunt supăraţi pe mine. Dar e important, ca prin participare, să arate că sunt europeni"

13 Iul 2012   •   17:54
Băsescu cheamă românii la referendum: "Ştiu că mulţi sunt supăraţi pe mine. Dar e important, ca prin participare, să arate că sunt europeni"

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a facut o declaratie publica, in aceasta seara, in raspuns fata de discursul de la Cotroceni al presedintelui interimar, Crin Antonescu.

Basescu a chemat romanii la vot, afirmand ca nu vrea sa "castige la masa verde", a vorbit din nou de izolarea Romaniei in UE, a carei cauza ar fi Crin Antonescu si Victor Ponta si i-a trimis un mesaj presedintelui interimar un mesaj misterios, legat de "telefonul negru" de pe biroul presedintelui.

Iata mai jos principalele declaratii ale lui Traian Basescu:

* As incepe prin a preciza ceea ce vreau sa fie foarte bine inteles si de presa si de romani. In acest referendum, care vizeaza destituirea mea nu ma bat pentru un scaun. Am stat pe el 7 ani si nu e unul comod. O sa ma bat pentru Romania, pentru cei 22 de milioane de romani si pentru interesul pe termen mediu si lung al Romaniei.

* Obiectivul meu este sa apar Romania si prin ceea ce se va intampla pe 29 partenerii nostri sa vada ca romanii inteleg mai bine valorile democratice decat unele grupuri din partide. Imi doresc mult ca indiferen ce optiune au romanii pe data de 29 sa vina la vot pentru a valida referendumul. Nu vreau sa raman presedinte la masa verde. Fac un apel la romani sa participe la vot pe 29, indiferent care le este optiunea. Este important acum ca cetatenii acestei tari sa demonstreze Europei ca suntem europeni. Ca nu cadem intr-o capcana a riscului de restauratie. Romania nu este cea din 2004, este cea din 2012 si participarea cetatenilor la referendum este esentiala.

* Stiu ca multi sunt suparati pe mine, pe masurile luate in timpul crizei. Dar este important ca prin participare sa arate ca sunt europeni. Votul lor trebuie sa fie impotriva restauratiei. Pe 29 nu discutam doar despre mentinerea in functie a presedintelui ales sau suspendat. Pe 29 iulie, romanii pot da un semnal ca resping restauratia si mersul inapoi al Romaniei.

* In data de 2, 4, 5 si 6 iulie, majoritatea parlamentara formata in jurul USL a impins Romania cu multi ani inapoi din punct de vedere al crdibilitatii ei. Sunt hotarat sa fac tot ce tine de mine sa castig referendumul pentru ca stiu ca aceasta este solutia acum. Actuala conducere a tarii nu mai poate fi un partener pentru aliatii nostri. Abordarile lor sunt anti-democratice, lipsite de viziune. Este esential ca romanii sa arate ca poporul respinge restauratia si mersul inapoi. Nu spun mersul spre est, sa fie foarte clar.

* Desi mai sunt doar doua saptamani pana la alegere, nu s-au stabilit regulile de participare la referendum, nu s-au stabilit sectiile de votare. Nu cred ca e cinstit sa reduci cu peste 50% numarul de sectii de votare din strainatate. In 2009 au fost 300 de sectii, anul acesta sunt 149. In Spania, unde avem un milion de cetateni avem 9 sectii de votare, in Afganistan, unde avem 1.800 de militari, avem 8 sectii de votare.

* Fac un apel, asa cum l-am facut si in scrisoarea adresata conducerii tarii, azi, ca numarul de sectii de votare din strainatate sa fie cel putin egal cu cel din 2009, cand am fost ales la presedinte. Altfel, se creaza conditii de invalidare a referendumului prin neparticipare.

* Necinstit mi se pare faptul ca au suspendat presedintele si vor sa ascunda abuzurile facute in saptamana neagra prin decapitarea conducerii statului, vor sa ascunda si sa legitimeze prin votul poporului roman o actiune ilegitima, o actiune prin care au lovit grav in institutiile statului de drept prin abuz.

* Eu sunt convins nu numai ca romanii vor veni sa respinga restauratia, oricat de suparati ar fi pe mine. In mod categoric nu vor veni sa legitimeze decapitarea abuziva a conducerii statului. Sunt convins ca le vor da si o lectie de cinste. Au procedat ca bolsevicii, ei faceau nelegalitatile si chemau poporul sa le valideze. Nu se cade sa-ti atragi poporul intr-o asemenea capcana.

* In ceea ce priveste evolutiilor din ultimele zile. As vrea sa spun un lucru care ma doare. 8 ani cat am fost presedinte, impreuna cu Guvernul, cu Ministerul de Externe am construit cu migala credibilitatea Romaniei in EU. A fost obiectivul meu si unul greu de realizat. Cu loialitate fata de obiectivul de a integra Romania in lumea civilizata, am reusit sa construim credibilitatea acestei tari chiar daca acasa aveam destul de probleme din punct de vedere al capacitatii administrative de a realiza integrarea.

* Fie ca vorbim de presedintele interimar, fie ca vorbim de premier, ei sunt complet decredibilizati. Raul pe care l-au facut acesti oameni romanilor prin iresponsabilitate, prin dorinta de a servi clientela puscariabila a afectat credibilitatea Romaniei pentru multi ani de acum inainte.

* Astazi am ajuns o tara care primeste instructiuni. Atunci cand se ajunge la acest stadiu este un moment in care tara respectiva poate fi considerata izolata. Iar pentru conducatorii tarii, usile sunt inchise. Am inteles ca domnul presedinte interimar a facut un apel la mine legat de denigrarea tarii in strainatate. Este evident ca a ramas la nivelul unui barfitor. Daca vrea sa stie de ce sunt atat de puternice reactiile lumii occidentale la adersa actualei conduceri, ii fac o recomandare. In stanga biroului sunt trei telefoane. E unul negru cu 12 butoane. Daca apasa al treilea buton, este un om care stie exact sa-i spuna cine a facut rau Romaniei. Primele doua nume pe care acel om care nu minte niciodata o sa fie Victor Ponta si Crin Antonescu.

* Eu fac o oferta publica lui Crin Antonescu, presedintelui Senatului, domnul Filip, presedintelui Camerei Deputatilor, domnul Zgonea si premierului Romaniei, domnului Ponta. Maine dimineata plec din Bucuresti. Daca pana maine dimineata cei patru se aduna, sunt dispus sa merg sa le spun care sunt solutiile ca sa salveze ce mai e de salvat. Nu am dreptul ca om politic repsonsabil sa nu le spun ca solutiile sunt 1, 2, 3, 4, 5, 6. Trebuie sa fie toti patru, pentru ca toti patru au misiuni. Sunt solutii sa stopam procesul de izolare a Romaniei in UE. Solutiile nu sunt usoare, dar pot fi facute foarte rapid, in interesul Romaniei.

×
Subiecte în articol: declaratii basescu