x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Delegarea lui Cioloş la Consiliul European e inoportună! Tematica va fi axată pe politica externă

Băsescu: Delegarea lui Cioloş la Consiliul European e inoportună! Tematica va fi axată pe politica externă

08 Dec 2015   •   16:25
Băsescu: Delegarea lui Cioloş la Consiliul European e inoportună! Tematica va fi axată pe politica externă

Delegarea la Consiliul European de iarnă a premierului Dacian Cioloş este inoportună şi arată o fugă de responsabilitate din partea preşedintelui Klaus Iohannis, având în vedere că principala tematică a reuniunii este legată de politica externă, a declarat preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, marţi, într-o conferinţă de presă la finalul Comitetului Executiv Naţional al formaţiunii.

"Mişcarea Populară atrage atenţia asupra faptului că acest Consiliu este dedicat politicii externe. Consiliul European de iarnă are ca principală tematică politica externă. În această situaţie, delegarea participării către prim-ministrul Dacian Cioloş este inoportună şi arată că domnul preşedinte Iohannis fuge de asumarea răspunderii într-un moment dificil", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că există o serie de dezavantaje ale prezenţei premierului la Consiliul European.

"Acolo ai nevoie de un om care să aibă un mandat extrem de flexibil, pentru că poţi să-ţi atingi obiectivul pe o temă, poţi să ratezi obiectivul pe o altă temă, dar trebuie să ai capacitate de negociere. (...) Un premier cu un mandat scris are mici posibilităţi de negociere. Cred că este o greşeală, mai ales că există o temă extrem de sensibilă, de fapt sunt două teme foarte sensibile", a arătat preşedintele MP.

Potrivit lui, la Consiliul European se va discuta şi despre "Brexit", adică ameninţarea Marii Britanii cu ieşirea din Uniunea Europeană.

"Eu ştiu povestea lui David Cameron legată de condiţiile pe care ar vrea să le impună. Una este legată de piaţa forţei de muncă pe care Marea Britanie ar vrea să o limiteze în liberalizare, lucru cu care România nu poate fi de acord. De asemenea, Marea Britanie vrea să solicite dreptul de a nu acorda cetăţenilor europeni din alte state care vin şi muncesc în Regatul Unit nivelul de suport social pe care-l acordă britanicilor, ceea ce, iarăşi, este de neacceptat având în vedere numărul mare de muncitori pe care România îl are în Regatul Unit. Deci, este o temă extrem de sensibilă şi cel care va reprezenta România trebuie să aibă un mandat foarte puternic din acest punct de vedere, pentru a apăra în primul rând cetăţenii români şi pe urmă interesele Marii Britanii", a mai declarat preşedintele MP.

Băsescu a spus, pe de altă parte, că UE trebuie să facă tot ce se poate pentru a nu pierde Marea Britanie.

"Şi eu cred că exigenţele lui David Cameron pot fi satisfăcute în alte zone decât cele legate de libera circulaţie a forţei şi drepturile egale ale cetăţenilor europeni pe teritoriul celorlalte ţări atunci când vine vorba de sprijinul social, de ajutoarele sociale", a spus preşedintele MP.

El a dat ca exemplu în acest sens faptul că Marea Britanie are un sistem de discount la contribuţiile la bugetul UE.

"Se poate compensa aici cu atât mai mult, cu cât la ultimul exerciţiu bugetar Marea Britanie a primit o diminuare a acestui discount. Deci, sunt multe alte zone în care se poate negocia, reducerea contribuţiei financiare a Marii Britanii chiar la bugetul UE, dar nu discriminarea cetăţenilor. Pentru că asta ar afecta cetăţenii români în mod consistent. Şi România nu poate accepta o astfel de abordare", a subliniat preşedintele MP.

El nu exclude posibilitatea ca la Consiliul European să se discute şi despre "crearea sistemului automat de repartizare a migranţilor".

"Adică să rămână în sarcina Comisiei Europene repartizarea numărului de migranţi pentru fiecare ţară. Iarăşi, lucru inacceptabil şi România trebuie să aibă o opoziţie totală faţă de un asemenea sistem, care nu ar mai fi un sistem de consultare cu ţara care urmează să primească migranţi, ci, pur şi simplu, un anunţ făcut de Jean-Claude Juncker şi, eventual, o adresă. (...) Aici riscurile sunt majore iar România trebuie să profite de discutarea subiectului pentru a spune că nu acceptă decât cotă zero", a opinat preşedintele MP.

Sursa - Agerpres

×