x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu recunoaşte că a greşit promulgând Codul de Procedură Penală şi îi cere lui Ponta să-l modifice prin Ordonanţă de Urgenţă

Băsescu recunoaşte că a greşit promulgând Codul de Procedură Penală şi îi cere lui Ponta să-l modifice prin Ordonanţă de Urgenţă

30 Ian 2014   •   13:59
Băsescu recunoaşte că a greşit promulgând Codul de Procedură Penală şi îi cere lui Ponta să-l modifice prin Ordonanţă de Urgenţă

Preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat premierului Victor Ponta, într-o intervenţie la Cotroceni, să modifice articolul 140 din Codul de Procedură Penală printr-o ordonaţă de urgenţă concepută în aşa fel încât să permită organelor statului să poată face interceptări înainte de punerea sub urmărire penală a persoanelor.

Băsescu a recunoscut că a greşit când a promulgat legea 135 în 2010, care conţinea acest articol, însă susţine că nu şi-a dat seama care sunt consecinţele, nefiind "un penalist".

Iată mai jos declaraţia preşedintelui:

"O să mă refer la Codul de Procedură Penală promulgat ca legea 135/2010. Referirea este la articolul 140 care prevede utilizarea interceptărilor înainte de începerea urmăririi penale a persoanelor. Eu îmi asum promulgarea, pentru că asta este responsabilitatea preşedintelui. Îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de Procedură Penală. Asta nu înseamnă că el nu trebuie corectat. Aş mai face o menţiune. Juriştii de la preşedinţie sunt constituţionalişti, nu penalişti. Nici eu nu sunt un penalist.

Repet, asta nu înseamnă că nu trebuie corectată o eroare. Aşa cum pe 15 octombrie, noaptea, s-a elaborat o OUG pe care domnul Ponta a aprobat-o pe 16 octombrie dimineaţa, pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate să rezolve şi problema Codului de Procedură Penală.

Am participat la şedinţa CSM din 6 ianuarie când s-a convenit ca observaţiile Înaltei Curiţi, observaţiile venite din partea doameni Hăineală sau ale altor judecători din sistem să fie introduse într-o OUG care să fie adoptată de Guvern înainte de intrarea în vigoare a Codurilor.

Acest lucru nu s-a întâmplat şi vreau să atenţionez asupra câtorva elemente. Statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni acte de genul următor: abuz în serviciu, trafic de influenţă, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontalieră, comercializare sau tranzit de droguri. Toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice. Din acest punct de vedere, art. 140 ia organelor statului român capacitatea de a prinde reţele sau oameni implicaţi în astfel de ilegalităţi.

Îmi asum faptul că n-am înţeles în 2010 conţinutul art. 140, dar asta nu-l scuteşte pe domnul Ponta, care a primit toate semnalele că trebuiesc aduse unele modificări. O ordonanţă este necesară pentru a da modul unitar de interpretare a perioadei de tranziţie dintre cele două coduri. O spun în modul cel mai serios şi cu toată responsabilitatea. Dacă primul ministru nu-şi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile art. 140 din Codul de Procedură Penală, este emblema corupţiei.

Are destule embleme care l-au situat deja în sfera omului corupt - ba pământuri date la C.J. Brăila, ba problema la Rompetrol, ba problema la ASF. Toate acesta îl arată ca fiind un om corupt. Dar dacă nu face urgent modificările la art. 140 el devine scutul oamenilor corupţi şi primul responsabil că n-a acţionat când trebuia să reacţioneze.

Tot timpul a fost această discuţie, mai ales anul trecut şi anul acesta şi tot sensul discuţiei a fost că se va interveni cu o OUG. Am ajuns în ultima zi şi premierul nu găseşte altceva de spus decât că legea s-a făcut din 2010. A fost o eroare din partea mea şi a domnului Predoiu şi de asta nici nu-l susţin, pentru că am îneţels că n-a fost un ministru al Justiţiei corect. De aceea îi cer public domnului Ponta să repare situaţia.

×