x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Consider inuntilă semnarea unui tratat de forntieră între România şi Republica Moldova

Băsescu: Consider inuntilă semnarea unui tratat de forntieră între România şi Republica Moldova

15 Mai 2009   •   00:00
Băsescu: Consider inuntilă semnarea unui tratat de forntieră între România şi Republica Moldova

Preşedintele Traian Băsescu consideră "inutilă" semnarea unui tratat de frontieră între România şi Republica Moldova, care este, potrivit şefului statului, o condiţionare ce a fost pusă de puterea de la Chişinău pentru semnarea unui acord între cele două ţări privind micul trafic de frontieră.

Traian Băsescu a declarat, vineri, în deschiderea Forumului Autorităţilor Locale din Republica Moldova şi România, că sunt " de neînţeles" reticenţele şi condiţiile puse de Guvernul de la Chişinău pentru realizarea acordului privind micul trafic la frontiera dintre cele două ţări, potrivit Mediafax.

"Din păcate, Republica Moldova condiţionează semnarea acestui acord de semnarea tratatului de frontieră. Cine îşi imaginează că un şef de stat român va semna un tratat în care să consfinţească pactul Ribbentrop-Molotov? Doar o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea şefului statului român. După 1990, România a semnat un acord de recunoaştere a frontierei fostei Uniuni Sovietice. Republica Moldova este moştenitoarea acestei frontiere, deci consider inuntilă semnarea uni tratat de forntieră care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi Molotov", a afirmat Băsescu.

În acelaşi context, Traian Băsescu a spus că, prin măsurile luate, cu referire la introducerea regimului vizelor de către puterea de la Chişinău pentru cetăţenii români, Republica Moldova încalcă acordul existent între Moldova şi Uniuna Europeană.

"România a pledat la toate instanţele UE pentru ca un nou acord cu Republica Moldova să fie negociat, inclusiv facilitarea vizelor. Prin încălcarea dreturilor omului şi din cauza poziţiei faţă de România, acest acord nu are o perspectivă imediată. Această abordare (n.r. - privind introducerea vizelor) contravine inclusiv obligaţiilor asumate de Republica Moldova în cadrul dialogului privind facilitarea călătoriei în spaţiul UE pentru cetăţenii Republicii Moldova", a spus Băsescu.

Referindu-se la Forumul organizat, vineri, la Piatra Neamţ, Băsescu a spus că acesta este un mod prin care românii de pe cele două maluri ale Prutului se pot cunoaşte mai bine şi pot stabili ce au de făcut în viitor.

"Trebuie să fie clar că, indiferent care este relaţia la nivel guvernamental, România nu va înceta să promoveze ideea că Moldova trebuie să facă parte din Uniunea Europeană", a afirmat şeful statului.

Băsescu a apreciat că o colaborare bună între administraţiile locale din România şi Republica Moldova e de natură să consolideze relaţiile istorice dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului. Blocajele ce pot apărea pot fi depăşite, în opinia şefului statului, prin dialog direct, prin contacte între cetăţeni şi comunităţi.

Băsescu a reamintit relaţiile tensionate la nivel central dintre Bucureşti şi Chişinău şi şi-a exprimat şperanţa ca viitorul guvern al Republicii Moldova să arate "mai mult pragmatism şi dorinţă de a facilita relaţiile de cooperare, în beneficiul cetăţenilor".

La finalul discursului său, rostit în faţa a peste 200 de participanţi, dintre care aproximativ 80 de primari din Republica Moldova, Băsescu a îndemnat autorităţile române să acceseze programe pentru că există termen limită de utilizare a banilor de la Uniunea Europeană, respectiv anul 2013.

"Sper ca acest forum să se transforme în tradiţie şi îmi doresc să ne reîntâlnim la anul", a conchis Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, vineri, la Piatra Neamţ, şi a deschis lucrările Forumului Autorităţilor Locale din Republica Moldova şi România, organizat de MAE în municipiu, prin Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de pretutindeni.

Băsescu a ajuns cu elicopterul pe stadionul Ceahlăul, din Piatra Neamţ, vineri, în jurul orei 10.10, fiind întâmpinat de primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, pe care şeful statului l-a salutat scurt: "Ce faci, dom' primar?". Ei s-au urcat apoi în maşini şi au plecat spre sediul Consiliului Judeţean din centrul municipiului, unde se vor desfăşura lucările forumului şi unde Traian Băsescu va ţine un discurs de deschidere.

La Forumul Autorităţilor Locale din Republica Moldova şi România sunt peste 200 de participanţi, în special primari, din ambele ţări.

Printre temele care vor fi abordate în cadrul evenimentului se numără promovarea conceptului de dezvoltare a autonomiei locale, conform principiilor enunţate în Carta Europeană a autonomiei locale, acordarea de asistenţă în domeniul legislaţiei şi armonizarea acesteia la standarde europene, dezvoltarea de partaneriate bilaterale şi multilaterale pentru proiecte cu finanţare europeană, consolidarea colaborării între puterile locale, între România şi Republica Moldova, colaborarea cu societatea civilă din ambele state pentru iniţierea de proiecte sociale, economice şi culturale.

Seminariile, conferinţele şi discuţiile vor avea loc timp de două zile la sala "Calistrat Hogaş" a Consiliului Judeţean Neamţ.

La Piatra Neamţ se va întruni şi Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România, care va discuta despre necesitatea urgentării procesului de descentralizare, a proiectului de lege privind autorizarea executării lucrărilor în construcţii, la care se va adăuga o informare cu privire la modelele de evaluare a performanţei serviciilor publice descentralizate.

Vor mai fi dezbătute proiecte aflate în derulare ori în curs de depunere spre finanţare.

În prezent, AMR cuprinde 103 membri, inclusiv Primăria Generală a Capitalei şi cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti. Comitetul director este format din 17 primari de municipii, aleşi prin vot secret. (V.A.)

×